Problem z wydajnościa
Problem z wydajnościa
Witam jakies 4 tyg temu zrobilem nastaw z ryżu rodzynek i cukru
na 10l dalem 2kg ryzu 100g rodzyn i w dwóch partiach 3kg cukru
Po 4 tyg BLG spadło do 0 postanowilem puscic w rurkę i moje zdziwienie
gdyż z 10l zacierku wyleciał jedynie 0,5l roztworu o 80%
Co mogło pójść nie tak ????
na 10l dalem 2kg ryzu 100g rodzyn i w dwóch partiach 3kg cukru
Po 4 tyg BLG spadło do 0 postanowilem puscic w rurkę i moje zdziwienie
gdyż z 10l zacierku wyleciał jedynie 0,5l roztworu o 80%
Co mogło pójść nie tak ????
Ostatnio zmieniony 2009-06-25, 12:36 przez sono2020, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Problem z wydajnościa
Wszystko mogło i pewnie poszłosono2020 pisze: [...]Co mogło pujsc nie tak ????
pzdr
Witam!
Coś mi tu mocno nie gra - jakie dałeś drożdże?
10l wody i 6kg cukru to daje 14 litrów roztworu.
To tak na oko ponad 40Blg, stąd pytanie o drożdże.
Czym mierzyłeś końcową zawartość cukru (owo 0Blg)?
Czy areometr jest godny zaufania? Spróbuj na smak, przy 0Blg powinieneś wyczuwać tylko bardzo lekki słodki posmak.
Coś mi tu mocno nie gra - jakie dałeś drożdże?
10l wody i 6kg cukru to daje 14 litrów roztworu.
To tak na oko ponad 40Blg, stąd pytanie o drożdże.
Czym mierzyłeś końcową zawartość cukru (owo 0Blg)?
Czy areometr jest godny zaufania? Spróbuj na smak, przy 0Blg powinieneś wyczuwać tylko bardzo lekki słodki posmak.
Ostatnio zmieniony 2009-06-25, 13:17 przez Astemio, łącznie zmieniany 1 raz.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
@Astemio
Kol. sono2020 napisał że dał 3kg cukru w dwóch partiach więc nie wiem skąd ci się wzięło 6kg.
A poza tym nie mam zielonego pojęcia co tam mógł skopać .Może fakt ma nie za dobry areometr który oszukuje Ale po czterech tygodniach i takiej dawce surowca jak w/w to bez problemu powinno blg zejść co najmniej do zera jeżeli dał tak jak napisał(tylko) 3kg cukru w dwóch porcjach.
Kol. sono2020 napisał że dał 3kg cukru w dwóch partiach więc nie wiem skąd ci się wzięło 6kg.
A poza tym nie mam zielonego pojęcia co tam mógł skopać .Może fakt ma nie za dobry areometr który oszukuje Ale po czterech tygodniach i takiej dawce surowca jak w/w to bez problemu powinno blg zejść co najmniej do zera jeżeli dał tak jak napisał(tylko) 3kg cukru w dwóch porcjach.
Za szybko przeczytałem, umknęło mi to i z jakiegoś dziwnego powodu wyszło mi, że dał po 3 kg w dwóch partiach .bimbelek pisze:@Astemio
Kol. sono2020 napisał że dał 3kg cukru w dwóch partiach więc nie wiem skąd ci się wzięło 6kg...
Przepraszam.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Co do drożdży to dałem jakies 5g gorzelnianych Saccharomyces cerevisiae gammazym
Na smak smakowalo jak dosc dobre winko i w miarę mocne blg zmierzylem aerometrem z biowinu nowym wiec raczej był w miare dokładny jak zlewałem z balonu to zaczyn juz sie nawet w miare wyklarował był dość bardzo przezroczysty w porównaniu do poczatku nastawu
Na smak smakowalo jak dosc dobre winko i w miarę mocne blg zmierzylem aerometrem z biowinu nowym wiec raczej był w miare dokładny jak zlewałem z balonu to zaczyn juz sie nawet w miare wyklarował był dość bardzo przezroczysty w porównaniu do poczatku nastawu
Witam ! Wyczytałem na forum, że BLG powinno zejść poniżej zera, gdyż pomiar nastawu pod koniec fermentacji jest trochę przekłamany ze względu na zawartość w nim alkoholu. Ale nie o tym... Napisz jaka rura (parametry), jakie wypełnienie, to może bardziej doświadczeni Koledzy będą mogli wyciągnąć jakieś wnioski....
Pozdrawiam !
Pozdrawiam !
Witam,
pozwolę sobie odświeżyć wątek, ponieważ niedawno osobiście zetknąłem się z podobną sytuacją. Zrobiłem dwa nastawy cukrowe po 5kg cukru (promocyjny z marketu Carrefour Express, kupiony jakieś 7 tygodni temu) na około 20-22 litry nastawu. Do tego 0,5 kg ryżu, oraz całkiem sporo bajanusów i pożywki activit. Drożdże lekko przeterminowane ale przechowywane w lodówce, szczelnie zamknięte. Nastawu nie zakwaszałem, po prosu zapomniałem o tym.
Nie mierzyłem niestety BLG początkowego, bo w sumie nie było mi to do niczego potrzebne. Całość odfermentowała do -1BLG (pozorne). Smak i zapach przerobionego nastawu nie budził żadnych wątpliwości. Nastaw trafił na kolumnę 2", 1.5m wypełnienia na zmywakach. I tu zagwozdka - otrzymałem z tego około 1,5l spirytusu i ni kropelki więcej (w przypadku obu nastawów praktycznie taką samą ilość). Aż z ciekawości zmierzyłem po wystudzeniu to co zostało w kotle. Areometr pokazał 1BLG. Czyli cukru nieprzerobionego nie było (co organoleptycznie potwierdziłem).
I teraz pytanie tak naprawdę się stało? Cukier mógł być lekko zafałszowany ale nie aż tak, żeby z 5 kg uzyskać tylko 1,5l spirytusu. Podejrzewam jaką infekcję bakteryjną, która zeżarła cukier nie produkując w zamian alkoholu. Ale nie było żadnych niepokojących zmian w smaku czy zapachu nastawu. Sam już nie wiem co mogło być powodem tak złej wydajności.
Czy spotkał się ktoś z podobnym przypadkiem?
pozwolę sobie odświeżyć wątek, ponieważ niedawno osobiście zetknąłem się z podobną sytuacją. Zrobiłem dwa nastawy cukrowe po 5kg cukru (promocyjny z marketu Carrefour Express, kupiony jakieś 7 tygodni temu) na około 20-22 litry nastawu. Do tego 0,5 kg ryżu, oraz całkiem sporo bajanusów i pożywki activit. Drożdże lekko przeterminowane ale przechowywane w lodówce, szczelnie zamknięte. Nastawu nie zakwaszałem, po prosu zapomniałem o tym.
Nie mierzyłem niestety BLG początkowego, bo w sumie nie było mi to do niczego potrzebne. Całość odfermentowała do -1BLG (pozorne). Smak i zapach przerobionego nastawu nie budził żadnych wątpliwości. Nastaw trafił na kolumnę 2", 1.5m wypełnienia na zmywakach. I tu zagwozdka - otrzymałem z tego około 1,5l spirytusu i ni kropelki więcej (w przypadku obu nastawów praktycznie taką samą ilość). Aż z ciekawości zmierzyłem po wystudzeniu to co zostało w kotle. Areometr pokazał 1BLG. Czyli cukru nieprzerobionego nie było (co organoleptycznie potwierdziłem).
I teraz pytanie tak naprawdę się stało? Cukier mógł być lekko zafałszowany ale nie aż tak, żeby z 5 kg uzyskać tylko 1,5l spirytusu. Podejrzewam jaką infekcję bakteryjną, która zeżarła cukier nie produkując w zamian alkoholu. Ale nie było żadnych niepokojących zmian w smaku czy zapachu nastawu. Sam już nie wiem co mogło być powodem tak złej wydajności.
Czy spotkał się ktoś z podobnym przypadkiem?
Czy jest jakieś wyliczenie do ilu na minusie powinien dojść nastaw aby zawartość cukru wynosiła zero? Zapewne zależy to od zakładanych % nastawu w objętości. Więc może koś podzieli się doświadczeniem praktycznym w tym temacie.Spiryt pisze:Jeżeli było minus 1 blg to jeszcze sporo cukru zostało w nastawie.
Ja dojechałem ostatnio do -2 na Bayanusach i zastanawiam się czy trzeba było czekać dłużej?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości