Mój pierwszy zacier... a właściwie nastaw.
@Paluch
Dzięki za sprostowanie z tym arakiem.
Z tym sezonem to rutyna. Kiedyś zawsze jak się zaczynały owoce to była gorączka skąd wziąć spirytus do nalewek i na szybko trzeba było coś kombinować. Teraz wolę zimą się przygotować, a ewentualnie wiosną i latem dorabiać na szybko tylko z cukru do nalewek. Zboża to jesienią, albo i zimą.
pzdr
Dzięki za sprostowanie z tym arakiem.
Z tym sezonem to rutyna. Kiedyś zawsze jak się zaczynały owoce to była gorączka skąd wziąć spirytus do nalewek i na szybko trzeba było coś kombinować. Teraz wolę zimą się przygotować, a ewentualnie wiosną i latem dorabiać na szybko tylko z cukru do nalewek. Zboża to jesienią, albo i zimą.
pzdr
Oj koledzy mili - a żaden mie łaskaw był poczytać o moich przygodach z ryżem???
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?p=6924#6924
kolego ge0technik, Ty nawet nie próbuj nazywać tego co zrobiłeś: sake - ten trunek (oczywiście w rozumieniu o którym wszyscy myślą) to coś w rodzaju wina ryżowego
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?p=6924#6924
kolego ge0technik, Ty nawet nie próbuj nazywać tego co zrobiłeś: sake - ten trunek (oczywiście w rozumieniu o którym wszyscy myślą) to coś w rodzaju wina ryżowego
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2009-03-13, 14:57
- Lokalizacja: Wrocław/Gorzów
jak to nazwać w takim razie? jak nazwać produkt finalny?AAbratek pisze:
kolego ge0technik, Ty nawet nie próbuj nazywać tego co zrobiłeś: sake - ten trunek (oczywiście w rozumieniu o którym wszyscy myślą) to coś w rodzaju wina ryżowego
www.bankking24.eu -> Wszystkie banki w jednym miejscu.
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2009-03-13, 14:57
- Lokalizacja: Wrocław/Gorzów
ostro chodzi nastaw. częstotliwość bombli ustabilizowała się w przedziale 27-33 sekundy.
czas trwania bombla: ~1 sekundy.
czas trwania bombla: ~1 sekundy.
www.bankking24.eu -> Wszystkie banki w jednym miejscu.
-
- 0%
- Posty: 4
- Rejestracja: 2009-01-19, 23:30
- Lokalizacja: Częstochowa
Witam.
W temacie nastawu ryżowego na tym forum napisano już morze słów. Wszystkie opinie są raczej pozytywne i większość forumowiczów jest zadowolona z wyników. Tematem jest „mój pierwszy zacier... a wlaściwie nastaw” nastaw który, został wykonany. Ja natomiast na tą chwilę teoretycznie rozważam możliwość wykonania pierwszego nastawu z kaszki kukurydzianej. Zainspirowany krótkim filmem z netu gdzie dwóch kolesi robi nastaw cukier + woda + kaszka kukurydziana + drożdże zastanawiam się czy zamiast drogiego ryżu z powodzeniem można go zastąpić kukurydzą i co z tego wyjdzie? Ryż działa chyba bardziej jak pożywka, bo walorów smakowych nie ma raczej żadnych, a drożdże nie potrafią z nim zrobić nic więcej. Podobnie chyba będzie z kaszką kukurydzianą. Czy może ktoś ma już jakieś doświadczenie z takim nastawem?
Ukłony dla ge0technik za imienne podziękowania na forum.
W temacie nastawu ryżowego na tym forum napisano już morze słów. Wszystkie opinie są raczej pozytywne i większość forumowiczów jest zadowolona z wyników. Tematem jest „mój pierwszy zacier... a wlaściwie nastaw” nastaw który, został wykonany. Ja natomiast na tą chwilę teoretycznie rozważam możliwość wykonania pierwszego nastawu z kaszki kukurydzianej. Zainspirowany krótkim filmem z netu gdzie dwóch kolesi robi nastaw cukier + woda + kaszka kukurydziana + drożdże zastanawiam się czy zamiast drogiego ryżu z powodzeniem można go zastąpić kukurydzą i co z tego wyjdzie? Ryż działa chyba bardziej jak pożywka, bo walorów smakowych nie ma raczej żadnych, a drożdże nie potrafią z nim zrobić nic więcej. Podobnie chyba będzie z kaszką kukurydzianą. Czy może ktoś ma już jakieś doświadczenie z takim nastawem?
Ukłony dla ge0technik za imienne podziękowania na forum.
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2009-03-13, 14:57
- Lokalizacja: Wrocław/Gorzów
kolejna obserwacja... bomble nadal trwają okolo 1 sekundy, ale ich częstotliwość urosła:) obecnie co oklo 17 - 21 sekund chyba szybko będzie 0 Blg...
[ Dodano: 2009-03-27, 22:37 ]
kolejna obserwacja: Blg = 6
[ Dodano: 2009-03-27, 22:37 ]
kolejna obserwacja: Blg = 6
www.bankking24.eu -> Wszystkie banki w jednym miejscu.
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2009-03-13, 14:57
- Lokalizacja: Wrocław/Gorzów
ponowny pomiar wykazał, ze bayanusy pięknie chodzą. obecnie jest Blg w przedziale 3.5 - 4
sądze ze jeszcze kilka dni i bedzie piękne, okrągłe zero..
pozdrawiam.
sądze ze jeszcze kilka dni i bedzie piękne, okrągłe zero..
pozdrawiam.
www.bankking24.eu -> Wszystkie banki w jednym miejscu.
Witam.ge0technik pisze:...sądze ze jeszcze kilka dni i bedzie piękne, okrągłe zero..
pozdrawiam.
Musisz pamiętać o jednej rzeczy, piękne i okrągłe 0 Blg będzie oznaczało że w Twoim nastawie jest jeszcze cukier resztkowy na poziomie ok. 40 g/l czyli z zakładanych 15,5% alkoholu będziesz miał dopiero ok 13,5%. Aby cukier przefermentował do końca czekaj na ok. -4, -5 Blg. A swoją drogą, wydajność alkoholu zależy nie tylko od szczepu drożdży i ilości cukru, ale również od środowiska , odżywienia drożdży, temperatury nastawu.
Pozdrawiam Jacek.
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2009-03-13, 14:57
- Lokalizacja: Wrocław/Gorzów
mam obecnie bayanusy g-995. pożywkę active oraz kilka jabłuszek
temperatura waha się w okolicach 15- 18 st.
temperatura waha się w okolicach 15- 18 st.
www.bankking24.eu -> Wszystkie banki w jednym miejscu.
Popełniłem dzisiaj pierwszy nastaw (cukrówka) - nareszcie. Ciągle wydaje mi się, że coś skopie i nie wyjdzie mimo iż zgromadziłem trochę wiedzy czytając to wspaniałe forum jak również korzystając z informacji zawartych na stronie moonshine still.
Docelowo ma być 150l.
Pierwsza porcja:
woda: 108l
cukier: 27kg
kwasek cytrynowy: 63g
drożdże bayanusy g-995: 40g
pożywka Activit: 38g
śruta żytnia: 2kg
litrowy słoik z jakimiś owocami chyba jeżyny (przetwory na zimę)
temperatura nastawu 28stC (jeszcze spadnie, temp otoczenia około 18stC)
Druga porcja za 6-8 dni (teoretycznie, zobaczymy co powie cukromierz)
woda: 8,3l
cukier: 7,8kg
kwasek cytrynowy: 5g
pożywka Activit: 6g
Trzecia porcja za 12-14 dni
woda: 7,2l
cukier: 7,8kg
kwasek cytrynowy: 5g
pożywka Activit: 6g
Drożdże przygotowane według zaleceń producenta:
osłodzony litr wody (4 duże łyżki cukru) i 40g drożdży - hydratacja przez 20 min, temperatura 30stC nawet całkiem imponująco ruszyły.
Po dodaniu przygotowanych drożdży do nastawu obserwowalna fermentacja zaczęła się po 40 min - 3 bulknięcia na min.
Trzymajcie kciuki za mój nastawik.
Mam nadzieję, że do czasu jak wszystko przefermentuje skończą spawać mi kolumnę.
Pozdrawiam.
Docelowo ma być 150l.
Pierwsza porcja:
woda: 108l
cukier: 27kg
kwasek cytrynowy: 63g
drożdże bayanusy g-995: 40g
pożywka Activit: 38g
śruta żytnia: 2kg
litrowy słoik z jakimiś owocami chyba jeżyny (przetwory na zimę)
temperatura nastawu 28stC (jeszcze spadnie, temp otoczenia około 18stC)
Druga porcja za 6-8 dni (teoretycznie, zobaczymy co powie cukromierz)
woda: 8,3l
cukier: 7,8kg
kwasek cytrynowy: 5g
pożywka Activit: 6g
Trzecia porcja za 12-14 dni
woda: 7,2l
cukier: 7,8kg
kwasek cytrynowy: 5g
pożywka Activit: 6g
Drożdże przygotowane według zaleceń producenta:
osłodzony litr wody (4 duże łyżki cukru) i 40g drożdży - hydratacja przez 20 min, temperatura 30stC nawet całkiem imponująco ruszyły.
Po dodaniu przygotowanych drożdży do nastawu obserwowalna fermentacja zaczęła się po 40 min - 3 bulknięcia na min.
Trzymajcie kciuki za mój nastawik.
Mam nadzieję, że do czasu jak wszystko przefermentuje skończą spawać mi kolumnę.
Pozdrawiam.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 56 gości