Nastaw z jabłek ??

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Re: Nastaw z jabłek ??

Post autor: ogurek » 2018-09-21, 13:34

Trochę humoru ;)
Załączniki
9C005D27-21C8-4B8D-B31D-75B3305E258D.jpeg
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Re: Nastaw z jabłek ??

Post autor: ogurek » 2018-09-25, 12:24

Tym razem Spartan, Starting i jedne niezidentyfikowane ;). Spławik pokazał 13blg.
Obrazek
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

Awatar użytkownika
probant
40%
40%
Posty: 89
Rejestracja: 2016-01-09, 16:52
Lokalizacja: Warszawa

Re:

Post autor: probant » 2018-10-07, 18:51

zbynek pisze:
2009-03-17, 20:14
Może ten arkusz okaże się pomocny viewtopic.php?p=31141#31141
fermentuj w miazdze a potem jak masz płaszcz, destyluj gęste jeśli nie, wyciśnij i brykaj :D
Dziękuję za wiedzę! Zastosowałem ten kalkulator i nie mam problemu pt. co ja teraz z tym zrobię? Pzdr

Awatar użytkownika
majkaistefan
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2019-01-03, 22:41

Re: Nastaw z jabłek ??

Post autor: majkaistefan » 2019-01-04, 00:50

Pozazdroscilem troche Francuzom. Napatrzylem sie jak oni robia te swoje cydry i calvadosy i postanowilem przypomniec sobie lata mlodosci. Wielu rzeczy w zyciu sie nauczylem. Robie calkiem fajne jedzenie. Potrafie juz wedzic a teraz chcialbym nauczyc sie pedzic....No i sytuacja troche mnie przerosla. Co zrobic w takiej sytuacji: 7,5 kg wypestkowanych i rozdrobnionych jablek 5 kg cukru 12 litrow wody pozywka do drozdzy drozdze Zamojscy Tokaj. Po trzech tygodniach jak fermentacja zaczela zamierac oddzielilem pozostalosci owocow. Refraktometr pokazuje 12 alkoholu jest (pomiar :D organoleptyczny) niewiele. Smak zblizony do cydru. Co z tym poczac?

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Re: Nastaw z jabłek ??

Post autor: czytam » 2019-01-04, 07:22

Wypić. Można też przedestylować na spirytus. A na kalwados wstawić nowy nastaw. Bez wody i cukru.

Awatar użytkownika
majkaistefan
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2019-01-03, 22:41

Re: Nastaw z jabłek ??

Post autor: majkaistefan » 2019-01-04, 12:30

Zapomnialem dopisac ze po zbadaniu refraktometrem jest 12. Nie wiem ile powinno byc ale wydaje mi sie ze jesli jest cukier fermentacja powinna jeszcze trwac.
Wracajac do francuzow to pojedzcie i zobaczcie na wlasne oczy jak oni i z czego te cydry i calvadosy robia. Winnice tez czesto zwiedzam.

Stefan.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Nastaw z jabłek ??

Post autor: Citizen Kane » 2019-01-04, 13:11

Mówisz, że często zwiedzasz winnice... I widziałeś, że Francuzi sypią cukier do nastawów na calvados?

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Nastaw z jabłek ??

Post autor: Twonk » 2019-01-04, 14:46

Parę lat temu będąc w Normandii zwiedziłem dwie wytwórnie Calvadosu i zapewniam, że żadnego cukru się nie dodaje.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Nastaw z jabłek ??

Post autor: magas » 2019-01-04, 16:12

Jak bimbrownicy z USA na filmie sypali mąkę kukurydzianą na burbon i jej nie zacierali, a zamiast zacierania sypali cukier, to na tym świecie już teraz wszystko jest możliwe, to jak z naszymi piwami, zawierają słód jęczmienny, a informacja nie jest informacją składu, a ostrzeżeniem, słód jako alergen, w skład składników, które jeszcze mają fermentować wchodzi cukier i syrop glukozowy, o których nie trzeba pisać na etykiecie, bo nie są alergenami.

Awatar użytkownika
majkaistefan
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2019-01-03, 22:41

Re: Nastaw z jabłek ??

Post autor: majkaistefan » 2019-01-04, 17:47

Czesto zatrzymujemy sie na placach parkingowych przy winnicach i innych tego typu atrakcjach. Degustacje.... Stoimy tam czasem jedna a czasem i dwie noce. Sporo widac... Prawie wszedzie maja takie kosze (?) z drobnej siatki z pokrywa. Raz widzielismy jak w takim miejscu chlopak cala noc palil worki od glukozy. Pewnie na mszyce tego uzywaja. A co pala inni tego nie wiem.
Wracajac jednak do mojego nieszczesnego nastawu. Nie mam obecnie mozliwosci przedestylowałem. Czy przy tym wskazaniu (12) refraktometru myslec o ponownym wzbudzeniu fermentacji? Jesli tak to prosze o pomoc.

Calvados wiem gdzie i z czego sie robi. I tam jest cala masa parkingow dla takich jak my wloczeg.


Stefan.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Nastaw z jabłek ??

Post autor: magas » 2019-01-04, 18:18

Nie możemy wzorować się na patologiach, to droga do ilości nie do jakości.

Awatar użytkownika
majkaistefan
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2019-01-03, 22:41

Re: Nastaw z jabłek ??

Post autor: majkaistefan » 2019-01-04, 18:51

:D :D :D Na calym prawie swiecie wytwarzaniem alkoholu anioly sie nie zajmuja. :D W wielu przypadkach sa to ludzie o slabej silnej woli. :D Znajac troche srodowisko (mieszkam blisko doliny Renu i Mosel) to powiem ze niewielu pije to co produkuje w celach zarobkowych. :wink: Dlaczego tak sie dzieje? :wink:
Alkohole do 20 % produkuje sie z moszczu. Zestawiwszy cene litra surowego moszczu z cenami gotowych trunkow w wiekszosci sklepow nalezy albo przestac pic albo myslec. Zreszta pijac toto wyslenie niebawem wylaczy sie samo. :D I tam jest patologia.To nie jestem ja ktory chce czegos sprobowac na wlasne potrzeby i prosi doswiadczonych kolegow o pomoc.

Stefan.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Nastaw z jabłek ??

Post autor: magas » 2019-01-04, 19:01

Dlatego koledzy wyżej dobrze ci radzą, starają się pomóc, a nie dokuczyć. Dalsze pisanie o patologiach występujących przy tworzeniu alkoholu nie ma sensu, bo skończymy na tym czym handlują w moich stronach, czyli wódka z technicznego po 8zł, zwana mechatynką, tak ją nazywają ci co ja piją, ponieważ po niej szybko mchem się obrasta.

Awatar użytkownika
Waldix74
50%
50%
Posty: 127
Rejestracja: 2018-03-14, 13:46

Re: Nastaw z jabłek ??

Post autor: Waldix74 » 2019-01-04, 19:04

U nas ten techniczny nazywają f16 bo szybko odlatują

Awatar użytkownika
majkaistefan
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2019-01-03, 22:41

Re: Nastaw z jabłek ??

Post autor: majkaistefan » 2019-01-04, 19:11

Pewnie czegos nie potrafie przeczytac. :( To co dla doswiadczonych kolegow jest oczywiste dla mnie niekoniecznie.Jedyna jasna sugestia to "wypic albo przegonic". Nikt nie odniosl sie do pomiaru refraktometru z ktorego wynika ze powinno tam byc jeszcze sporo cukru a alkoholu raczej nie.Co moze byc przyczyna? Dlaczego nie wznowic fermentacji? A jesli wznowic to jak?

Stefan.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości