NASTAW " MAJOWY " czyli - S O S N Ó W K A.
: 2009-05-12, 15:56
Zaczynam przygotowania do nastawu.
Dla tych , którzy by chcieli podjąć wyzwanie w wykonaniu tego gatunku wódeczki to jest to ostatni gwizdek do pozyskania produktu.
Czas pozyskania odrostów sosnowych to 8 - 20 maja.
Zamieszczam parę fotek aby od strony praktycznej w fazie wstępnej zilustrować temat.
Trzeba wyczaić ładny lasek
Wybrać jak najładniejsze czubki odrostów sosny.
Nie należy zrywać bardzo wielkich tylko przeciętne.
Sposób pozyskania materiału
Zasypanie cukrem.
Należy zasypać odrosty cukrem w słoikach , słojach szklanych.
Najpierw warstwa odrostów , którą należy ubić a następnie warstwa cukru.
Za każdym razem przy zasypaniu warstwy cukru należy wstrząsnąć słojem aby dobrze mógł cukier dotrzeć do szczelin pomiędzy odrostami.
A oto parę zdjęć z przygotować moich.
Ilość zużytego cukru przy zasypywaniu odrostów sosnowych to 25 kg.
Zabrakło mi słojów szklanych i jak widzę coś kiepsko idzie w tym garnku.
A oto parę zdjęć po 4 - dniach maceracji w cukrze.
Od czasu do czasu nalezy wstrząsnąć słojem.
Na razie to wszystko co do tej pory zrobiłem w tym temacie.
Ja macie własne sposoby na ten nastaw to zapraszam a ja w miarę czasu będę co nie co tu pisał i w wklejał.
Pozdro.
Dla tych , którzy by chcieli podjąć wyzwanie w wykonaniu tego gatunku wódeczki to jest to ostatni gwizdek do pozyskania produktu.
Czas pozyskania odrostów sosnowych to 8 - 20 maja.
Zamieszczam parę fotek aby od strony praktycznej w fazie wstępnej zilustrować temat.
Trzeba wyczaić ładny lasek
Wybrać jak najładniejsze czubki odrostów sosny.
Nie należy zrywać bardzo wielkich tylko przeciętne.
Sposób pozyskania materiału
Zasypanie cukrem.
Należy zasypać odrosty cukrem w słoikach , słojach szklanych.
Najpierw warstwa odrostów , którą należy ubić a następnie warstwa cukru.
Za każdym razem przy zasypaniu warstwy cukru należy wstrząsnąć słojem aby dobrze mógł cukier dotrzeć do szczelin pomiędzy odrostami.
A oto parę zdjęć z przygotować moich.
Ilość zużytego cukru przy zasypywaniu odrostów sosnowych to 25 kg.
Zabrakło mi słojów szklanych i jak widzę coś kiepsko idzie w tym garnku.
A oto parę zdjęć po 4 - dniach maceracji w cukrze.
Od czasu do czasu nalezy wstrząsnąć słojem.
Na razie to wszystko co do tej pory zrobiłem w tym temacie.
Ja macie własne sposoby na ten nastaw to zapraszam a ja w miarę czasu będę co nie co tu pisał i w wklejał.
Pozdro.