NASTAW " MAJOWY " czyli - S O S N Ó W K A.

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

NASTAW " MAJOWY " czyli - S O S N Ó W K A.

Post autor: bodzio.1974 » 2009-05-12, 15:56

Zaczynam przygotowania do nastawu.
Dla tych , którzy by chcieli podjąć wyzwanie w wykonaniu tego gatunku wódeczki to jest to ostatni gwizdek do pozyskania produktu.
Czas pozyskania odrostów sosnowych to 8 - 20 maja.

Zamieszczam parę fotek aby od strony praktycznej w fazie wstępnej zilustrować temat.

Trzeba wyczaić ładny lasek :mrgreen:

Obrazek

Wybrać jak najładniejsze czubki odrostów sosny.
Nie należy zrywać bardzo wielkich tylko przeciętne.

Obrazek

Sposób pozyskania materiału :wink:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zasypanie cukrem.


Należy zasypać odrosty cukrem w słoikach , słojach szklanych.
Najpierw warstwa odrostów , którą należy ubić a następnie warstwa cukru.
Za każdym razem przy zasypaniu warstwy cukru należy wstrząsnąć słojem aby dobrze mógł cukier dotrzeć do szczelin pomiędzy odrostami.

A oto parę zdjęć z przygotować moich.
Ilość zużytego cukru przy zasypywaniu odrostów sosnowych to 25 kg.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zabrakło mi słojów szklanych i jak widzę coś kiepsko idzie w tym garnku. :(

Obrazek

A oto parę zdjęć po 4 - dniach maceracji w cukrze.

Obrazek

Od czasu do czasu nalezy wstrząsnąć słojem.

Obrazek

Na razie to wszystko co do tej pory zrobiłem w tym temacie.
Ja macie własne sposoby na ten nastaw to zapraszam a ja w miarę czasu będę co nie co tu pisał i w wklejał.

Pozdro. :D
Ostatnio zmieniony 2009-05-12, 16:18 przez bodzio.1974, łącznie zmieniany 1 raz.

cemik1

Post autor: cemik1 » 2009-05-12, 16:05

Jak w większości tego rodzaju nalewek, są dwie szkoły.
1. Najpierw zasypać cukrem, poczekać, zlać syrop, zalać pozostałość alkoholem, poczekać, zlać, wymieszać obydwa półprodukty.
2. Najpierw zalać alkoholem, poczekać, zlać nalewkę, zasypać pozostałosć cukrem, poczekać, zlać syrop i dodać do nalewki.
Ja jestem zwolennikiem drugiego podejścia. Większość smaków jest wtedy wypłukiwana przez alkohol i co bardzo ważne nie trzeba dodawać wiele syropu cukrowego (nalewki mogą być od wytrawnych do słodkich). Pierwszy sposób nadaje się tylko do produkcji słodkich nalewek oraz syropków zdrowotnych.

Nie zauważyłem, że chodzi to o nastaw czyli mniemam coś, co będzie później fermentować. W takim wypadku cukier oczywiście najpierw. Czy coś się z tego da później wyciągnąć, to zupełnie inn sprawa.
Ostatnio zmieniony 2009-05-12, 16:31 przez cemik1, łącznie zmieniany 1 raz.

mima22
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2008-10-21, 13:36

Post autor: mima22 » 2009-05-12, 16:18

Ja już zerwałem i przystępuję do zasypywania. :D
Załączniki
sosna.jpg

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-05-12, 16:49

Nie zauważyłem, że chodzi to o nastaw czyli mniemam coś, co będzie później fermentować. W takim wypadku cukier oczywiście najpierw. Czy coś się z tego da później wyciągnąć, to zupełnie inn sprawa.
Planuję część syropu z odrostów wycisnąć na zimę jako leczniczy a pozostała część wlać do nastawu.
Pozostałe odrosty po wyciśnięciu wypłukam w gorącej wodzie z pozostałości na nich syropu cukrowego i po z chłodzeniu ten wywar też dodam do nastawu.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2009-05-12, 20:29

@ bodzio.1975

Przy pozyskiwaniu młodych pędów pozostawia się środkowy, w ten sposób umożliwiamy sosenkom w miarę normalny wzrost. Młode pędy nie powinno się zrywać z czubka drzewka tylko z bocznych gałązek. Chodzi o to by przy okazji pozyskiwania pędów nie niszczyć niepotrzebnie całego drzewka.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Gazda
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2009-03-01, 19:10

Post autor: Gazda » 2009-05-12, 21:08

Witam.
Uwaga na leśniczego, straż leśną!!!!
Gazda pozdrawia

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-05-12, 22:07

Definicję też znam jak co robić :D , ale kto będzie się zastanawiał jak tu słusznie kolega zauważył - uwaga na leśniczego -
Las z którego ja pozyskałem produkt to samosiejki u kumpla w gospodarstwie.
Klasa ziemi 5/6 a on dla Krusu tylko trzyma te hektary.

Pozdrawiam i życzę pośpiechu bo powoli koniec tego produktu się zbliża.

mima22
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2008-10-21, 13:36

Post autor: mima22 » 2009-05-13, 00:30

Muszę napisać że mnie straż goniła i złapała, kulawego każdy dogoni. :wink:
Ale jak dałem im flaszkę, to chłopaki pomogli mi jescze rwać i powiedzieli że
jak zrobię to chetnie spróbują tego specyfiku.

A wyszło to tak, bo okazało się że w tej straży był moj kumpel z podstawówki
też Bogdan.

A oto wiaderko zasypane już cukrem. Później jeszcze dosypałem u góry 0,5 kg.
Załączniki
sosna1.jpg

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-05-13, 16:27

Witam.

W plastikowym wiaderku :shock: chłopie powinno to być w szklanym naczyniu a najlepiej jak ja w słojach.To że ja w garu pozostałą część zrobiłem to tak jak wyżej napisałem.

W syropie będziesz miał całą tablicę Mendelejewa :mrgreen:

Pozdro. :D

Awatar użytkownika
bogo
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2008-03-25, 17:57
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: bogo » 2009-05-13, 22:45

Cemik1
kolego mógłbyś dokładniej opisać obydwa sposoby (chodzi mi czas ) zamierzam obydwa zrobić i stwierdzę który lepszy

pozdrawiam
Czas to pieniądz, a pieniądz to browar, więc nie traćmy czasu i pijmy to piwo

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-05-14, 15:14

Nastaw który planuje wykonać będzie polegał na uzyskaniu podczas destylacji zapachu o aromacie sosny czy ogólnie leśnym.
Nastaw jak zawsze kojarzy nam się z uzyskaniem z czegoś cukru z którego pozyskamy nasz końcowy produkt.
W tym przypadku mamy pozyskać aromat.

Pozdro. :D

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-05-14, 17:49

bodzio.1974 pisze: [...] Nastaw który planuje wykonać będzie polegał na uzyskaniu podczas destylacji zapachu o aromacie sosny czy ogólnie leśnym[...]
Moi znajomi, którzy kiedyś robili podobne eksperymenty, zapytani przeze mnie o ocenę rezultatów odpowiedzieli, że wyszło im q...@#$%^& coś w rodzaju płunu po goleniu o zapachu leśnym. :shock:
Ja sam nie robiłem takich prób, gdyż nie ukrywam, że ta ocena mocno mnie zniechęciła.

pzdr

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-05-14, 17:53

A może kolega Bodzio idzie właśnie na płyn po goleniu o zapachu lasu.
A_priv nie przeszkadzaj ;)
Pozdrawiam

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2009-05-14, 20:01

Znajomy sosnówkę ,której nie mógł pić zmieszał z równie kiepską pomarańczówką
i powiedział , że napój wyszedł ok :D
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-05-14, 20:08

@mimatutu

jak zwykle pieprzysz głupoty, idź stąd już i niewracaj więcej :twisted:
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości