Strona 1 z 4

NASTAW " MAJOWY " czyli - S O S N Ó W K A.

: 2009-05-12, 15:56
autor: bodzio.1974
Zaczynam przygotowania do nastawu.
Dla tych , którzy by chcieli podjąć wyzwanie w wykonaniu tego gatunku wódeczki to jest to ostatni gwizdek do pozyskania produktu.
Czas pozyskania odrostów sosnowych to 8 - 20 maja.

Zamieszczam parę fotek aby od strony praktycznej w fazie wstępnej zilustrować temat.

Trzeba wyczaić ładny lasek :mrgreen:

Obrazek

Wybrać jak najładniejsze czubki odrostów sosny.
Nie należy zrywać bardzo wielkich tylko przeciętne.

Obrazek

Sposób pozyskania materiału :wink:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zasypanie cukrem.


Należy zasypać odrosty cukrem w słoikach , słojach szklanych.
Najpierw warstwa odrostów , którą należy ubić a następnie warstwa cukru.
Za każdym razem przy zasypaniu warstwy cukru należy wstrząsnąć słojem aby dobrze mógł cukier dotrzeć do szczelin pomiędzy odrostami.

A oto parę zdjęć z przygotować moich.
Ilość zużytego cukru przy zasypywaniu odrostów sosnowych to 25 kg.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zabrakło mi słojów szklanych i jak widzę coś kiepsko idzie w tym garnku. :(

Obrazek

A oto parę zdjęć po 4 - dniach maceracji w cukrze.

Obrazek

Od czasu do czasu nalezy wstrząsnąć słojem.

Obrazek

Na razie to wszystko co do tej pory zrobiłem w tym temacie.
Ja macie własne sposoby na ten nastaw to zapraszam a ja w miarę czasu będę co nie co tu pisał i w wklejał.

Pozdro. :D

: 2009-05-12, 16:05
autor: cemik1
Jak w większości tego rodzaju nalewek, są dwie szkoły.
1. Najpierw zasypać cukrem, poczekać, zlać syrop, zalać pozostałość alkoholem, poczekać, zlać, wymieszać obydwa półprodukty.
2. Najpierw zalać alkoholem, poczekać, zlać nalewkę, zasypać pozostałosć cukrem, poczekać, zlać syrop i dodać do nalewki.
Ja jestem zwolennikiem drugiego podejścia. Większość smaków jest wtedy wypłukiwana przez alkohol i co bardzo ważne nie trzeba dodawać wiele syropu cukrowego (nalewki mogą być od wytrawnych do słodkich). Pierwszy sposób nadaje się tylko do produkcji słodkich nalewek oraz syropków zdrowotnych.

Nie zauważyłem, że chodzi to o nastaw czyli mniemam coś, co będzie później fermentować. W takim wypadku cukier oczywiście najpierw. Czy coś się z tego da później wyciągnąć, to zupełnie inn sprawa.

: 2009-05-12, 16:18
autor: mima22
Ja już zerwałem i przystępuję do zasypywania. :D

: 2009-05-12, 16:49
autor: bodzio.1974
Nie zauważyłem, że chodzi to o nastaw czyli mniemam coś, co będzie później fermentować. W takim wypadku cukier oczywiście najpierw. Czy coś się z tego da później wyciągnąć, to zupełnie inn sprawa.
Planuję część syropu z odrostów wycisnąć na zimę jako leczniczy a pozostała część wlać do nastawu.
Pozostałe odrosty po wyciśnięciu wypłukam w gorącej wodzie z pozostałości na nich syropu cukrowego i po z chłodzeniu ten wywar też dodam do nastawu.

: 2009-05-12, 20:29
autor: zbynek
@ bodzio.1975

Przy pozyskiwaniu młodych pędów pozostawia się środkowy, w ten sposób umożliwiamy sosenkom w miarę normalny wzrost. Młode pędy nie powinno się zrywać z czubka drzewka tylko z bocznych gałązek. Chodzi o to by przy okazji pozyskiwania pędów nie niszczyć niepotrzebnie całego drzewka.

: 2009-05-12, 21:08
autor: Gazda
Witam.
Uwaga na leśniczego, straż leśną!!!!

: 2009-05-12, 22:07
autor: bodzio.1974
Definicję też znam jak co robić :D , ale kto będzie się zastanawiał jak tu słusznie kolega zauważył - uwaga na leśniczego -
Las z którego ja pozyskałem produkt to samosiejki u kumpla w gospodarstwie.
Klasa ziemi 5/6 a on dla Krusu tylko trzyma te hektary.

Pozdrawiam i życzę pośpiechu bo powoli koniec tego produktu się zbliża.

: 2009-05-13, 00:30
autor: mima22
Muszę napisać że mnie straż goniła i złapała, kulawego każdy dogoni. :wink:
Ale jak dałem im flaszkę, to chłopaki pomogli mi jescze rwać i powiedzieli że
jak zrobię to chetnie spróbują tego specyfiku.

A wyszło to tak, bo okazało się że w tej straży był moj kumpel z podstawówki
też Bogdan.

A oto wiaderko zasypane już cukrem. Później jeszcze dosypałem u góry 0,5 kg.

: 2009-05-13, 16:27
autor: bodzio.1974
Witam.

W plastikowym wiaderku :shock: chłopie powinno to być w szklanym naczyniu a najlepiej jak ja w słojach.To że ja w garu pozostałą część zrobiłem to tak jak wyżej napisałem.

W syropie będziesz miał całą tablicę Mendelejewa :mrgreen:

Pozdro. :D

: 2009-05-13, 22:45
autor: bogo
Cemik1
kolego mógłbyś dokładniej opisać obydwa sposoby (chodzi mi czas ) zamierzam obydwa zrobić i stwierdzę który lepszy

pozdrawiam

: 2009-05-14, 15:14
autor: bodzio.1974
Nastaw który planuje wykonać będzie polegał na uzyskaniu podczas destylacji zapachu o aromacie sosny czy ogólnie leśnym.
Nastaw jak zawsze kojarzy nam się z uzyskaniem z czegoś cukru z którego pozyskamy nasz końcowy produkt.
W tym przypadku mamy pozyskać aromat.

Pozdro. :D

: 2009-05-14, 17:49
autor: a_priv
bodzio.1974 pisze: [...] Nastaw który planuje wykonać będzie polegał na uzyskaniu podczas destylacji zapachu o aromacie sosny czy ogólnie leśnym[...]
Moi znajomi, którzy kiedyś robili podobne eksperymenty, zapytani przeze mnie o ocenę rezultatów odpowiedzieli, że wyszło im q...@#$%^& coś w rodzaju płunu po goleniu o zapachu leśnym. :shock:
Ja sam nie robiłem takich prób, gdyż nie ukrywam, że ta ocena mocno mnie zniechęciła.

pzdr

: 2009-05-14, 17:53
autor: kitaferia
A może kolega Bodzio idzie właśnie na płyn po goleniu o zapachu lasu.
A_priv nie przeszkadzaj ;)

: 2009-05-14, 20:01
autor: KARMEL
Znajomy sosnówkę ,której nie mógł pić zmieszał z równie kiepską pomarańczówką
i powiedział , że napój wyszedł ok :D

: 2009-05-14, 20:08
autor: kitaferia
@mimatutu

jak zwykle pieprzysz głupoty, idź stąd już i niewracaj więcej :twisted: