Australia to kraj duzych marzy, wiec im krotszy lancuch tym cena nizsza. Cena cukru w supermarkecie to okolo 3 AUD za 2kg paczke (wychodzi 1.5 AUD/kg). Ja mieszkam w tropikach, w regionie cukrowniczym wiec moge dostac 50 kg worek hurtem za 110-130 AUD.jedrus84 pisze:Harom z glukozą to i bayanusy sobie radzą raz dwa mnie ostatnio 10% wyrobiły w 5 dni ale nie o tym chciałem. Po ile u was w Australii glukoza a po ile cukier?Harom pisze:6 kg glukozy
Glukoza zwana tu dextroza jest dostepna w kazdym supermarkecie w sekcji "domowych piwowarow" po 2.8 - 3.10 AUD za kilogram. W "Brew Shopie" jest w 25kg workach po 60 AUD.
Jak widac, glukoza wychodzi 2 razy drozej niz cukier, lecz ja mam "zawodowe" uprzedzenie do cukru. Wiem jak pracuja tu cukrownie, technologia nie zmienila sie od 150 lat ani na jote. Moze nawet jest troche ciekawiej, bo kiedy trzcina byla zbierana recznie, to do wyciskania nie trafialy zdechle szczury, weze, ptaki itp., teraz kombaj lapie jak leci zanim zwierzak zdazy uciec hehehhe
pozdrawiam