Nastaw z jabłek ??
Re: Nastaw z jabłek ??
Trochę humoru
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
Re: Nastaw z jabłek ??
Tym razem Spartan, Starting i jedne niezidentyfikowane . Spławik pokazał 13blg.
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
Re:
Dziękuję za wiedzę! Zastosowałem ten kalkulator i nie mam problemu pt. co ja teraz z tym zrobię? Pzdrzbynek pisze: ↑2009-03-17, 20:14Może ten arkusz okaże się pomocny viewtopic.php?p=31141#31141
fermentuj w miazdze a potem jak masz płaszcz, destyluj gęste jeśli nie, wyciśnij i brykaj
- majkaistefan
- 40%
- Posty: 50
- Rejestracja: 2019-01-03, 22:41
Re: Nastaw z jabłek ??
Pozazdroscilem troche Francuzom. Napatrzylem sie jak oni robia te swoje cydry i calvadosy i postanowilem przypomniec sobie lata mlodosci. Wielu rzeczy w zyciu sie nauczylem. Robie calkiem fajne jedzenie. Potrafie juz wedzic a teraz chcialbym nauczyc sie pedzic....No i sytuacja troche mnie przerosla. Co zrobic w takiej sytuacji: 7,5 kg wypestkowanych i rozdrobnionych jablek 5 kg cukru 12 litrow wody pozywka do drozdzy drozdze Zamojscy Tokaj. Po trzech tygodniach jak fermentacja zaczela zamierac oddzielilem pozostalosci owocow. Refraktometr pokazuje 12 alkoholu jest (pomiar organoleptyczny) niewiele. Smak zblizony do cydru. Co z tym poczac?
Re: Nastaw z jabłek ??
Wypić. Można też przedestylować na spirytus. A na kalwados wstawić nowy nastaw. Bez wody i cukru.
- majkaistefan
- 40%
- Posty: 50
- Rejestracja: 2019-01-03, 22:41
Re: Nastaw z jabłek ??
Zapomnialem dopisac ze po zbadaniu refraktometrem jest 12. Nie wiem ile powinno byc ale wydaje mi sie ze jesli jest cukier fermentacja powinna jeszcze trwac.
Wracajac do francuzow to pojedzcie i zobaczcie na wlasne oczy jak oni i z czego te cydry i calvadosy robia. Winnice tez czesto zwiedzam.
Stefan.
Wracajac do francuzow to pojedzcie i zobaczcie na wlasne oczy jak oni i z czego te cydry i calvadosy robia. Winnice tez czesto zwiedzam.
Stefan.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Nastaw z jabłek ??
Mówisz, że często zwiedzasz winnice... I widziałeś, że Francuzi sypią cukier do nastawów na calvados?
Re: Nastaw z jabłek ??
Parę lat temu będąc w Normandii zwiedziłem dwie wytwórnie Calvadosu i zapewniam, że żadnego cukru się nie dodaje.
Re: Nastaw z jabłek ??
Jak bimbrownicy z USA na filmie sypali mąkę kukurydzianą na burbon i jej nie zacierali, a zamiast zacierania sypali cukier, to na tym świecie już teraz wszystko jest możliwe, to jak z naszymi piwami, zawierają słód jęczmienny, a informacja nie jest informacją składu, a ostrzeżeniem, słód jako alergen, w skład składników, które jeszcze mają fermentować wchodzi cukier i syrop glukozowy, o których nie trzeba pisać na etykiecie, bo nie są alergenami.
- majkaistefan
- 40%
- Posty: 50
- Rejestracja: 2019-01-03, 22:41
Re: Nastaw z jabłek ??
Czesto zatrzymujemy sie na placach parkingowych przy winnicach i innych tego typu atrakcjach. Degustacje.... Stoimy tam czasem jedna a czasem i dwie noce. Sporo widac... Prawie wszedzie maja takie kosze (?) z drobnej siatki z pokrywa. Raz widzielismy jak w takim miejscu chlopak cala noc palil worki od glukozy. Pewnie na mszyce tego uzywaja. A co pala inni tego nie wiem.
Wracajac jednak do mojego nieszczesnego nastawu. Nie mam obecnie mozliwosci przedestylowałem. Czy przy tym wskazaniu (12) refraktometru myslec o ponownym wzbudzeniu fermentacji? Jesli tak to prosze o pomoc.
Calvados wiem gdzie i z czego sie robi. I tam jest cala masa parkingow dla takich jak my wloczeg.
Stefan.
Wracajac jednak do mojego nieszczesnego nastawu. Nie mam obecnie mozliwosci przedestylowałem. Czy przy tym wskazaniu (12) refraktometru myslec o ponownym wzbudzeniu fermentacji? Jesli tak to prosze o pomoc.
Calvados wiem gdzie i z czego sie robi. I tam jest cala masa parkingow dla takich jak my wloczeg.
Stefan.
Re: Nastaw z jabłek ??
Nie możemy wzorować się na patologiach, to droga do ilości nie do jakości.
- majkaistefan
- 40%
- Posty: 50
- Rejestracja: 2019-01-03, 22:41
Re: Nastaw z jabłek ??
Na calym prawie swiecie wytwarzaniem alkoholu anioly sie nie zajmuja. W wielu przypadkach sa to ludzie o slabej silnej woli. Znajac troche srodowisko (mieszkam blisko doliny Renu i Mosel) to powiem ze niewielu pije to co produkuje w celach zarobkowych. Dlaczego tak sie dzieje?
Alkohole do 20 % produkuje sie z moszczu. Zestawiwszy cene litra surowego moszczu z cenami gotowych trunkow w wiekszosci sklepow nalezy albo przestac pic albo myslec. Zreszta pijac toto wyslenie niebawem wylaczy sie samo. I tam jest patologia.To nie jestem ja ktory chce czegos sprobowac na wlasne potrzeby i prosi doswiadczonych kolegow o pomoc.
Stefan.
Alkohole do 20 % produkuje sie z moszczu. Zestawiwszy cene litra surowego moszczu z cenami gotowych trunkow w wiekszosci sklepow nalezy albo przestac pic albo myslec. Zreszta pijac toto wyslenie niebawem wylaczy sie samo. I tam jest patologia.To nie jestem ja ktory chce czegos sprobowac na wlasne potrzeby i prosi doswiadczonych kolegow o pomoc.
Stefan.
Re: Nastaw z jabłek ??
Dlatego koledzy wyżej dobrze ci radzą, starają się pomóc, a nie dokuczyć. Dalsze pisanie o patologiach występujących przy tworzeniu alkoholu nie ma sensu, bo skończymy na tym czym handlują w moich stronach, czyli wódka z technicznego po 8zł, zwana mechatynką, tak ją nazywają ci co ja piją, ponieważ po niej szybko mchem się obrasta.
Re: Nastaw z jabłek ??
U nas ten techniczny nazywają f16 bo szybko odlatują
- majkaistefan
- 40%
- Posty: 50
- Rejestracja: 2019-01-03, 22:41
Re: Nastaw z jabłek ??
Pewnie czegos nie potrafie przeczytac. To co dla doswiadczonych kolegow jest oczywiste dla mnie niekoniecznie.Jedyna jasna sugestia to "wypic albo przegonic". Nikt nie odniosl sie do pomiaru refraktometru z ktorego wynika ze powinno tam byc jeszcze sporo cukru a alkoholu raczej nie.Co moze byc przyczyna? Dlaczego nie wznowic fermentacji? A jesli wznowic to jak?
Stefan.
Stefan.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości