Mój pierwszy zacier... a właściwie nastaw.
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2009-03-13, 14:57
- Lokalizacja: Wrocław/Gorzów
Mój pierwszy zacier... a właściwie nastaw.
Witam wszystkich.
chcialem się podzielić swoimi pierwszymi doświadczeniami w materii zacierania..
zaczeło się od pomysłu - sake
no więc koko dżambo i do sklepu.
6 litrów wody, 1.8kg cukru, 2 kg ryżu, 0.25kg rodzynek, 30 goździków i szczypta imbiru wszystko na drożdzach piekarskich.
po 3 dniach dodałęm 1.2 litra wody i 1.2kg cukru. po okolo tygodniu zrozumialem ze mam za chlodno w pokoju wie kupilem bayanusy G-995. ustawiłem ale juz w nowym baniaku, bo szklany oczywiście zbiłem... w rodzinie krąży anegdota, że jak czegoś nie zepsuje, to nie jestem sobą.. teraz mam plastikową banieczke fermentacyją 33L. jak już kupiłem duża to postanowałem dolać syropu cukrowego licząc ze bedzie wiedziec dobrego.
drożdze chodzą ładnie.. napowietrzałem mieszaneczke i dodawałem pożywke active.
dziś dodałęm 6 litrów wody i 2 starte jabłka, napowietrzyłem zacier.
ponieważ w chwili startu i przez 2 tyg nie mialem cukromierza nie jestem w stanie powiedziec co mialem w środku.
ale wykonałem kilka obliczeń:
całość cukru: 5.2 kg (nie wliczam tu rodzynek, ryżu oraz jabłek).
objętość całkowita: 19.8L
stosunek cukier/ objętość całkowita = 0.263 -> max ~14.5 można osiągnąć (bayanusy G-995 powinny dać rade to zrobić)
obecnie mam: 7.7Blg. czekam do zera i w rure.
obliczylem ze powinienem otrzymać ok. 2.8 litra spirytusu. ile uzyskam? napisze jak bede miał uzysk...
trzymajcie kciuki
Chcę jednocześnie podziękować: Little Devil oraz 98% za pomoc, rady i wsparcie
chcialem się podzielić swoimi pierwszymi doświadczeniami w materii zacierania..
zaczeło się od pomysłu - sake
no więc koko dżambo i do sklepu.
6 litrów wody, 1.8kg cukru, 2 kg ryżu, 0.25kg rodzynek, 30 goździków i szczypta imbiru wszystko na drożdzach piekarskich.
po 3 dniach dodałęm 1.2 litra wody i 1.2kg cukru. po okolo tygodniu zrozumialem ze mam za chlodno w pokoju wie kupilem bayanusy G-995. ustawiłem ale juz w nowym baniaku, bo szklany oczywiście zbiłem... w rodzinie krąży anegdota, że jak czegoś nie zepsuje, to nie jestem sobą.. teraz mam plastikową banieczke fermentacyją 33L. jak już kupiłem duża to postanowałem dolać syropu cukrowego licząc ze bedzie wiedziec dobrego.
drożdze chodzą ładnie.. napowietrzałem mieszaneczke i dodawałem pożywke active.
dziś dodałęm 6 litrów wody i 2 starte jabłka, napowietrzyłem zacier.
ponieważ w chwili startu i przez 2 tyg nie mialem cukromierza nie jestem w stanie powiedziec co mialem w środku.
ale wykonałem kilka obliczeń:
całość cukru: 5.2 kg (nie wliczam tu rodzynek, ryżu oraz jabłek).
objętość całkowita: 19.8L
stosunek cukier/ objętość całkowita = 0.263 -> max ~14.5 można osiągnąć (bayanusy G-995 powinny dać rade to zrobić)
obecnie mam: 7.7Blg. czekam do zera i w rure.
obliczylem ze powinienem otrzymać ok. 2.8 litra spirytusu. ile uzyskam? napisze jak bede miał uzysk...
trzymajcie kciuki
Chcę jednocześnie podziękować: Little Devil oraz 98% za pomoc, rady i wsparcie
Ostatnio zmieniony 2009-03-25, 21:02 przez ge0technik, łącznie zmieniany 2 razy.
www.bankking24.eu -> Wszystkie banki w jednym miejscu.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Ryż = zero curku..., i tak formalnie, wiesz, że to co zrobiłeś nie jest zacierem.
Teoretycznie z tej ilości cukru może wyjść 3,12 litra 100% etanolu.
Teoretycznie z tej ilości cukru może wyjść 3,12 litra 100% etanolu.
Ostatnio zmieniony 2009-03-25, 20:10 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 2 razy.
nikt ci nie powie ile alkoholu otrzymasz bo to zalezy od wielu czynnikow jak np. sprawnosc drozdzy, zawartosci cukru w cukrze ktory wsypales itp, obliczyles to zrob sprawdzenie a nie karzesz innym liczyc, tymbardzie ze zakladam ze umiesz liczyc
juz troche za pozno ale jakbys dal wiecej ryzu to by wyszlo lepsze
juz troche za pozno ale jakbys dal wiecej ryzu to by wyszlo lepsze
Ostatnio zmieniony 2009-03-25, 20:07 przez cieptas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2009-03-13, 14:57
- Lokalizacja: Wrocław/Gorzów
[ Dodano: 2009-03-25, 20:08 ]
proszę o czytanie ze zrozumieniem
nikogo nawet nie prosiłem o obliczenie. opisalem tylko swoje dokonania...lukasek pisze:nikt ci nie powie ile alkoholu otrzymasz bo to zalezy od wielu czynnikow jak np. sprawnosc drożdży, zawartosci cukru w cukrze ktory wsypales itp, obliczyles to zrob sprawdzenie a nie karzesz innym liczyc, tymbardzie ze zakladam ze umiesz liczyc
juz troche za pozno ale jakbys dal wiecej ryzu to by wyszlo lepsze
proszę o czytanie ze zrozumieniem
Ostatnio zmieniony 2009-03-25, 20:08 przez ge0technik, łącznie zmieniany 1 raz.
www.bankking24.eu -> Wszystkie banki w jednym miejscu.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Moim zdaniem ryż to placebo.lukasek pisze:ale jakbys dal wiecej ryzu to by wyszlo lepsze
Co ty lukasek taki ostry jesteś. Kolega wykonał przecież obliczenia i prosi o weryfikację...
Ostatnio zmieniony 2009-03-25, 20:14 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2009-03-13, 14:57
- Lokalizacja: Wrocław/Gorzów
a jak nazwać moj dotychczasowy wyrób?Citizen Kane pisze:Ryż = zero curku..., i tak formalnie, wiesz, że to co zrobiłeś nie jest zacierem.
Teoretycznie z tej ilości cukru może wyjść 3,12 litra 100% etanolu.
www.bankking24.eu -> Wszystkie banki w jednym miejscu.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2009-03-13, 14:57
- Lokalizacja: Wrocław/Gorzów
dziękuje za sprostowanieCitizen Kane pisze:Nastaw, o zacierze będziesz mógł mówić jak dasz popracować enzymom.
kazdego dnia ucze sie, dowiadujje czegoś nowego.. no i o to chodzi.
www.bankking24.eu -> Wszystkie banki w jednym miejscu.
Nie tak do końca bo zacier to dość skomplikowane pojęcie.źródło swoje ma w pojęciu zacieranie a to nie tylko praca enzymów,bo gdyby tak było to wystarczyło by splunąć do nastawu i już byłby zacierem.W sumie w ślinie jest mnóstwo enzymów.Citizen Kane pisze:Nastaw, o zacierze będziesz mógł mówić jak dasz popracować enzymom.
Zacieranie to cały proces technologiczny mający na celu przetworzenie za pomocą enzymów skrobii na cukry fermentujące.Cały proces musi odbywać się w odpowiedniej temperaturze.
Taki sobie off-top.
Ostatnio zmieniony 2009-03-25, 21:52 przez Spirit, łącznie zmieniany 1 raz.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2009-03-13, 14:57
- Lokalizacja: Wrocław/Gorzów
zaczyna bąblować częstotliwość wzrasta przez co boje sie położyć spać;]
www.bankking24.eu -> Wszystkie banki w jednym miejscu.
Tak kusi mnie ten wątek ryżowy, że chyba będę musiał zrobić jakąś próbę. Co prawda obecnie zakończyłem "sezon zacierny" - wykończone surowce i enzymy. Teraz to ewentualnie tylko cukrówki na drożdżach alcotec turbo pure 24h do nalewek, ale jesienią jak zakupię nowe porcje enzymów i surowców, to kto wie?
Myślę o zatarciu i fermentacji ryżu tak jak zboża, a następnie destylacji takiej jak dla starki. Mam tylko wątpliwość czy to leżakować w dębie czy bez.
Może ktoś ma jakiś pomysł?
pzdr
Myślę o zatarciu i fermentacji ryżu tak jak zboża, a następnie destylacji takiej jak dla starki. Mam tylko wątpliwość czy to leżakować w dębie czy bez.
Może ktoś ma jakiś pomysł?
pzdr
@onek_uk
Czuję, że tu trzeba wkalkulować dłuższe leżakowanie. Mysich sików nie próbowałem, więc nie wiem jak smakują, ale rozumiem, że obrazowo przedstawiłeś jak bardzo Ci nie smakowało. Sake co prawda to też dla smakoszy.
pzdr
Czuję, że tu trzeba wkalkulować dłuższe leżakowanie. Mysich sików nie próbowałem, więc nie wiem jak smakują, ale rozumiem, że obrazowo przedstawiłeś jak bardzo Ci nie smakowało. Sake co prawda to też dla smakoszy.
pzdr
Ostatnio zmieniony 2009-03-25, 21:23 przez a_priv, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 48 gości