Śliwowica z Łącka vs Reszta Świata
-
- 10%
- Posty: 11
- Rejestracja: 2009-02-06, 17:22
Witam odbiegnę trochę od tematu.Potrzebuję porady jak uratować destylat .Przepuściłem bez płaszcza gruszkówkę,co z grubsza ją przefiltrowałem,no i niestety trochę ostatnia parta się przypaliła.Chcę zrobić z tego czysty destylat na nalewki, jak pozbyć się smrodu spalenizny,druga destylacja nie załatwiła problemu ,szkoda by to poszło w kanał
To będzie trudna sprawa żeby nie pozbawić go charakteru. Ja spróbowałbym dać mu czas. Niech poleżakuje z rok. Wtedy powinien nabrać dodatkowo charakteru. Możesz też dodać odrobinę dębu (poniżej 1g/l).hibertusik pisze: [...] .Potrzebuję porady jak uratować destylat [...]
Jeśli to nie pomoże to powtórna rektyfikacja, ale wtedy pozbawisz destylat charakteru gruszkowego - z tym zawsze zdążysz.
pzdr
Zwykłe oczywiście - winko i tak będzie destylowane to nie ma znaczenia czy mieszadło jest ocynkowane, czy też ocynk już się starł i kontakt z żelazem spowoduje czernienie winka.
Z nierdzewki to lepiej sobie zrobić samemu.
Ja znalazłem mieszadło z nierdzewki, chyba w katalogu Festool: cena pomiędzy 200,- a 300,- zł
Pozdrawiam
Winiarek
Z nierdzewki to lepiej sobie zrobić samemu.
Ja znalazłem mieszadło z nierdzewki, chyba w katalogu Festool: cena pomiędzy 200,- a 300,- zł
Pozdrawiam
Winiarek
Witam. W ofercie eurowinu jest całkiem niedrogie mieszadło wykonane z kwasówki oto link
http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=362
Piszę pierwszego posta więc nie wiem czy będzie ten link widoczny.
Jeśli chodzi o śliwki pochwale się jak to wyglądało u mnie. 60kg ślweczki wydrylowanej zalałem 20 litrami wody i dodałem całą butelke pektopolu. Acha woda była gorąca.
Po 12 godzinach potraktowałem moje śliwy wysłużoną pralką "franią" porcjami trochę owoców z wodą. Wynik moim zdaniem jest rewelacyjny sam sok i skórki z którymi pralka już sobie nie dała rady.
http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=362
Piszę pierwszego posta więc nie wiem czy będzie ten link widoczny.
Jeśli chodzi o śliwki pochwale się jak to wyglądało u mnie. 60kg ślweczki wydrylowanej zalałem 20 litrami wody i dodałem całą butelke pektopolu. Acha woda była gorąca.
Po 12 godzinach potraktowałem moje śliwy wysłużoną pralką "franią" porcjami trochę owoców z wodą. Wynik moim zdaniem jest rewelacyjny sam sok i skórki z którymi pralka już sobie nie dała rady.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości