Pomoc w obliczeniach

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2009-08-30, 22:22

oczywiście w każdym roku zawartość cukru i wody w owocach jest różna, ale w odróżnieniu od win przy nastawach do destylacji wahania te można śmiało pominąć. Poszukaj tabel z zawartością cukrów w soku i średnią wydajnością moszczu dla danych owoców, reszta to zwykła matematyka :wink:


Wybacz, nie będę za Ciebie pracował. :wink:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Post autor: Miły » 2009-08-30, 23:15

Myślałem, że napiszesz coś bardziej odkrywczego! Jednak mnie rozczarowałeś!
Sam również od wielu lat posługuję się tabelami z zawartością cukru w owocach, jednak w tabelach tych nie określa się najczęściej gatunków owoców: np pisze się o jabłkach, gruszkach czy też wiśniach, ale bez podania odmiany. Dodatkowo owoce tej samej odmiany w zaleznosci od wielu czynników mogą mieć bardzo rózną zawartośc cukru.

PS Ja czasami lubię pomóc komuś, kto o to prosi :!:

jendrusk
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2008-09-01, 20:29
Lokalizacja: Beskidy

Post autor: jendrusk » 2009-08-31, 08:50

Zbynekkk, obawiam się, że nie masz racji. Tak jak pisze Miły śliwki to nie śliwki i już. Jestem właśnie po nastawieniu kilku beczek śliwek. Część jest z zielonych (żółtych) a część z węgierek. Wszystkie beczki robił tą samą techniką, różnica była znacząca. W beczce z żółtymi BLG wyszło 'ledwo dziesięć', w beczce z węgierkami zrobiło się coś o konsystencji 'prawie miodu' i cukromierz nie bardzo chciał się w tym utopić... dopiero jak dodałem 20l wody udało się zmierzyć BLG i stało na poziomie 13. Zgodnie z Twoją techniką to śliwki i to śliwki więc nie powinno być różnicy... A różnica była... i to nie była różnica pomijalna.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2009-08-31, 08:59

@ Miły

Jeśli tak bardzo Ci zależy na dokładności w wyliczeniach, to weź próbkę 1 kg owoców wyciśnij z niej sok. Zmierz Blg, odejmij poprawkę na nie cukry. Wynik przelicz na zawartość cukru w całości i po sprawie.
Jak pozyskać sok? jest wiele sposobów, winiarze radzą sobie nawet z najbardziej opornymi owocami. Należy tylko skrzętnie notować ilości dodawanej wody.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

jacuś
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2009-01-11, 20:48

Post autor: jacuś » 2009-08-31, 21:50

Następny chętny do pomocy - robol69 - złożył hołd Roverowi, a potem pisze:Żadne przeliczanie Blg , cukrów , niecukrów i inne pierdoły
A czy Wy wszyscy malkontenci w typie Rovera, robola69 i kto tam jeszcze zechciał się wypowiedzieć w podobnym tonie, czy byliście przez kogokolwiek namawiani czy zmuszani do wytężania swych zapracowanych szarych komórek w celu wyliczenia swojego nastawu? Podejrzewam, że nikt was do tego nie zmuszał. Czy w związku z tym nie możecie przed wtrąceniem swoich trzech, niczego nie wnoszących do dyskusji groszy, spojrzeć na tytuł wątku?
Wszak jendrusk w tytule pisze:Pomoc w obliczeniach
Po jasną cholerę obnażacie więc swą ignorancję i krytykujecie tych co w przeciwieństwie do Was, potrafią ilość cukru przez 0,6 pomnożyć i podzielić przez objętość nastawu oraz spadek Blg powiązać ze wzrostem zawartości alkoholu w nastawie, a wiedzą swą chcą sie podzielić z innymi? Róbcie dalej to co robiliście przez dwadzieścia i więcej lat, jednak pozwólcie nowym, młodym naprzód iść, po życie sięgać nowe, a nie w uwiędłych laurów liść z uporem stroić głowę. (To nie ja, to Asnyk)
Pozdrawiam Jacek.

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2009-09-01, 13:49

jacuś pisze:krytykujecie tych co w przeciwieństwie do Was, potrafią ilość cukru przez 0,6 pomnożyć i podzielić .
Witam

No no , jestem pod wrażeniem. :lol:

robol
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
vooyeck
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-08-24, 19:23
Lokalizacja: M@łpolska

Post autor: vooyeck » 2009-09-01, 14:45

jacuś pisze:"ilość cukru przez 0,6 pomnożyć i podzielić przez objętość nastawu oraz spadek Blg powiązać ze wzrostem zawartości alkoholu w nastawie.
@Robol: Trzeba cytować dokładnie, bo inaczej wychodzi manipulacja jak w Gazecie :)


Ale cała ta dyskusja nie ma sensu bo nie wiadomo ile jest procent cukru w cukrze.
pozdrawiam
Wujek

człowiek
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2008-03-04, 23:09

Post autor: człowiek » 2009-09-07, 00:59

Mam prośbę: pomóżcie mi przeliczyć gęstości używane w naszym hobby.
Jednostki jakie potrzebuję to są g/cm³.
Zakres woda -> spirytus to jest 1,00->0.XX (nie mogę znaleźć);
Zakres nastawów/zacierów jest równie tajemniczy: od wody 1,00g/cm³ do 1,XXg/cm³(nastaw 20%)
Mam możliwość zakupu aerometrów laboratoryjnych wyskalowanych w takich jednostkach i mogę wybierać.
Z góry dziękuję za pomoc.

Rafal
60%
60%
Posty: 239
Rejestracja: 2008-05-04, 00:37
Lokalizacja: kraina marzeń

Post autor: Rafal » 2009-09-07, 18:47

gestosc wodnych roztworów alkoholu etylowego w 20'C
http://vmc.org.pl/podstrony/tabele/gest ... _zasad.pdf


http://biologie.eu.interia.pl/woda.pdf
tutaj więcej o wodze, gęstość w roznych temperaturach, moze sie przydac do przeskalowania areometru (jeśli będzie taka potrzeba)


pozdrawiam

EDIT: zauważyłem, że przyrost gęstości dla stężeń w granicy (85-100%) zmienia się liniowo(Δ=-12, Δ=-13, Δ=-14, Δ=-15). Oznacza to, że krańcowa (pochodna) funkcja gęstości od stężenia jest liniowa i możemy ją łatwo wyznaczyć. Licząc jej całkę mamy już funkcję pierwotną gęstości od stężenia.

[tex]F(x)= -\frac{x^2}{50}+x+892[/tex]

gdzie:
[tex]x[/tex] jest stężeniem wagowym w % (tylko dla ~85-100)
[tex]F(x)[/tex] gęstości przy stężeniu [tex]x[/tex]

wynik jest w [tex]g/litr[/tex], chcąc mieć [tex]g/cm^3[/tex] przesuwamy przecinek o 3 miejsca w lewo.


np.
gęstość przy stężeniu 87%
[tex]F(87) = -\frac{87^2}{50} +87 +892 = 828 g/litr = 0,828 g/cm^3[/tex]

z kolei przyrost gęstośći dla stężeń 60-85 jest stały (Δ=-12) i jeśli zajdzie potrzeba można wyznaczyć f. liniową.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 49 gości