Podgrzewanie zacieru

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2006-01-14, 16:33

Nie niedostałem tylko cytryna oprócz kwasu cytrynowego
posiada także mocy smak i aromat co ma wpływ na smak destylatu

Ja dodaję na 25l zacieru 150ml soku i wychodzi dobre
wnioskuję z tego że tak ma być

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-01-15, 15:06

właśnie przyszedł mi szatański pomysł do głowy, ile cukru ma w sobie kilogram cytryn?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-01-15, 21:20

Tofi pisze:ile cukru ma w sobie kilogram cytryn?
Chcesz fermentować cytryny, czy co :!: :?:

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-01-16, 05:05

dla niewielkich ilości można by było pokusić się o takiego winiaka :D lub nawet o samo wino

[ Dodano: 2006-01-16, 05:07 ]
chociaż nie wiem czy nie taniej było by poczekać na okolice świąt, znajomy z marketu musiał wyrzucić 400 kg mandarynek, gdyby ktoś mu powiedział ze z tego da się zrobić wino, lub przynajmniej zacier...

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-01-16, 11:47

Z samych cytrym wino to chyba nie za bardzo. Trzeba by uderzyć z pytaniem do moonjavy, albo przejrzeć forum winiarskie http://wino.org.pl/forum/
Ja też mam zaprzyjaźniony warzywniak, z którego co jakiś czas mam szansę za grosze kupić skrzynkę lub dwie nie nadających się do handlu owoców.

Przy okazji, zmieniłem tytuł topicu aby bardziej odpowiadał treści postów.

Awatar użytkownika
wampir
50%
50%
Posty: 180
Rejestracja: 2006-01-06, 15:48
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: wampir » 2006-01-16, 16:38

Żeby nie zakładać tematu.

Wiem już że drożdże winne trzeba rozmnażać, ja kupiłem te: http://browamator.pl/szczegoly.php?aukc ... sortuj=kod

tylko że na nich nie pisze jak to zrobić a ja nie wiem czy wszystkie drożdże rozmnaża się tak samo? To maja pierwsza przygoda z drożdżami więc wybaczcie dyletanctwo :wink:
,,Niech moc (%) będzie z wami"

Awatar użytkownika
Misza
101%
101%
Posty: 156
Rejestracja: 2006-01-10, 18:10

Post autor: Misza » 2006-01-16, 17:09

Kupiłeś drożdże aktywne (i bardzo dobrze!) - ich się nie namnaża. Wystarczy je shydratyzować w ok. 200 ml letniej wody (30-35 st) czasem dodaje się łyżkę cukru. Po 15-20 minutach wlewa się do nastawu.

Awatar użytkownika
cour_de_balance
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-01-12, 12:51

Post autor: cour_de_balance » 2006-01-17, 22:18

Wracając do tematu.

W związku z obecnie niskimi temperaturami postanowiłem wsadzić do nastawu starą grzałkę akwariową bez termostatu. Nie bardzo wiem jak grzałka o mocy 40 wat, będzie zachowywała się w 54 l butli z zacierem. Obecnie testuję ją na 5-cio litrowej butli z wodą, zaczynając od 12 °C i po 3,5h dochodzi do 25°C. Czy nie za mocna ta grzałka? Przecież podczas fermentacji wytrąca się ciepło. Dodam że temperatura otoczenia to 18°C, lecz jest ona nie stała. Jeśli macie podobne doświadczenia to się nimi podzielcie.
Pozdrowienia CdB

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-01-18, 02:04

kiedy nie siegałem jeszcze glową do stołu byłou mnie w domu 100l akwarium i udawało się niekiedy nawet przegrzać akwarium do 38 stopni, więc grzałka akwariowa powina się sprawdzić do utrzymywania temperatury, ale byłem za mały by przypomnieć sobie czy mieliśmy termostat, chyba była odłączana ręcznie, więc zostaje ci ciągłe monitorowanie temperatury lub zakupienie grzałki z termostatem, co do tego jaka moc do takiego baniaka będzie potrzebna, to musiał byś przejść się do akwarystycznego i tam ci powiedzą jaką potrzebujesz grzałke do 54l "akwarium" dla mikroorganizmów :D

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-01-18, 07:17

Pojemność zbiornika:

20 litrów, moc grzałki potrzebnado uzyskania temperatury wyższej od temp. otoczenia o:
+2°C - 5W +4°C - 10W +6°C - 15W +8°C - 20W
40 litrów, moc grzałki potrzebnado uzyskania temperatury wyższej od temp. otoczenia o:
+2°C - 8,5W +4°C - 15W +6°C - 25W +8°C - 35W
60 litrów, moc grzałki potrzebnado uzyskania temperatury wyższej od temp. otoczenia o:
+2°C - 10W +4°C - 25W +6°C - 34W +8°C - 45W
80 litrów, moc grzałki potrzebnado uzyskania temperatury wyższej od temp. otoczenia o:
+2°C - 13W +4°C - 30W +6°C - 40W +8°C - 50W

Jest to wyciąg z tabeli zastosowania grzałek, jaką podaje producent sprzętu akwariowego AquaSzut. Możesz na jej podstawie (w przybliżeniu) zorientować sie o ile podniesie ci się temperatura zacieru. Piszesz, że temperatura nie jest stała, więc polecam jednak grzałkę z termostatem. Na Allegro bedzie to niewielki wydatek.

Awatar użytkownika
cour_de_balance
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-01-12, 12:51

Post autor: cour_de_balance » 2006-01-18, 15:32

Dzięki za fachową odpowiedz.
Zanim odczytałem tego posta sprzedawca w sklepie zoologicznym pokazał mi identyczną tabelę -już wiem co mam zrobić.
CK dzieki za esensję.
Pozdrowienia CdB

Awatar użytkownika
wampir
50%
50%
Posty: 180
Rejestracja: 2006-01-06, 15:48
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: wampir » 2006-01-18, 15:48

Tylko wiosną i jesienią urzywałem grzałki 60W na 60l beczkę. Nigdy nie mierzyłem temperatury garażu ani zacieru (było chłodno a zacier ciepły) grzałka przymocowana do blachy nierdzewnej 1mm (30/30cm) żeby była większa pow.grzania leżała sobie na spodzie i było OK. W zimie nie robiłem a w lecie nie grzałem. Teraz zamierzam to zmienić i założyć termostat, nie chcę już ryzykować przegrzania.

W ogóle zamierzam bardziej się przyłożyć do tematu :wink: Tak się oczytałem ile można zrobić lepiej :shock: . Tak więc panowie więcej danych, więcej danych :lol:

ps. tabelka jest dobra gdy są stałe warunki otoczenia :wink:
,,Niech moc (%) będzie z wami"

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-01-18, 23:30

wampir pisze: tabelka jest dobra gdy są stałe warunki otoczenia :wink:
To jasne, a na warunki zmienne 100 watowa grzałka z termostatem jest za 26 PLN:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80438566

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-01-19, 01:13

w okolicach poniedziałku ma być nawet -25 st. C więc proponuje zabezpieczyć się w osobny termostat i nie wiem czy nie przypadkiem w baterie grzałek 40W (miejscowo 1500 wat by zabiło drożdże).

Rozwiązanie dodatkowe, to zrób sobie na beczke obudowe ze styropianu, będzie ci łatwiej utrzymać zimą stałą temperaturę.szczeliny w narożnikach uzupełnij szmatmi, albo pokruszonym styropianem. Jeżeli używasz drożdży które potrzebuja dwóch dni to wieko możesz zakleić wstawiając wężyk na ujście CO2.

Awatar użytkownika
wampir
50%
50%
Posty: 180
Rejestracja: 2006-01-06, 15:48
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: wampir » 2006-01-19, 17:39

No, ta grzałka http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80438566 byłaby super tylko czy może sobie leżeć na dnie beczki? Jest napisane że wodoszczelna ale czy na tyle? Znam grzałki wodoszczelne ale nie całkowicie zanurzeniowe. @CK znasz ten produkt?(dzięki za namiar), ktoś zna?

Nie pieniądze, ale gdyby kicha to szkoda :wink:

Musi leżeć na dnie beczki (konwekcja), w akwarium nie musi bo ruchy wody są wymuszone filtrem lub natleniaczem.
,,Niech moc (%) będzie z wami"

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości