Podgrzewanie zacieru

Awatar użytkownika
gigant
50%
50%
Posty: 164
Rejestracja: 2007-12-17, 19:29
Lokalizacja: LC

Post autor: gigant » 2008-05-21, 13:18

"amator75" Witam wszystkich
Ja ogrzewałem butle żarówką grzewczą i nie wiem czy dobrze zrobiłem
co o tym sądzicie?

ja ostatnio tek podgrzewałem taką żarówką,ale pękła :evil: ( i tu dowiedziałem się że w taki właśnie sposób poszło z dymem kilka kurników z kurczętami ) :idea: , także osobiście odradzam , zwłaszcza ze niektóre balony (szklane ) są w koszach izolowanych jakimiś wiórami łatwopalnymi, teraz zacier jak mam podgrzać to robię to farelką (tylko trzeba pamiętać żeby co jakiś czas sprawdzić temp.wiem ze jest to zajęcie czasochłonne, ale ile później jest radości :P :mrgreen:

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2008-05-21, 16:20

Ja zawsze używałem grzałki akwariowej niedużej mocy (do 20W) i było super bez problemów, w razie potrzeby można dać z 2 - 3 grzałki ale to przy dużym i nieizolowanym zbiorniku.

rum-cajs
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2008-05-19, 06:32

Post autor: rum-cajs » 2008-10-17, 23:23

witam. podłączam sie do tematu. użyłem grzałki akwariowej 2 razy i za każdym razem fermentacje ustała. teraz wypróbowuje patent z włożeniem grzałki do wypełnionej wodą butelki szklanej i dopiero to zakręcone zanurzyłem. dam znać czy działa. grzałka 100w z termostatem ustawiona na 34 st.

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-17, 23:38

Witam.
Proponuję by Kolega zastosował aktywne drożdże winiarskie IOC Bayanus G-995. One fermentują już od plus 9 stopni C. Zaoszczędzi Kolega na prądzie :D
_______________
Pozdrawiam Ostoja

rum-cajs
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2008-05-19, 06:32

Post autor: rum-cajs » 2008-10-18, 01:28

jakas posucha mnie dopadla....i liczy sie tu czas... niestety

Awatar użytkownika
zaciapa
40%
40%
Posty: 73
Rejestracja: 2006-03-17, 10:16

Post autor: zaciapa » 2008-10-18, 08:25

rum-cajs pisze:witam. podłączam sie do tematu. użyłem grzałki akwariowej 2 razy i za każdym razem fermentacje ustała. teraz wypróbowuje patent z włożeniem grzałki do wypełnionej wodą butelki szklanej i dopiero to zakręcone zanurzyłem. dam znać czy działa. grzałka 100w z termostatem ustawiona na 34 st.
witam
a jakich kolega uzywa drozdzy?, ja uzywam grzełki 75wat z termostatem od ponad roku ,
w roznych zbiornikach 50l, 30l , drozdze przewaznie cobra i nie mialem nigdy problemu z zatrzymaniem fermentacji, teraz wyprobuje nastaw ryzowy z przepisu @Ostoja na IOC Bayanus G-995, juz zakupione :D wiec bede testowal.. 8)

rum-cajs
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2008-05-19, 06:32

Post autor: rum-cajs » 2008-10-18, 08:42

używałem bayanusów i red ethanolów na początku było ok ale po kilku dniach ustawało a blg było jeszcze na poziomie ok 7. i tak juz zostawało..... wiec chyba drożdże padły. a na cobre to duzo kasy potrzeba niestety bo 25l nastawu(a na tyle sa opakowania ) to ok 4 razy za mało

Awatar użytkownika
zaciapa
40%
40%
Posty: 73
Rejestracja: 2006-03-17, 10:16

Post autor: zaciapa » 2008-10-18, 08:53

rum-cajs pisze:a na cobre to duzo kasy potrzeba niestety bo 25l nastawu(a na tyle sa opakowania ) to ok 4 razy za mało
eeeetam nie trzeba zaraz robic tak jak oni pisza , to chwyt markietingowy
ja daje taką paczke 50l nastaw 10 kgcukru i niecaly tydzien i blg-3 (cobra 24)
a wracajac do grzalki to mysle ze 100W moze byc za duza i zabijac drozdze, Twoj pomysł z butelka moze byc dobry, z tym ze kosztem prdu , bo rzadziej sie bedzie wyłączac..

rum-cajs
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2008-05-19, 06:32

Post autor: rum-cajs » 2008-10-18, 09:13

no tylko ze ja startuje z 28-29 blg a tu widze ze kolega z 20

Awatar użytkownika
zaciapa
40%
40%
Posty: 73
Rejestracja: 2006-03-17, 10:16

Post autor: zaciapa » 2008-10-18, 09:23

rum-cajs pisze:no tylko ze ja startuje z 28-29 blg a tu widze ze kolega z 20
ja staram sie zachowywac stosunek wody do cukru czyli 4-1, to moze za gesty nastaw robisz i drozdze sobie nie radza.. :?:

Awatar użytkownika
ziutekt
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2008-09-30, 21:54
Lokalizacja: okolice Częstochowy

Post autor: ziutekt » 2008-10-18, 21:09

Witam wszystkich
nie wiem czy ktoś już wcześniej nie pisał o tym, ale trudno wszystko przeczytać i zapamietać.
Grzałka z termostatem w akwarium zachowuje sie inaczej niż ta sama grzałka w beczce z zacierem.
W akwarium jest wymuszony ruch wody spowodowany kamieniem napowietrzającym oraz pobieraniem i z reguły wypływem wody z drugiego konca akwarium, więc temperatura lepiej jest rozprowadzana po całym akwarium.
W akwarystyce morskiej równomierne rozłożenie temperatury jest bardzo ważne, dlatego stosuje się tzw pompy cyrkulacyjne.
Zadaniem pompy cyrkulacyjnej jest stały ruch wody i nie ma możliwości aby temperatura wody w okolicy grzałek była wyższa niż w innym miejscu akwarium.
Zastosowanie takiem pompki w beczce z zacierem całkowicie załatwaia sprawę, no chyba, że cacier jest bardzo gęsty, to może być problem.

pozdro
pozdrawiam
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-19, 19:20

Ja startuję coobra7 w nastawie 12kg (nawet 14 kg) cukru na 40 l wody, grzałki akwariowe i nigdy nie zdarzyło się aby nieodfermentowały do końca. Teraz przede mną próby z Alcotek Pure.
Pozdrawiam

Tatar
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2008-09-09, 21:28
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Tatar » 2008-10-19, 21:11

Jeżeli chodzi o podgrzewanie gęstego zacieru grzałką akwariową ,to należy ją umieścić jak najbliżej dna. Woda jest dobrym przewodnikiem a więc ciepło będzie się unosić do góry. Ponadto przy gęstym zacierze , nie zaszkodzi go przynajmniej raz na dobę dobrze zamieszać.
Przy okazji pozdrawiam wszystkich jako nowy.

rum-cajs
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2008-05-19, 06:32

Post autor: rum-cajs » 2008-10-20, 07:02

14kg na 40 litrow to dopiero niecale 26 blg. 8) . no ale niestety butelka na grzalce nic nie pomogla ... tzn cos tam sie dzieje ...ale blg nie spada.. jak wy to ludzie robicie ze wam z 28-9 blg dozera do końca? no moze jakby postalo jeszcze miesiac (czyli w sumie 2 miesiace to moze by zezarły) no ale to za dlugo trochę dla mnie.

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-20, 10:10

Witam.
Kolego ja fermentuję nastawy ryżowo-rodzynkowe w beczkach 55 litrowych. Do fermentacji używam Bayanusy G-995. Drożdże te zawsze mi przerabiają cukier w ilości 13 kg do minusowego ball. Cukier daję w dwóch ratach. Szczegóły znajdzie kolega w temacie napisanym przeze mnie w temacie nastaw ryżowo-rodzynkowy w beczkach 55 litrowych. życzę udanych fermentacji.
__________________
Pozdrawiam Ostoja

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości