Podgrzewanie zacieru

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2008-02-11, 14:04

Załatwia to zatapialna grzałka akwariowa z regulacją temperatury od 20 d0 34°C. Kosztują od ok. 27zł.
Używam takiej czeskiej, ale jest wielu producentów.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

marian_mk
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2006-02-10, 10:40
Lokalizacja: śląskie

Post autor: marian_mk » 2008-02-11, 16:32

Fakt, grzałka załatwia ale drożdże. Temperatura na powierzchni grzałki jest o wiele większa niż dopuszczalna dla drożdży pomimo że będzie ustawiona np. na 30°C.
Najlepsze rozwiązanie to naczynie z zacierem wstawione do większego z wodą i właśnie tam umieścić grzałkę. Woda wokół zacieru będzie miała tyle stopni na ile ustawisz grzałkę, wskazane jest aby woda krążyła w naczyniu ( temp. jest wtedy wszędzie jednakowa)
Raz włożyłem grzałkę do zacieru i efekt był taki że temp. była ok. ale fermentacja ustała.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-02-11, 18:30

Jeśli stosować małej mocy grzałki, tak robiłem, to nigdy fermentacja nie ustała (stosowałem 10W bez termostatu). Grzałki umiszczałem w nastawach cukrowych, a drożdze gorzelnicze lub te specjalnie do cukrówek to wytrzymałe bestie :) Aby zapewnić mieszanie w nastawie i równy rozkład temperatur (niezbyt wgałtowne mieszanie oczywiście , można zastosować najtańszy filtr akwarystyczny, wyłączając napowietrzanie po burzliwym rozruchu i nie stowsować gąbki filtującej).
Myślę, że demonizowane jest użycie grzałek do fermentacji, można je użwać, zachowując odpowiednie rygory tzn. nie za duża moc grzałek i ich ilość, także umieszczenie filtra powodującego ruch cieczy blisko grzałek.

Awatar użytkownika
kowal-80
50%
50%
Posty: 194
Rejestracja: 2007-10-15, 22:42

Post autor: kowal-80 » 2008-02-11, 18:46

Witam.
Do 30 l nastawu winnego włożyłem grzałkę 100W z termostatem ustawionym na 30’C. Nastaw nie był niczym mieszany gdyż doskonale mieszał się sam. Mali przyjaciele zjedli cały cukier wiec chyba nie przeszkadzało im towarzystwo tak dużej grzałki.

kowal-80

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2008-02-11, 18:53

Witam
Też stosuję mocną grzałkę 100W z termostatem na 25 litrów surówki i drożdże się nie skarżą
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2008-02-14, 10:38

Witam!
@marian_mk: koledzy już opisali praktyczne wyniki grzania nastawów grzałką akwariową (pozytywne!), ja jeszcze dodam, że używam grzałki 25W (do akwariów max 30l) i drożdże zawsze bez problemu doprowadzały robotę do końca.
Owszem, przy zakupie myślałem o kwestii gradientu temperatury na powierzchni grzałki i z tego właśnie powodu kupiłem grzałkę o najmniejszej mocy, jaka była w sklepie.

Staram się w miarę możliwości wypowiadać na podstawie swoich praktycznych dokonań i empirii, bo tylko takie rady są pewne i mają wartość.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

jaron
101%
101%
Posty: 271
Rejestracja: 2007-01-20, 16:34

Post autor: jaron » 2008-02-16, 17:15

Ogrzewałem beczki 60 z nastawem cukrowym poduszką elektryczną. Temperatura nastawu utrzymywała się~30° Ogrzałem beczkę 40 z zacierem zbożowym i przegrzałem.Zacier na górze miał 30° a na dnie 50°

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2008-02-16, 19:53

bo wystarczy 2 razy dziennie zamieszać i jest idealnie.
pozdrawiam - inżynier

jaron
101%
101%
Posty: 271
Rejestracja: 2007-01-20, 16:34

Post autor: jaron » 2008-02-17, 15:38

Zauważyłem to za póżno

Awatar użytkownika
Grzesiek24
40%
40%
Posty: 60
Rejestracja: 2008-02-16, 17:23

Post autor: Grzesiek24 » 2008-02-21, 17:23

albo przeoczyłem albo nie ma informacji o wykorzystaniu podgrzewaczy do lusterek
Obrazek
mam kilka takich od DAFA 24V 20Wat
fajnie dało by się je umieścić na stałe przyklejając równomiernie do ścian i dna beczki wyszła by fajna mata grzejna od środka czyli w kontakcie z nastawem + termostat do regulacji temp

druga koncepcja też chyba przeoczyłem albo nie było wspomniane o kocach elektrycznych którymi można by okręcić beczkę a koce dodatkowo czymś ocieplić + oczywiście termostat

Obrazek

juru
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-02-06, 17:55
Lokalizacja: z tamtąd

Podgrzewanie zacieru

Post autor: juru » 2008-04-10, 15:47

Ja mam grzałkę 150W do beczki 100 l,jeszcze jej nie wypróbowałem ale myślę włożyć ją do butelki od coli, zalać wodą ,trochę uszczelnić i wrzucić na dno beczki oczywiście po ustawieniu
na odpowiednią temperaturę dla drożdży/chcę wypróbować red-y,które potrzebują temperatury ponad 30 st/.Jak sądzicie będzie dobra ?
Pozdrawiam
juru

de gustibus non est disputandum

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Re: Podgrzewanie zacieru

Post autor: kitaferia » 2008-04-10, 16:53

PET po coli na słabe przewodnictwo cieplne, to chyba zły pomysł. Ja wrzucałem zawsze grzałki normalnie, bez osłon. Wiem, że było wiele głosów inych Kolegów, iż rozkład temp. tusz przy grzałce jest zbyt duży i nierównomiernie rozłożony, ale u mnie z nastawem nigdy nic się nie stało - zawsze fermentował prawidłowo. Czy fermentujesz w chłodnym pomieszczeniu, jak jest temp otoczenia?
Potrzebują temp. 30°C, ale pamiętaj, że reakcja jest egzotermiczna i praca drożdzy podności temp. nastawu.
Ostatnio zmieniony 2008-04-12, 08:07 przez kitaferia, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

juru
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-02-06, 17:55
Lokalizacja: z tamtąd

Podgrzewanie zacieru

Post autor: juru » 2008-04-11, 10:09

Oczywiście masz rację ,ale jeśli wrzucę grzałkę do ciepłego zacieru z termostatem ustawionym na 30 st.to ona nie włączy się wcześniej niż po 3 -4 dniach kiedy drożdże będą pracować mniej intensywnie i temperatura spadnie poniżej 29 st.Miałem tylko obawy czy ta grzałka 150 W na dnie beczki nie zrobi więcej szkody niż pożytku.Spróbuję tak zrobić jak piszesz i zobaczę co się będzie działo.
Pozdrawiam
juru

de gustibus non est disputandum

kemot
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2008-03-17, 10:14
Lokalizacja: Bory tucholskie

Post autor: kemot » 2008-04-20, 19:19

Jeszcze troszke i zrobi sie gorąco od słonca i nasze problemy z podgrzewaniem znikną :wink:

amator75
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2008-04-18, 14:02

Post autor: amator75 » 2008-04-23, 23:08

Witam wszystkich
Ja ogrzewałem butle żarówką grzewczą i nie wiem czy dobrze zrobiłem
co o tym sądzicie?
Czy drożdzą światło nie zaszkodzi :?:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości