Moim zdaniem niepotrzebnie, jabłka i tak mają sporo kwasu (jabłkowego), więc nie potrzeba dodatkowo zmniejszać ph. W razie wątpliwości papierek i pomiar.pols34 pisze:zakwasic kwaskiem cytrunowym rozpuszczonym w 3 l
Nastaw z jabłek ??
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" ... Stanisław Lem
@pols34
pierwsza część dotycząca nastawu prawidłowa, może oprócz dodawania kwasu cytrynowego (wg mnie przy jabłkach zbędne).
Dlaczego jednak Kolega mając Abratka chce brykać jak na pot-stillu do 40% ??? To błąd.
Radzę jednak wykorzystać możliwości rozdzielcze kolumny, odebrać dokładnie przedgony a później refluks ustawiać w taki sposób aby wraz ze wzrostem temperatury w garnku spadała temperatura na głowicy.
pierwsza część dotycząca nastawu prawidłowa, może oprócz dodawania kwasu cytrynowego (wg mnie przy jabłkach zbędne).
Dlaczego jednak Kolega mając Abratka chce brykać jak na pot-stillu do 40% ??? To błąd.
Radzę jednak wykorzystać możliwości rozdzielcze kolumny, odebrać dokładnie przedgony a później refluks ustawiać w taki sposób aby wraz ze wzrostem temperatury w garnku spadała temperatura na głowicy.
Może ma to jakieś znaczenie. Ostatnio piłem w restauracji w Berlinie Calvados VSOP i byłem pod wrażeniem tego trunku. Smak najlepszego koniaku, ale o wiele delikatniejszy, niemal słodki. Smak jabłek jedynie bardzo delikatny raczej schowany. Być może fermentacja w miazdze powoduje, że aromat jabłkowy będzie górował nad innymi aromatami a wtedy to juz nie będzie calvados tylko zwykły bimber jabłkowy.
Witam !
Fermentacja na miazdze ma w zasadzie dwa cele:
1. wydobycie ze skórek owoców garbników i koloru, co tyczy się przeważnie czerwonych win gronowych, ale też dla uzyskania w tych winach wysokiej zawartości alkoholu (ok. 18 %),
2. częściowo przefermentowane owoce (te, z których ciężko jest lepiej oddają sok (coś jakby użycie pektopolu).
Jeżeli więc kolega @Miły miał twarde gruszki, to fermentacja na miazdze była wskazana....
Pozdro !
Fermentacja na miazdze ma w zasadzie dwa cele:
1. wydobycie ze skórek owoców garbników i koloru, co tyczy się przeważnie czerwonych win gronowych, ale też dla uzyskania w tych winach wysokiej zawartości alkoholu (ok. 18 %),
2. częściowo przefermentowane owoce (te, z których ciężko jest lepiej oddają sok (coś jakby użycie pektopolu).
Jeżeli więc kolega @Miły miał twarde gruszki, to fermentacja na miazdze była wskazana....
Pozdro !
Cześć ........
a calvados nie powinien mieć gorzkawego posmaku? co prawda nigdy nie piłem... ale coś mi się kojarzy ....Miły pisze: Smak najlepszego koniaku, ale o wiele delikatniejszy, niemal słodki. Smak
jabłek jedynie bardzo delikatny raczej schowany.
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
witam jestem juz prawie po wybryku jabłek nastaw był taki rozdrobnione jabłka do beczki na 10 kg jabłek 1kg cukru pektopol i bajanus g995 wynik z 24 l nastawu 2.6l 70%ale co do aromatu to jestem troche zawiedziony słaby no chyba ze sie ułozy ale to czas pokaze , nawet rozcienczony do 45% kiepski aromat.Szło to na abratku wyciagniete 5 zmywaków odbior 3l na godzine tak ze na koncu wszystko razem ma 70% Prosze o podpowiedzi co mogłem spartolic Pozdrawiam
-
- 50%
- Posty: 149
- Rejestracja: 2006-04-17, 18:21
Spodziewałeś się słodkości i jabłkowych aromatów a wyszedł ostry rozpuszczalnik? To normalka, jabłkowy spirytus jest ostry w smaku i zapachu, aromat jabłek w kalwadosie to wynik leżakowania w beczkach po jabolku - drewno nieco wypłukane z garbników i nasiąknięte aromatem cydru oddaje to do spirytusu i wszystko powolutku układa się w kapitalny sposób.pols34 pisze:[...]co do aromatu to jestem troche zawiedziony słaby no chyba ze sie ułozy ale to czas pokaze , nawet rozcieńczony do 45% kiepski aromat.[...]
Przy okazji - calwados nie jest gorzki.
C.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Ja też nie byłem zbytnio zadowolony z aromatu choć było czuć delikatny smak jabłka.To normalka, jabłkowy spirytus jest ostry w smaku i zapachu, aromat jabłek w kalwadosie to wynik leżakowania w beczkach po jabolku - drewno nieco wypłukane z garbników i nasiąknięte aromatem cydru oddaje to do spirytusu i wszystko powolutku układa się w kapitalny sposób.
Tak sobie myślę ....jak by tak do destylatu jabłkowego na 5 litrów 70 % dać 3,5 gr cipsow dębowych i 300 mil markowego wina ?( tylko nie wiem jakie miało by być te wino. )
Po roku czasu pewnie by co nieco przypominało smak Calvadosu.
Czy ktoś to praktykował ?
Napisałem dlatego ze wybryk jabłkowy mnie nie rozczarował bo mam okazje degustowac tzw sznapsa jabłkowego ktorego moj sasiad przywozi z Niemiec jezdzi tam na zbiory jabłek i gospodarz legalnie robi sznapsy płaci 11euro za 07 40%i przywozi, słuchajcie jest tam posmak bimberku ale i czuc jabłko , sąsiad mówi ze niemiec posiada duze kontenery i jabłka ktore sie nie nadaja na konsumpcyjne ani przemysłowe rozdrabnia i to kisnie w tych kontenerach smierdzi to ponoc okropnie ale ten sznaps jest dobry , do swojego wybryku dodam płatki debowe i pozostawie na rok zobaczymy co wyjdzie pozdrawiam
A ja 2 tygodnie temu bryknąłem nastaw z 45 kg antonówek z 4 kg cukru na drożdżach ANKA Aromatyczne i wyszło 3,5 litra 85% delikatnego , pachnącego jabłkami destylatu. Oczywiście musi sie jeszcze ułożyć w leżakowaniu, ale już teraz jest bardzo smaczny i aromatyczny. Myślę więc, że dużo zależy od gatunku jabłek, drożdży oraz przede wszystkim sposobu destylacji.
pzdr
pzdr
Przede wszystkim od aromatyczności jabłek, drożdży użytych do fermentacji i warunków fermentacji.Miły pisze:Myślę więc, że dużo zależy od gatunku jabłek, drożdży oraz przede wszystkim sposobu destylacji.
Jak to mówią z gówna czy piasku bata nie ukręcisz.
Jak jest słaby nastaw to sprawdzony sposób destylacji nie pomoże.
I nie można szukać w destylatach owocowych typu jabłkowy, typowego zapchu jabłek - czego niektórzy się spodziewają.
Pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości