Ekstremalnie szybki zacier

maciek1221
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2007-02-20, 11:50
Lokalizacja: Lublin

Ekstremalnie szybki zacier

Post autor: maciek1221 » 2009-07-28, 19:09

Witam
Chciałbym zapytać co wyjdzie kiedy przedestyluję zacier 14 dniowy? Mam tyle czasu do wyjazdu,i chciałbym mieć co nie co,i ... No czy jak nastawię i 14 dni przepędzę to wyjdzie coś z tego? Jeżeli tak,to jaki zacier mam nastawić? Myśle o ilośći 13 litrów zacieru.

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-07-28, 19:11

A jaki zacier z czego?
Zboże, ziemniaczki, cukier?
Jakieś szczegóły kolego by sięz dały.

Pozd Rafał

maciek1221
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2007-02-20, 11:50
Lokalizacja: Lublin

Post autor: maciek1221 » 2009-07-28, 19:18

Myślałem o cukrze... Chodzi o to żeby było jak najszybciej i zacier żeby był prosty,bo doświadczenie mam tylko jednorazowe z '1410' rok temu więc...

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-07-28, 19:22

Więc trochę późno...
Gdybyś miał dorżdże turbo, to cukrówke masz w 24 godziny, plus 2 dni na klar, dzienń na brykanie, to za 5 dni i nocy masz już gotowy do spożycia alkochol.
Postaraj się o drożdźe turbo, bo na winnych to będzei ciężko w 10 dni, zakładając 14 dni które ci zostały.

Pozd Rafał

Awatar użytkownika
jedrus84
60%
60%
Posty: 235
Rejestracja: 2008-11-21, 23:47
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: jedrus84 » 2009-07-28, 19:31

w 14 dni , z małym doświadczeniem ? nie wróże nic dobrego , ale faktycznie tylko Turbo , a na czym chcesz to destylować ? Zacier na mące plus śruta idzie mi w 5-6 dni do tego destylacja dzień plus filtracja , ale nie o tym , zrób jak radzi xaafuun to powinno dać radę :)

cemik1

Post autor: cemik1 » 2009-07-28, 21:37

Zamówienie turbo 1 dzień. Dostawa 2 dni. Przygotowanie 1 dzień. Fermentacja 2 dni. Klarowanie 1 dzień. Destylacja 1 dzień. Filtrowanie 1 dzień. Druga destylacja 1 dzień. I zostaje cztery dni na dojrzewanie, dobieranie smaku...

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-07-28, 21:46

cemik1 pisze: Dostawa 2 dni.
Chyba nie przez pocztę polską 8)

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-07-28, 23:16

13 litrów nastawu to turbo 24 załatwią w 18 godzin :lol:
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
Sagan
50%
50%
Posty: 108
Rejestracja: 2009-02-08, 10:36
Lokalizacja: Mars

Post autor: Sagan » 2009-07-28, 23:44

....Zastanawiam się jakie są skutki uboczne w tak ekstremalnie szybkich nastawach. Smakowe? Duzo przedgonów, pogonów? Ilość urobku na pewno będzie... jeśli nie skopie się destylacji/rektyfikacji na odpowiednim sprzęcie.
Kosztów w tym momencie nie biorę pod uwagę jedynie efekt.
...A może nie a skutków ubocznych smakowo -jakościowych jedynie koszta?
Ma ktoś opinie na ten temat?

Awatar użytkownika
pędzący jeleń
40%
40%
Posty: 91
Rejestracja: 2008-10-22, 02:52

Post autor: pędzący jeleń » 2009-07-29, 03:20

Turbo 24 załatwi ci 12 kg cukru + woda do 50 l w ok 5-6 dni a jak chcesz szybko to możesz zrobić wg przepisu 6kg cukru + woda do 25 l w ok 2 dni a reszta czasu na klarowanie, rury filtrowanie i dopieszczanie aż do skutku :-)
pędzący jeleń

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-07-29, 08:44

Sagan pisze:....Zastanawiam się jakie są skutki uboczne w tak ekstremalnie szybkich nastawach. [...]
Nie ma co się zastanawiać. Wystarczy poczytać opinie tych co używali takich drożdży.


pzdr

harom
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2008-12-27, 13:08
Lokalizacja: Cairns Australia

Post autor: harom » 2009-07-29, 09:03

Witam,
a_priv pisze:
Sagan pisze:....Zastanawiam się jakie są skutki uboczne w tak ekstremalnie szybkich nastawach. [...]
Nie ma co się zastanawiać. Wystarczy poczytać opinie tych co używali takich drożdży.


pzdr
Ze wzgledu na strefe klimatyczna w ktorej mieszkam uzywam drozdzy Turbo Heat Wave. Jesli nastawie wg przepisu z tylu opakowania (6 kg glukozy + 21l wody) wszystko bombluje okolo 3 dni (72h). Ostatnio wrzucilem jedna paczke do 12kg glukozy + 42 litry wody i wtedy nastaw szedl 7 dni. Na koncu mam gramature 990. Dodaje pozniej Turbo Klar (saszetka A) i po 12-18h sasztetke B. Zostawiam do klarowania przez nastepne 3 doby. W ten sposob wszystko moze isc w rure 7 dnia od nastawienia. Zostaje mnostwo czasu na dopieszczenie destylatu. Dla mnie to normalny a nie przyspieszony przebieg procesu. Sa tez drozdze Express Turbo – When it’s needed tomorrow. Wg strony producenta przerobia 6 kg cukru w 22-24 godziny w zaleznosci od temperatury :) To wydaje mi sie extremalnie szybki nastaw.

pozdrawiam
------------
harom
harom@irc.pl

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-07-29, 09:05

Jak do tej pory najkorzystniejsze opinie zbierały drożdże turbo firmy ALCOTEC z dopiskiem PURE.
Co do innych turbo, to różnie bywa.


pzdr

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-07-29, 09:09

a_priv pisze:
Sagan pisze:....Zastanawiam się jakie są skutki uboczne w tak ekstremalnie szybkich nastawach. [...]
Nie ma co się zastanawiać. Wystarczy poczytać opinie tych co używali takich drożdży.
Brak jest skutków ubocznych i o to właśnie chodzi 8)

Awatar użytkownika
jedrus84
60%
60%
Posty: 235
Rejestracja: 2008-11-21, 23:47
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: jedrus84 » 2009-07-29, 23:52

Harom pisze:6 kg glukozy
Harom z glukozą to i bayanusy sobie radzą raz dwa :) mnie ostatnio 10% wyrobiły w 5 dni :) ale nie o tym chciałem. Po ile u was w Australii glukoza a po ile cukier?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości