Nastaw z czarnych porzeczek
Nie jestem pewien , ale chyba Cieślak opisywał , że robi się destylaty z czarnej , że tylko z czarnej, bo inne porzeczki dają nijaki destylat , też gdzieś czytałem , że przy zbyt mocnych aromatach owocowych , chyba chodziło tam o maliny , dodaje się czystego bez wonnego alkoholu , tam był akurat opisany jako bezwonny o neutralnym smaku spirytus z ziemniaków.
Mam zamiar zrobic tez coś z malin tylko ze nie mam ich na tyle zeby od razu nastawic cos ,zbieram i mroze po dwa , trzy kg ,potem rozmroze i nastawie zobaczymy co wyjdzie.a co do rozcienczania destylatów owocowych to myśle ze cukrówka po 2 destylacjach tez moze byc. a tak wogle to kiepsko z owocami w tym roku
w zeszłym sezonie destylowałem czarną p., sklarowany wkład ( szybko się klaruje, nastaw z dodatkiem cukru ) na krótkiej kolumnie z minimalnym wypełnieniem, moje wrażenia : destylat ciekawy w smaku ,w tym roku powtórzę wyczyn tylko że na innych drożdżach ( zeszły sezon przerabiałem na g995), w tym przerzucam się na coś wolniejszego, aczkolwiek nie wyrzekam się aktywnych.
robiłem kilka lat temu destylat z czarnej porzeczki i było to tak śmierdzące właśnie porzeczką że nie dało się wypić,a że nie miałem czasu i ochoty cokolwiek z nią robić to postawiłem w piwniczce i zapomniałem .Po 2 latach wyciągnąłem ją z kąta w celu zneutralizowania smaku i zapachu i mocno się zdziwiłem ponieważ był to zupełnie inny trunek przypominający porzeczkę ale o delikatnym zapachu i ułożonym smaku.Dosyć szybko w gąsiorku zobaczyłem dno.Niestety "plantacja" została w międzyczasie zlikwidowana .
pozdro
pozdro
juru
de gustibus non est disputandum
de gustibus non est disputandum
Witam noja porzeczka juz po zabiegu co do aromatu to chyba cos z tego bedzie ale czas musi zrobic swoje poszła do lezakowania czesc stoi czysta a do czesci dałem troszke płatków debowych srednio opalanych.Mam pytanie w jakim stezeniu byscie koledzy trzymali destylat aby sie postarzał moja ma prawie 70%,czy ja troszke rozpuścic np do 60%.Pozdrawiam
Odgrzewam stary temat. Ukapałem dzisiaj prawie 2 litry destylatu z czarnej porzeczki. Szemrany, bo wycisnąłem najpierw sok na wino, a później dodałem 2kg glukozy. Ale nie o tym chciałem.
Pytanie do tych co kapali czarną i trzymali trochę dłużej Czy warto trzymać czystą, czy lepiej z dębem?
Zastanawiam się jak wiadomo kto przed poprawinami... Z dębem mam zeszłoroczną, piękny bordowy kolor. W smaku bardzo dobra, może trochę za bardzo węglowa bo dałem trochę za dużo mocno pieczonych szczapek. Napiszcie coś o czystej porzeczkowicy jeśli komuś uchowała się na dłużej.
Pytanie do tych co kapali czarną i trzymali trochę dłużej Czy warto trzymać czystą, czy lepiej z dębem?
Zastanawiam się jak wiadomo kto przed poprawinami... Z dębem mam zeszłoroczną, piękny bordowy kolor. W smaku bardzo dobra, może trochę za bardzo węglowa bo dałem trochę za dużo mocno pieczonych szczapek. Napiszcie coś o czystej porzeczkowicy jeśli komuś uchowała się na dłużej.
Jako, że moja porzeczka ma już pół roku, podzielę się wrażeniami.
Zapach i smak tak mocno owocowy podczas destylacji, że muszki leciały, zmienił się później sporo na minus.
Po 3 miesiącach zapach porzeczek zaczął powoli przypominać ten pierwotny, w smaku zniknął taki nieprzyjemny posmak.
Teraz destylat z czarnej porzeczki smakuje mi bardziej niż moja śliwowica młodsza o 3 miesiące.
Zapach i smak tak mocno owocowy podczas destylacji, że muszki leciały, zmienił się później sporo na minus.
Po 3 miesiącach zapach porzeczek zaczął powoli przypominać ten pierwotny, w smaku zniknął taki nieprzyjemny posmak.
Teraz destylat z czarnej porzeczki smakuje mi bardziej niż moja śliwowica młodsza o 3 miesiące.
-
- 60%
- Posty: 224
- Rejestracja: 2014-02-05, 21:07
Sok kupny wychodzi koszmarnie drogo... 10zł/l
Masz znacząco taniej?
Bo tak to 0.7 destylatu to 250zł...
Masz znacząco taniej?
Bo tak to 0.7 destylatu to 250zł...
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 51 gości