Nastawy z bananów

stxc
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2009-01-24, 17:51

Nastawy z bananów

Post autor: stxc » 2009-03-15, 10:09

Witam
Nastawiłem zacier z bananów
-40kg obranych
-10kg ze skórką
- 20 łyżeczek kwasku cytrynowego
- sok z 6 cytryn
- 6kg cukru
-pekpol
- pożywka KOMBI BIOWIN
- 3opakowania drożdży aktywnych BIOWIN
http://www.biowin.com.pl/?bio=1&lang=po ... c6bddf1575
- około 30l wody

Użyłem tych drożdży bo tylko takie mogłem kupić od ręki. Cukier planuje dodawać trzech porcjach.

I tu kilka pytań:
1. Ile powinienem dodać jeszcze cukru??
2. Czy powinienem dodać więcej kwasku cytrynowego??
3. Po ilu dniach odcedzić zacier??
4. Czy dodawać jeszcze pożywke??
5.Co sądzicie o tym nastawie??
6. Robił ktoś zacier z bananów??

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-03-16, 09:19 przez stxc, łącznie zmieniany 1 raz.

Little Devil
101%
101%
Posty: 4
Rejestracja: 2009-01-19, 23:30
Lokalizacja: Częstochowa

Post autor: Little Devil » 2009-03-15, 15:35

Nie chcę się mądrować, ale raczej nie jest to żaden zacier chyba, że w "".
Zmień treść tematu.
Tam chłopaki próbowali: http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=9239. W sieci jest dużo przepisów na wino bananowe można z nich coś wykorzystać.
Pochwal się za jakiś czas wynikami.

stxc
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2009-01-24, 17:51

Post autor: stxc » 2009-03-15, 21:06

Witam
Chętnie pochwalę się wynikami o ile coś z tego wyjdzie.

Kolego Little Devil widziałem ten przepis niestety gotowanie 50kg bananów nie wchodziło w rachubę. Zastanawiam się nad tą ilością cukru wg przepisu 1,1kg na 2 kilogramy bananów. Wychodzi 27,5kg cukru na mój nastaw 80 litrowy według receptury 1410 powinienem dodać 24kg cukru. Banany zawierają cukier to nie przesada z taka ilością???

Kolejna kwestia to wszystkie przepisy jakie zlazłem były z gotowanymi bananami i zastanawiam się co wyjdzie z surowych?? Ma ktoś doświadczenia w tym temacie??
Little Devil pisze:Nie chcę się mądrować, ale raczej nie jest to żaden zacier chyba, że w "".
Zmień treść tematu.
Co miałeś na myśli że to nie zacier ??? Planuje to przepędzić bo wino to raczej marne.

pozdrawiam

redirys
101%
101%
Posty: 332
Rejestracja: 2007-09-17, 20:11
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: redirys » 2009-03-15, 21:18

stxc pisze:Co miałeś na myśli że to nie zacier ??? Planuje to przepędzić bo wino to raczej marne
Podejrzewam, że @Little Devil chciał Ci zwrócić uwagę, że Twój "nastaw" nie ma nic wspólnego z zacierem. Nic w nim nie zacierasz. A może warto by było "wyciągnąć" cukier zawarty w skrobi bananowej - jeśli nie są dojrzałe. Podobno mocno przejrzałe banany mają przemienioną całą skrobię na cukier. I jeszcze patent na szybkie dojrzewanie bananów - zapakować je w lateks.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-03-15, 21:19

stxc pisze:Co miałeś na myśli że to nie zacier ???
A co tam zcierałeś, zeby to miało miano zacieru??????
Pozdrawiam

stxc
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2009-01-24, 17:51

Post autor: stxc » 2009-03-15, 22:11

Witam
Faktycznie źle się wyraziłem to nie zacier tylko nastaw, jak widać jestem początkujący i proszę o wyrozumiałość.
Panowie czekam na wasze opinie na temat nastawu.
Jutro planuje odcedzić miazgę i zastawiam się ile dodać cukru, kwasku, pożywki a może coś jeszcze??
pozdrawiam

jacuś
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2009-01-11, 20:48

Post autor: jacuś » 2009-03-15, 23:22

Witam.
Przecież Little Devil dał Ci namiar na nastaw z bananów, zajrzyj i przeczytaj a następnie zerknij tutaj i będziesz miał jasność co, ile, ze skórką czy bez itp. Osobiście polecam Ci w tamtym wątku posty kgusera, warto kierować się jego wskazówkami.
Pozdrawiam Jacek..

cemik1

Post autor: cemik1 » 2009-03-16, 15:46

27kg cukru na 80 litrów nastawu to za dużo jeżeli ma to być wino wytrawne lub półprodukt gorzelniany (nawet nie uwzględniając cukru w owocach lub soku). Obliczaj to raczej na 15%.

cieptas
60%
60%
Posty: 241
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-03-22, 09:13

1. Ile powinienem dodać jeszcze cukru??

nie dodawaj cukru, wyjdzie lepsze

2. Czy powinienem dodać więcej kwasku cytrynowego??

to zalezy

3.Po ilu dniach odcedzić zacier??

kiedy ci pasuje


4.Czy dodawać jeszcze pożywke??

przy nie cukrowkach mozesz nawet i nic pozywki, na pewno jak dobrze
fermentuje to nic nie dodawaj, pozywki szkoda



super nastaw, ja bym chetnie winoko bananowe wypil :)

6. Robił ktoś zacier z bananów??



ktos pewnie robil :)

henry
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2007-12-01, 21:02
Lokalizacja: dzikie pola

Post autor: henry » 2009-04-16, 21:26

Cisza nastała w temacie... więc ja tu coś zapytam. Jak myślicie czy pulpa bananowa tzn. przetarte banany i zagęszczone (odparowana woda, ale nie do końca) i zamrożona -20stC (smakuje super i zamula więc chyba słodkie) będzie mieć skrobię przetworzoną do odpowiednich poziomów czy nadal trzeba dodawać cukier?? Na razie pytanie teoretyczne czy jest sens o tym mysleć. Możliwe, że taka przeterminowaną pulpę dostanę gratis kilkanaście kg. Co o tym myślicie? Jest sens udac się w tym kierunku?? Może i z tego by wyszła jakaś bananówka na krótkiej kolumnie. Nie wiem jaki akurat trunek robi świat z bananów :roll: czy raczej na długa kolumne i czysty spirytus uzyskać??

Awatar użytkownika
98%
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1605
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-04-16, 21:32

witam @henry - dzisiaj byłem w T***O patrzę banany po 4 , z groszem ( masakra - a ostatnio to jabłka były droższe od bananów ) i tak się zastanawiałem czy i co by wyszło
chciałem popełnić wino bananowe - :idea: aby określić czy jakiś smak i aromat z nich będzie .......

mam "banana " do testów - zrobię z niego - "rozszczep " na chromatografie zobaczę ile w nim cukrów a ile "pustej masy " przy okazji zobaczę jaką ma suchą masę .....

jak coś wyjdzie to napiszę - będę miał wtedy "poparcie biochemiczne " czy warto
mieć banany - czy banana na twarzy :D .

pozdrawiam
98%

henry
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2007-12-01, 21:02
Lokalizacja: dzikie pola

Post autor: henry » 2009-04-16, 21:42

Witaj 98% :D ja ze swojej strony popytam technologów co w tym jest... właśnie w tym zamrożonym. Jak bym dostał pulpę gratis to może gra będzie warta świeczki... bo z marketu to chyba tylko do smaku. Nie wiesz czasem co w świecie sie robi z bananów w naszym kierunku?? Aromat to pewnie by był. Tylko czy po paru głębszych ten aromat nie zadziała zwrotnie??? :lol:
Ostatnio zmieniony 2009-04-16, 21:43 przez henry, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-04-16, 21:42

Robiłem z bananów dużo razy nastaw, opisywałem to dawno temu na oliwce jeszcze.
Destylowałem na pot stillu i leżakowałem z debem. Ciekawy destylat.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
98%
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1605
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-04-16, 21:45

Witam @Kitaferia czy " skórka" warta jest wyprawki ????? .

pozdrawiam
98%

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-04-16, 21:48

Przecenione banany w markecie były w tamtych czasach po 0.50 gr a ja lubiłem i lubię eksperymentować :D

Czy warto, nie pamietam już tak dobrze smaku. Ale cukier też dawałem.
Teraz już bym nie robił na bananach.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości