Mój pierwszy zacier... a właściwie nastaw.

ge0technik
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2009-03-13, 14:57
Lokalizacja: Wrocław/Gorzów

Mój pierwszy zacier... a właściwie nastaw.

Post autor: ge0technik » 2009-03-25, 19:47

Witam wszystkich.
chcialem się podzielić swoimi pierwszymi doświadczeniami w materii zacierania..

zaczeło się od pomysłu - sake :)
no więc koko dżambo i do sklepu.
6 litrów wody, 1.8kg cukru, 2 kg ryżu, 0.25kg rodzynek, 30 goździków i szczypta imbiru wszystko na drożdzach piekarskich.
po 3 dniach dodałęm 1.2 litra wody i 1.2kg cukru. po okolo tygodniu zrozumialem ze mam za chlodno w pokoju wie kupilem bayanusy G-995. ustawiłem ale juz w nowym baniaku, bo szklany oczywiście zbiłem... w rodzinie krąży anegdota, że jak czegoś nie zepsuje, to nie jestem sobą.. teraz mam plastikową banieczke fermentacyją 33L. jak już kupiłem duża to postanowałem dolać syropu cukrowego :) licząc ze bedzie wiedziec dobrego.
drożdze chodzą ładnie.. napowietrzałem mieszaneczke i dodawałem pożywke active.
dziś dodałęm 6 litrów wody i 2 starte jabłka, napowietrzyłem zacier.
ponieważ w chwili startu i przez 2 tyg nie mialem cukromierza nie jestem w stanie powiedziec co mialem w środku.

ale wykonałem kilka obliczeń:
całość cukru: 5.2 kg (nie wliczam tu rodzynek, ryżu oraz jabłek).
objętość całkowita: 19.8L
stosunek cukier/ objętość całkowita = 0.263 -> max ~14.5 można osiągnąć (bayanusy G-995 powinny dać rade to zrobić)
obecnie mam: 7.7Blg. czekam do zera i w rure.
obliczylem ze powinienem otrzymać ok. 2.8 litra spirytusu. ile uzyskam? napisze jak bede miał uzysk...
trzymajcie kciuki :)

Chcę jednocześnie podziękować: Little Devil oraz 98% za pomoc, rady i wsparcie :)
Ostatnio zmieniony 2009-03-25, 21:02 przez ge0technik, łącznie zmieniany 2 razy.
www.bankking24.eu -> Wszystkie banki w jednym miejscu.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2009-03-25, 20:04

Ryż = zero curku..., i tak formalnie, wiesz, że to co zrobiłeś nie jest zacierem.
Teoretycznie z tej ilości cukru może wyjść 3,12 litra 100% etanolu.
Ostatnio zmieniony 2009-03-25, 20:10 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 2 razy.

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-03-25, 20:06

nikt ci nie powie ile alkoholu otrzymasz bo to zalezy od wielu czynnikow jak np. sprawnosc drozdzy, zawartosci cukru w cukrze ktory wsypales itp, obliczyles to zrob sprawdzenie a nie karzesz innym liczyc, tymbardzie ze zakladam ze umiesz liczyc :)
juz troche za pozno ale jakbys dal wiecej ryzu to by wyszlo lepsze
Ostatnio zmieniony 2009-03-25, 20:07 przez cieptas, łącznie zmieniany 1 raz.

ge0technik
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2009-03-13, 14:57
Lokalizacja: Wrocław/Gorzów

Post autor: ge0technik » 2009-03-25, 20:07

[ Dodano: 2009-03-25, 20:08 ]
lukasek pisze:nikt ci nie powie ile alkoholu otrzymasz bo to zalezy od wielu czynnikow jak np. sprawnosc drożdży, zawartosci cukru w cukrze ktory wsypales itp, obliczyles to zrob sprawdzenie a nie karzesz innym liczyc, tymbardzie ze zakladam ze umiesz liczyc :)
juz troche za pozno ale jakbys dal wiecej ryzu to by wyszlo lepsze
nikogo nawet nie prosiłem o obliczenie. opisalem tylko swoje dokonania...
proszę o czytanie ze zrozumieniem
Ostatnio zmieniony 2009-03-25, 20:08 przez ge0technik, łącznie zmieniany 1 raz.
www.bankking24.eu -> Wszystkie banki w jednym miejscu.

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-03-25, 20:08

przedystylowac nawet kranowe mozesz
nikogo nawet nie prosiłem o obliczenie. opisalem tylko swoje dokonania...
no i dobrze,

mozna by powiedziec ze czegos dokonales jak ladnie zatrzesz ryż, albo jak dobra sake zrobisz

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2009-03-25, 20:11

lukasek pisze:ale jakbys dal wiecej ryzu to by wyszlo lepsze
Moim zdaniem ryż to placebo.

Co ty lukasek taki ostry jesteś. Kolega wykonał przecież obliczenia i prosi o weryfikację...
Ostatnio zmieniony 2009-03-25, 20:14 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 1 raz.

ge0technik
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2009-03-13, 14:57
Lokalizacja: Wrocław/Gorzów

Post autor: ge0technik » 2009-03-25, 20:14

Citizen Kane pisze:Ryż = zero curku..., i tak formalnie, wiesz, że to co zrobiłeś nie jest zacierem.
Teoretycznie z tej ilości cukru może wyjść 3,12 litra 100% etanolu.
a jak nazwać moj dotychczasowy wyrób?
www.bankking24.eu -> Wszystkie banki w jednym miejscu.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2009-03-25, 20:15

Nastaw, o zacierze będziesz mógł mówić jak dasz popracować enzymom.

ge0technik
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2009-03-13, 14:57
Lokalizacja: Wrocław/Gorzów

Post autor: ge0technik » 2009-03-25, 20:17

Citizen Kane pisze:Nastaw, o zacierze będziesz mógł mówić jak dasz popracować enzymom.
dziękuje za sprostowanie ;)
kazdego dnia ucze sie, dowiadujje czegoś nowego.. no i o to chodzi.
www.bankking24.eu -> Wszystkie banki w jednym miejscu.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-03-25, 20:42

Citizen Kane pisze:Nastaw, o zacierze będziesz mógł mówić jak dasz popracować enzymom.
Nie tak do końca bo zacier to dość skomplikowane pojęcie.źródło swoje ma w pojęciu zacieranie a to nie tylko praca enzymów,bo gdyby tak było to wystarczyło by splunąć do nastawu i już byłby zacierem.W sumie w ślinie jest mnóstwo enzymów. :D
Zacieranie to cały proces technologiczny mający na celu przetworzenie za pomocą enzymów skrobii na cukry fermentujące.Cały proces musi odbywać się w odpowiedniej temperaturze.
Taki sobie off-top. :lol:
Ostatnio zmieniony 2009-03-25, 21:52 przez Spirit, łącznie zmieniany 1 raz.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

ge0technik
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2009-03-13, 14:57
Lokalizacja: Wrocław/Gorzów

Post autor: ge0technik » 2009-03-25, 20:55

zaczyna bąblować :) częstotliwość wzrasta przez co boje sie położyć spać;]
www.bankking24.eu -> Wszystkie banki w jednym miejscu.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-03-25, 20:56

Tak kusi mnie ten wątek ryżowy, że chyba będę musiał zrobić jakąś próbę. Co prawda obecnie zakończyłem "sezon zacierny" - wykończone surowce i enzymy. Teraz to ewentualnie tylko cukrówki na drożdżach alcotec turbo pure 24h do nalewek, ale jesienią jak zakupię nowe porcje enzymów i surowców, to kto wie?
Myślę o zatarciu i fermentacji ryżu tak jak zboża, a następnie destylacji takiej jak dla starki. Mam tylko wątpliwość czy to leżakować w dębie czy bez.
Może ktoś ma jakiś pomysł?


pzdr

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2009-03-25, 21:00

@priv
Zacieralem ryz no raczej make ryzowa ,jedyne co mnie najbardziej denerwowalo to strasznie sie pieni przez pierwszy dzien,wynik koncowy nie byl zly ale jakos zapaszek mi nie podchodzil,tak jakby mysie siki :mrgreen: wiec poszlo 2 raz do kociolka

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-03-25, 21:03

@onek_uk

Czuję, że tu trzeba wkalkulować dłuższe leżakowanie. Mysich sików nie próbowałem, więc nie wiem jak smakują, ale rozumiem, że obrazowo przedstawiłeś jak bardzo Ci nie smakowało. Sake co prawda to też dla smakoszy. :mrgreen:


pzdr
Ostatnio zmieniony 2009-03-25, 21:23 przez a_priv, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2009-03-25, 21:21

Spiryt pisze:zacieranie a to nie tylko praca enzymów
Rozwiń więc to określenie...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 48 gości