Problem z wydajnościa

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-07-26, 16:19

Zazwyczaj jest to minus 4 blg
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

jacuś
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2009-01-11, 20:48

Post autor: jacuś » 2009-07-26, 22:24

Spiryt pisze:Zazwyczaj jest to minus 4 blg
Minus 4 blg to dla nastawów w których nie ma, lub można pominąć niecukry ( tak najprościej- to bądą wszelakie cukrówki). Poprawka na alkohol plus cztery i mamy zawrtość cukru zero. W nastawach owocowych należy uwzględnić obecność niecukrów. W zalezności od ilości dodanej wody poprawka na niecukry może przyjąć wartość do minus 4 (oczywiście im mniej wody tym mniejsza poprawka). Z tego prosty wniosek, że są takie nastawy w których zawartość cukru należy wprost odczytać z cukromierza bez dodawania żadnych poprawek. I żeby było trudniej... czasami bywa tak, że w celu określenia ilości cukru w nastawie należy od wskazania cukromierza odjąć poprawkę.
Pozdrawiam Jacek.

fuzzy
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2007-08-20, 22:01

Post autor: fuzzy » 2009-07-26, 22:48

Spiryt pisze:Jeżeli było minus 1 blg to jeszcze sporo cukru zostało w nastawie.
witam,
owszem, przy -1 BLG powinno coś tam jeszcze zostać do przerobienia. Pokusiłem się o przegonienie nastawu ponieważ, po pierwsze - stał już 6 tygodni (co dla bajanusów jest aż nadto), po drugie - w smaku był wyraźnie wytrawny. Niemniej jednak czegoś nie rozumię.

1. zakładając, że w ~22l nastawu rozpuszczone było 5kg cukru, mocno upraszczając* mamy:
5kg cukru (3l) + 19l wody (19kg) = 24kg -> ~20,8BLG
niecukry w rozważaniach pomijam, ponieważ z założenia ma ich tam nie być wcale ;-).

2. uzyskałem 1,5l spirytusu (po odjęciu przed i pogonów). Upraszczając, na alkohol poszło około 3 kg cukru. Czyli 3/5 z tego potencjalnie było do przerobienia, co daje jakieś 12,5BLG, co można przeliczyć na ~6,25% alk. Przy takiej ilości alkoholu w nastawie poprawka na odczyt wynosi pewnie nie więcej niż 3BLG. Sumując z odczytem mam -1BLG + 3BLG = 2 BLG. To gdzie się podziało brakujące ~6,3 BLG?


--
* nie bawiąc się w aptekarska precyzję, tylko szacując z grubsza

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-07-26, 23:34

Zazwyczaj zawodowcy liczą że z 2 kg cukru uzyska się 1 litr 95 % spitytu.

A pożywkę dawałeś do nastawu , albo witaminy według .Ostoi ???

Pozdrawiam.

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2009-07-27, 23:09

Dla mnie ostatnio również jest trudno uzyskać 1l 95% z 2kg cukru. Może to wina cukru. Trzeba pamiętać też, że spore straty mogą wynikać z nie do końca wyciągniętego alkoholu z pogonów , szczególnie czuje się to przy małych zalewach. Ale z drugiej strony mało kto lubi bawić się z pogonem z szybkością kilka ml/min.

Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Post autor: Miły » 2009-07-28, 21:44

Potwierdzam, że bezpiecznie jest założyć, że po odebraniu przedgonów i zostawieniu pogonów z 1 kg cukru uzyska się 0,5 litra spirytusu 96%.
Jeżeli nastaw kolegi był wytrawny to procenty musiały ulecieć przez nieszczelności podczas brykania. Cukier zazwyczaj kupuje najtańszy (ostatnio w Lidlu bo jakoś mam dobrą opinie o ich produktach) i nigdy nie było problemów z wydajnością.

KRZYSIU
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2010-07-30, 08:26

Post autor: KRZYSIU » 2010-08-02, 11:04

fuzzy pisze: I teraz pytanie tak naprawdę się stało? Cukier mógł być lekko zafałszowany ale nie aż tak, żeby z 5 kg uzyskać tylko 1,5l spirytusu. Podejrzewam jaką infekcję bakteryjną, która zeżarła cukier nie produkując w zamian alkoholu. Ale nie było żadnych niepokojących zmian w smaku czy zapachu nastawu. Sam już nie wiem co mogło być powodem tak złej wydajności.

Czy spotkał się ktoś z podobnym przypadkiem?
Witam, to mój pierwszy post na tym forum.
Produkcją domowego alkoholu zajmuje się od 2 lat, w tym czasie próbowałem róznych rdożdzy (gorzelnianych, piekarniczych,winnych) i róznych cukrów. Robiłem eksperymenty
nastaw1 - 20 l wody + 6 kg cukru + 5 opakowań drożdzy
nastaw 2 - 20 l wody + 5 kg cukru + 4 opakowania drozdzy
Fermentacja trwa 7 dni, temperatura zacieru około 30 stopni
Efekt za kazdym razem był porownywalny, to znaczy
- gotowanie około 2 godzin
- destylowanie około 2,5 godziny
(Jestem posiadaczem kolumny średnica około 5 cm, wysokość 1,2 m + keg 30l)
Pozyskuje około 1,5-1,7 litra spirytusu, nie stanowi czy dam 5 czy 6 kg cukru.
Gdzy wydestyluje około 1,5 litra sprytusu, temperatura podnosi się do 79-80 stopni, a zapach destylatu się zmienia i wtedy kończe zabawe. Destylat zbieram, a gdy mam juz 10-15 literków mieszam 50%-50% z woda i druga destylacja. Przed drugą rektyfikacją czyszcze porzadnie kolumne gotując i destylujac samą wode(około 5 litrów).
p.s
Wynik 1,5-1,7 litra spirytu z 5 kg cukru mnie satysfakcjonuje i nie wymagam wiekszej wydajności, oczywiście mozna zbierac pogon
-ale po co?
Ilośc kosztem jakości
pozdro
p.s
Destyluje wyłącznie w sezonie maj-wrzesien, co tydzień jestem na działeczce i "deptam", sobota rano około 9 zaczynam, koncze około 14.
Piję i żyję

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-08-02, 12:22

KRZYSIU pisze: (Jestem posiadaczem kolumny średnica około 5 cm, wysokość 1,2 m + keg 30l)
Pozyskuje około 1,5-1,7 litra spirytusu, nie stanowi czy dam 5 czy 6 kg cukru.
Gdzy wydestyluje około 1,5 litra sprytusu, temperatura podnosi się do 79-80 stopni, a zapach destylatu się zmienia i wtedy kończe zabawe.
p.s
Wynik 1,5-1,7 litra spirytu z 5 kg cukru mnie satysfakcjonuje i nie wymagam wiekszej wydajności, oczywiście mozna zbierac pogon
-ale po co?
Ilośc kosztem jakości
Kolego gdy troche poczytasz to forum to spokojnie z 6 kg cukru wyciągniesz 2,5-3 litry pięknie pachnącego spirytusu.
Jeżeli zastosujesz sie do porad tego forum to temp.na głowicy nie podskoczy Ci podczas całego procesu nawet o 0,1 C a odebrany spirytus cały czas bedzie miał 96% i ten sam dobry zapach.
Miłej lektury. :book :book :book :book
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2010-08-02, 16:13

Z 5 kg cukru bez problemu można uzyskać 2,5 litra spirytusu 96%
Pewnie kolega jedzie ze stałym refluksem który początkowo daje moc 96% a później brakuje alkoholu na poprawny przebieg rektyfikacji i moc spada.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

wajzer

Post autor: wajzer » 2010-08-02, 19:44

Ło matko...Krzysiu ja jestem rozrzutny 2,5L z 6kg cukru ale Ty :nie_wiem
Czy Ty używasz w ogóle refluxu :?:

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-08-02, 21:16

Witam - zacznijmy może od tego jakie Kolego @KRZYSIU stosujesz drożdże :idea: :idea:

jak na około 25 litrów nastawu dajesz 4-5 opakowań drożdży - być może mają ( drożdże ) zdolność do 12% a reszta cukru pozostaje w nastawie i stąd te wyniki :idea:

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

KRZYSIU
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2010-07-30, 08:26

Post autor: KRZYSIU » 2010-08-03, 08:54

98% pisze:jak na około 25 litrów nastawu dajesz 4-5 opakowań drożdży - być może mają ( drożdże ) zdolność do 12% a reszta cukru pozostaje w nastawie i stąd te wyniki :idea:

pozdrawiam
98%
Drozdze babuni, piekarnicze. 5 kg cukru + 4 paczki drożdzy.
Niewykluczone ze połapał bym 2 literki z takiego nastawu, przyobserwowałem ze 1,5 literka skapuje dosc szybko, około 2,5 godzinki, kolumna pracuje stabilnie i równo. Po pozyskaniu 1,5 literka w "garnku" pozostaje juz niewiele alkoholu, teperatura na głowicy wzrasta na 79, wówczas zmniejszam grzanie o 20%, wydajnosc spada do koło 0,5litra/ 1,5 godziny. Zazwyczaj "deptam" w sobote, od 9-10 do 14-15.
Nie opłaca mi sie po prostu pilnowac procesu, inwestowac w grzanie kolejne 1,5 godziny i pozyskać 0,5 literka.
pozdrawiam
Piję i żyję

wajzer

Post autor: wajzer » 2010-08-03, 10:38

Krzysiu ty nie zmniejszaj grzania tylko je zwiększ i powrót (reflux) także :wink:
A druga sprawa kto dziś robi na piekarniczych ,już nawet piekarze pomału ich nie używają :mrgreen:

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-08-03, 15:40

Witam - proponowałbym zmienić drożdże i porównać zarówno i przede wszystkim jakość ( tutaj każdy hobbysta stawia na jakości nie na ilość ) i oczywiście ilość - i zapewne znajdzie Kolega odpowiedź .

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
jacus88
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2007-11-08, 22:11
Lokalizacja: KOSTA

Post autor: jacus88 » 2010-08-20, 11:27

Witam jakich kolego ''98%'' drozdzy proponujesz?????????????
Ostatnio zmieniony 2010-08-20, 14:58 przez jacus88, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości