Podgrzewanie zacieru

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-20, 10:19

Kolegom zalezy na czasie, więc G-995 odpadają ze względu na czas fermentacji.
Pozdrawiam

juru
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-02-06, 17:55
Lokalizacja: z tamtąd

Podgrzewanie zacieru

Post autor: juru » 2008-10-20, 10:40

Jeśli chodzi o czas to francuskie ioc-bayanusy wcale nie są takie powolne-ostatnio przerobiły mi 20 kg cukru+15 kg.śliwek w 100 l.zacieru przez 10 dni (cukier w dwóch dawkach),a wcześniej cukier 24 kg z dodatkiem kilku jabłek i 1 kg rodzynek także w podobnym czasie (temperatura zewnętrzna ok.22 st.)
Pozdrawiam
juru

de gustibus non est disputandum

rum-cajs
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2008-05-19, 06:32

Post autor: rum-cajs » 2008-10-23, 10:31

ludzie pomocyyyyyy. startowe 29 bl. 95 l. 30 kg slodyczy. red ethanol 100g. po 2 tyg stop. grzalka ... po paru dniach stop. grzalka w butelce + bayanusy ... po paru dniach stop. blg 10... bez zmian... z braku dobra poszllo na rury 2 x po 10 l. wyszlo 0,7 + 0,8. dzisiaj znowu na rury wyszlo.... 0,0 !!!!!. poszly teraz piekarskie... tragedia. polmios ruses :cry:

[ Dodano: 2008-10-23, 10:34 ]
mialo byc POLMOS RULES :cry:

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2008-10-23, 10:40

@rum-cajs
Jeśli w nastawie który gotujesz, jest jeszcze cukier, to możesz go nastawić jeszcze raz. Jeśli będziesz dawał cukier w kilku porcjach, to drożdże lepiej będą pracowały. 10° Blg. to chyba jakieś 10% roztwór cukru pozostanie. Trochę szkoda w kanał.
(Nie pojmuję jak mogłeś uzyskać 0,0 w gotowaniu trzeciej porcji tego samego nastawu???)

rum-cajs
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2008-05-19, 06:32

Post autor: rum-cajs » 2008-10-23, 10:43

no ale skad to 0,0..... ide sie wieszac.... :cry: robie w tym temacie od roku prawie.

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2008-10-23, 10:48

Z wieszaniem się wstrzymaj. (Jeszcze masz się czym z tej rozpaczy uwalić :mrgreen: )
0,0 to będzie z gotowania wody.
Sprawdź może sprzęt (nieszczelności). Nie widzę innej opcji jeśli nastaw chodził w jednym fermentatorze. (Powinieneś uzyskać podobny wynik jak za pierwszym i drugim razem)

rum-cajs
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2008-05-19, 06:32

Post autor: rum-cajs » 2008-10-23, 10:49

no chyba ze mi termometr sfiksowal .... ale mala szansa bo mam dwa... niestety

[ Dodano: 2008-10-23, 10:54 ]
zrobilem wprawdzie pewna zmiane na kolumnie ale niepowinno to miec wplywy na efekt. zastapilem osobne zasilanie palcow i chlodnicy na szeregowe... tzn palce a dalej na chlodnice

[ Dodano: 2008-10-23, 10:57 ]
no i uwalic sie nie ma czym... :cry: :cry: :cry:

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2008-10-23, 11:11

Powróć do poprzedniego rozwiązania. Łatwiej jest sterować pracą kolumny kiedy sterujesz osobno chłodzeniem palców a osobno chłodnicy. Ale faktycznie nie powinno mieć to wpływu na uzysk. Sprawdź organoleptycznie czy w nastawie jest alkohol. Jak jest to musi też i kapać.
(I nie mów że nie ma się czym uwalić choć może być to obrzydliwe, nie polecam, jeszcze gorzej może być jutro :mrgreen: )

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2008-10-23, 13:11

@rum-cajs: Także miałem złe doświadczenia z Red Etanol na cukrówce, ostatnim razem udanie zrestartowałem nastaw Coobrą6 i dałem sobie z nimi spokój. One są raczej do zacierów.
Teraz stosuję tylko Coobry, niedawno "7" w niecałe cztery dni przerobiły 7kg w 22l wody w temperaturze 28°C (z grzałką akwariową 25W).

98% ma w ofercie podobne - jeśli nie te same - szwedzkie drożdże do cukrówek.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-23, 13:16

98% ma inne niż coobra. Mam zamiar je przetestować po pozytywnych doświadczeniach a_priv. Do tej pory jechałem tylko na coobra7, choć przetestowałem wszystkie odmiany coobry, ale wrażenia a_priv mnie przekonały, że z 24H Pure od 98% to dobre drożdże (mała ilośc produktów ubocznych przy fermentacji). Jak przetestuję to opiszę.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2008-10-23, 13:28

Napisałem tak, bo sam 98% nadmienił, że to chyba są - fizycznie - te same drożdże, choć w innych opakowaniach.
Używam Coobry, bo mam blisko do WINOhobby w Wa-wie i są niedrogie, "7" są po 12,50zł.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-23, 13:32

Ja też używam coobry7 ze względu na stosunek jakości do ceny i możlwiości przerobowych.

Ciekaw jestem tych PURE.

Ale teraz winohobby mają nowe drożdże do cukrówek, kumpel ma mi kupic to też przetestuję.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2008-10-23, 13:43

Pewnie piszesz o SUPER T3 i MixerMan TURBO, są znacząco tańsze od Coobry7.
Ale Coobra7 jest 7kg na 22l wody, a np. T3 jest 7kg na 25l wody (w/g opisów) - Coobra7 daje końcowe stężenie 16% , a T3 17% :!: :?:
Niby z czego??? Coś mi się tu mocno nie zgadza.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-23, 13:47

Przetestuję to się okaże co one warte. Zamówiłem T3 I MixerMan.
Może oni tam mają kłopot z tłumaczeniem z nienaszego języka, czy coś ;)
Pozdrawiam

rum-cajs
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2008-05-19, 06:32

Post autor: rum-cajs » 2008-10-23, 15:49

w oczekiwaniu jak babuni ruszą mi nastaw posyłam taki mały arkusik do obliczeń bardzo przydatnych

[ Dodano: 2008-10-23, 15:58 ]
nie wiem co jest bo to moj pierwszy załącznik ale ja go ściągnąć nie mogę i mam na nim krzyżyk na ikonie :oops:
Załączniki
nastawy2003.xls
(26.5 KiB) Pobrany 347 razy

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości