Podgrzewanie zacieru
Fakt, grzałka załatwia ale drożdże. Temperatura na powierzchni grzałki jest o wiele większa niż dopuszczalna dla drożdży pomimo że będzie ustawiona np. na 30°C.
Najlepsze rozwiązanie to naczynie z zacierem wstawione do większego z wodą i właśnie tam umieścić grzałkę. Woda wokół zacieru będzie miała tyle stopni na ile ustawisz grzałkę, wskazane jest aby woda krążyła w naczyniu ( temp. jest wtedy wszędzie jednakowa)
Raz włożyłem grzałkę do zacieru i efekt był taki że temp. była ok. ale fermentacja ustała.
Najlepsze rozwiązanie to naczynie z zacierem wstawione do większego z wodą i właśnie tam umieścić grzałkę. Woda wokół zacieru będzie miała tyle stopni na ile ustawisz grzałkę, wskazane jest aby woda krążyła w naczyniu ( temp. jest wtedy wszędzie jednakowa)
Raz włożyłem grzałkę do zacieru i efekt był taki że temp. była ok. ale fermentacja ustała.
Jeśli stosować małej mocy grzałki, tak robiłem, to nigdy fermentacja nie ustała (stosowałem 10W bez termostatu). Grzałki umiszczałem w nastawach cukrowych, a drożdze gorzelnicze lub te specjalnie do cukrówek to wytrzymałe bestie Aby zapewnić mieszanie w nastawie i równy rozkład temperatur (niezbyt wgałtowne mieszanie oczywiście , można zastosować najtańszy filtr akwarystyczny, wyłączając napowietrzanie po burzliwym rozruchu i nie stowsować gąbki filtującej).
Myślę, że demonizowane jest użycie grzałek do fermentacji, można je użwać, zachowując odpowiednie rygory tzn. nie za duża moc grzałek i ich ilość, także umieszczenie filtra powodującego ruch cieczy blisko grzałek.
Myślę, że demonizowane jest użycie grzałek do fermentacji, można je użwać, zachowując odpowiednie rygory tzn. nie za duża moc grzałek i ich ilość, także umieszczenie filtra powodującego ruch cieczy blisko grzałek.
Witam!
@marian_mk: koledzy już opisali praktyczne wyniki grzania nastawów grzałką akwariową (pozytywne!), ja jeszcze dodam, że używam grzałki 25W (do akwariów max 30l) i drożdże zawsze bez problemu doprowadzały robotę do końca.
Owszem, przy zakupie myślałem o kwestii gradientu temperatury na powierzchni grzałki i z tego właśnie powodu kupiłem grzałkę o najmniejszej mocy, jaka była w sklepie.
Staram się w miarę możliwości wypowiadać na podstawie swoich praktycznych dokonań i empirii, bo tylko takie rady są pewne i mają wartość.
@marian_mk: koledzy już opisali praktyczne wyniki grzania nastawów grzałką akwariową (pozytywne!), ja jeszcze dodam, że używam grzałki 25W (do akwariów max 30l) i drożdże zawsze bez problemu doprowadzały robotę do końca.
Owszem, przy zakupie myślałem o kwestii gradientu temperatury na powierzchni grzałki i z tego właśnie powodu kupiłem grzałkę o najmniejszej mocy, jaka była w sklepie.
Staram się w miarę możliwości wypowiadać na podstawie swoich praktycznych dokonań i empirii, bo tylko takie rady są pewne i mają wartość.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
- Grzesiek24
- 40%
- Posty: 60
- Rejestracja: 2008-02-16, 17:23
albo przeoczyłem albo nie ma informacji o wykorzystaniu podgrzewaczy do lusterek
mam kilka takich od DAFA 24V 20Wat
fajnie dało by się je umieścić na stałe przyklejając równomiernie do ścian i dna beczki wyszła by fajna mata grzejna od środka czyli w kontakcie z nastawem + termostat do regulacji temp
druga koncepcja też chyba przeoczyłem albo nie było wspomniane o kocach elektrycznych którymi można by okręcić beczkę a koce dodatkowo czymś ocieplić + oczywiście termostat
mam kilka takich od DAFA 24V 20Wat
fajnie dało by się je umieścić na stałe przyklejając równomiernie do ścian i dna beczki wyszła by fajna mata grzejna od środka czyli w kontakcie z nastawem + termostat do regulacji temp
druga koncepcja też chyba przeoczyłem albo nie było wspomniane o kocach elektrycznych którymi można by okręcić beczkę a koce dodatkowo czymś ocieplić + oczywiście termostat
Podgrzewanie zacieru
Ja mam grzałkę 150W do beczki 100 l,jeszcze jej nie wypróbowałem ale myślę włożyć ją do butelki od coli, zalać wodą ,trochę uszczelnić i wrzucić na dno beczki oczywiście po ustawieniu
na odpowiednią temperaturę dla drożdży/chcę wypróbować red-y,które potrzebują temperatury ponad 30 st/.Jak sądzicie będzie dobra ?
Pozdrawiam
na odpowiednią temperaturę dla drożdży/chcę wypróbować red-y,które potrzebują temperatury ponad 30 st/.Jak sądzicie będzie dobra ?
Pozdrawiam
juru
de gustibus non est disputandum
de gustibus non est disputandum
Re: Podgrzewanie zacieru
PET po coli na słabe przewodnictwo cieplne, to chyba zły pomysł. Ja wrzucałem zawsze grzałki normalnie, bez osłon. Wiem, że było wiele głosów inych Kolegów, iż rozkład temp. tusz przy grzałce jest zbyt duży i nierównomiernie rozłożony, ale u mnie z nastawem nigdy nic się nie stało - zawsze fermentował prawidłowo. Czy fermentujesz w chłodnym pomieszczeniu, jak jest temp otoczenia?
Potrzebują temp. 30°C, ale pamiętaj, że reakcja jest egzotermiczna i praca drożdzy podności temp. nastawu.
Potrzebują temp. 30°C, ale pamiętaj, że reakcja jest egzotermiczna i praca drożdzy podności temp. nastawu.
Ostatnio zmieniony 2008-04-12, 08:07 przez kitaferia, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Podgrzewanie zacieru
Oczywiście masz rację ,ale jeśli wrzucę grzałkę do ciepłego zacieru z termostatem ustawionym na 30 st.to ona nie włączy się wcześniej niż po 3 -4 dniach kiedy drożdże będą pracować mniej intensywnie i temperatura spadnie poniżej 29 st.Miałem tylko obawy czy ta grzałka 150 W na dnie beczki nie zrobi więcej szkody niż pożytku.Spróbuję tak zrobić jak piszesz i zobaczę co się będzie działo.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
juru
de gustibus non est disputandum
de gustibus non est disputandum
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 53 gości