Problem z wydajnościa

Awatar użytkownika
sono2020
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2009-05-19, 19:58

Problem z wydajnościa

Post autor: sono2020 » 2009-06-25, 09:19

Witam jakies 4 tyg temu zrobilem nastaw z ryżu rodzynek i cukru
na 10l dalem 2kg ryzu 100g rodzyn i w dwóch partiach 3kg cukru
Po 4 tyg BLG spadło do 0 postanowilem puscic w rurkę i moje zdziwienie
gdyż z 10l zacierku wyleciał jedynie 0,5l roztworu o 80%
Co mogło pójść nie tak ????
Ostatnio zmieniony 2009-06-25, 12:36 przez sono2020, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Re: Problem z wydajnościa

Post autor: a_priv » 2009-06-25, 09:20

sono2020 pisze: [...]Co mogło pujsc nie tak ????
Wszystko mogło i pewnie poszło :!:


pzdr

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-06-25, 11:41

Witam!
Coś mi tu mocno nie gra - jakie dałeś drożdże?
10l wody i 6kg cukru to daje 14 litrów roztworu.
To tak na oko ponad 40Blg, stąd pytanie o drożdże.
Czym mierzyłeś końcową zawartość cukru (owo 0Blg)?
Czy areometr jest godny zaufania? Spróbuj na smak, przy 0Blg powinieneś wyczuwać tylko bardzo lekki słodki posmak.
Ostatnio zmieniony 2009-06-25, 13:17 przez Astemio, łącznie zmieniany 1 raz.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2009-06-25, 12:32

@Astemio
Kol. sono2020 napisał że dał 3kg cukru w dwóch partiach więc nie wiem skąd ci się wzięło 6kg.
A poza tym nie mam zielonego pojęcia co tam mógł skopać :nie_wiem .Może fakt ma nie za dobry areometr który oszukuje :roll: Ale po czterech tygodniach i takiej dawce surowca jak w/w to bez problemu powinno blg zejść co najmniej do zera jeżeli dał tak jak napisał(tylko) 3kg cukru w dwóch porcjach.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-06-25, 12:51

Nie wiem czy zauważyliście ale kolega sono2020 nie dodał drożdży.Jedyne drożdże to te na rodzynkach.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2009-06-25, 12:53

Dlatego te RODZYNKI szybko padły :mrgreen:

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-06-25, 13:14

bimbelek pisze:@Astemio
Kol. sono2020 napisał że dał 3kg cukru w dwóch partiach więc nie wiem skąd ci się wzięło 6kg...
:oops: Za szybko przeczytałem, umknęło mi to i z jakiegoś dziwnego powodu wyszło mi, że dał po 3 kg w dwóch partiach :oops: .
Przepraszam.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2009-06-25, 13:19

@Astemio
Nie przepraszaj. Czasem te dziwne powody są dziwnie fajne :mrgreen:

Awatar użytkownika
sono2020
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2009-05-19, 19:58

Post autor: sono2020 » 2009-06-26, 07:51

Co do drożdży to dałem jakies 5g gorzelnianych Saccharomyces cerevisiae gammazym
Na smak smakowalo jak dosc dobre winko i w miarę mocne blg zmierzylem aerometrem z biowinu nowym wiec raczej był w miare dokładny jak zlewałem z balonu to zaczyn juz sie nawet w miare wyklarował był dość bardzo przezroczysty w porównaniu do poczatku nastawu

mihu7
40%
40%
Posty: 51
Rejestracja: 2009-03-08, 22:29
Lokalizacja: Lublin

Post autor: mihu7 » 2009-06-26, 17:06

Witam ! Wyczytałem na forum, że BLG powinno zejść poniżej zera, gdyż pomiar nastawu pod koniec fermentacji jest trochę przekłamany ze względu na zawartość w nim alkoholu. Ale nie o tym... Napisz jaka rura (parametry), jakie wypełnienie, to może bardziej doświadczeni Koledzy będą mogli wyciągnąć jakieś wnioski....
Pozdrawiam !

fuzzy
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2007-08-20, 22:01

Post autor: fuzzy » 2009-07-25, 12:56

Witam,
pozwolę sobie odświeżyć wątek, ponieważ niedawno osobiście zetknąłem się z podobną sytuacją. Zrobiłem dwa nastawy cukrowe po 5kg cukru (promocyjny z marketu Carrefour Express, kupiony jakieś 7 tygodni temu) na około 20-22 litry nastawu. Do tego 0,5 kg ryżu, oraz całkiem sporo bajanusów i pożywki activit. Drożdże lekko przeterminowane ale przechowywane w lodówce, szczelnie zamknięte. Nastawu nie zakwaszałem, po prosu zapomniałem o tym.

Nie mierzyłem niestety BLG początkowego, bo w sumie nie było mi to do niczego potrzebne. Całość odfermentowała do -1BLG (pozorne). Smak i zapach przerobionego nastawu nie budził żadnych wątpliwości. Nastaw trafił na kolumnę 2", 1.5m wypełnienia na zmywakach. I tu zagwozdka - otrzymałem z tego około 1,5l spirytusu i ni kropelki więcej (w przypadku obu nastawów praktycznie taką samą ilość). Aż z ciekawości zmierzyłem po wystudzeniu to co zostało w kotle. Areometr pokazał 1BLG. Czyli cukru nieprzerobionego nie było (co organoleptycznie potwierdziłem).

I teraz pytanie tak naprawdę się stało? Cukier mógł być lekko zafałszowany ale nie aż tak, żeby z 5 kg uzyskać tylko 1,5l spirytusu. Podejrzewam jaką infekcję bakteryjną, która zeżarła cukier nie produkując w zamian alkoholu. Ale nie było żadnych niepokojących zmian w smaku czy zapachu nastawu. Sam już nie wiem co mogło być powodem tak złej wydajności.

Czy spotkał się ktoś z podobnym przypadkiem?

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-07-25, 13:09

Jeżeli było minus 1 blg to jeszcze sporo cukru zostało w nastawie.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

wajzer

Post autor: wajzer » 2009-07-25, 19:48

Ja także nie mogę dojść do doskonałości.Jak koledzy tu piszą że z kilograma wychodzi 0,65l spirytu ,to mnie to trochę drażni .Próbowałem już wszystkiego i dochodzę do wniosku że to raczej jakość cukru ma tu wiele do powiedzenia :roll:

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2009-07-25, 19:58

wajzer pisze: koledzy tu piszą że z kilograma wychodzi 0,65l
Chyba teoretycznie? Wynik 0,5 do 0,55l. z kilograma cukru jest bliższy prawdy. Piszę oczywiście o samym sercu, po docięciu przedgonu i pogonów.

Awatar użytkownika
Sagan
50%
50%
Posty: 108
Rejestracja: 2009-02-08, 10:36
Lokalizacja: Mars

Post autor: Sagan » 2009-07-26, 13:28

Spiryt pisze:Jeżeli było minus 1 blg to jeszcze sporo cukru zostało w nastawie.
Czy jest jakieś wyliczenie do ilu na minusie powinien dojść nastaw aby zawartość cukru wynosiła zero? Zapewne zależy to od zakładanych % nastawu w objętości. Więc może koś podzieli się doświadczeniem praktycznym w tym temacie.
Ja dojechałem ostatnio do -2 na Bayanusach i zastanawiam się czy trzeba było czekać dłużej?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości