Strona 1 z 2
Ponowna fermentacja po destylacji
: 2006-07-14, 13:24
autor: angol
Cze, pytanie do grona. Czy mozna wykorzystac zacier po oddestylowaniu do ponownej fermentacji? Chodzi mi o to, ze mam teraz zacier, ktory nie wyrobil i nie jestem pewien...
korekta: kowal
Admin: zmieniłem trochę temat
: 2006-07-14, 13:28
autor: Aabratek
możesz...
ustal ile zostało cukru, sprawdź kwas i na tej bazie nastaw nowy obliczając prawidłową, potrzebną ilość składników
Pozatym stosuje się część wykorzystanego zacieru do nowych nastawów - było o tej metodzie pisane na forum
: 2006-07-15, 10:47
autor: Dziev
Dokładnie tak, ja tak zrobiłem w celu "odzyskania" cukru. Wszystko poszło Ok - fermentował nawet lepiej niż taki na czystej wodzie.
: 2006-07-16, 19:05
autor: Fenol
Drożdże miały dodatkową pożywkę, ze swych (uprzednio rozgotowanych) współbraci.
: 2006-07-17, 13:14
autor: angol
Czesc, robilem cytrynowke z 7 cytryn, mam zamiar dac to do zacieru z odzysku, cukromierza nie mam i na oko wsypie ok 4kg cukru. bedzie co ma byc
chyba dzis to odparuje...
korekta: kowal
: 2006-07-17, 13:50
autor: Aabratek
angol pisze:Czesc, robilem cytrynowke z 7 cytryn, mam zamiar dac to do zacieru z odzysku, cukromierza nie mam i na oko wsypie ok 4kg cukru. bedzie co ma byc
chyba dzis to odparuje...
piszesz mało precyzyjnie,
rozumiem że chcesz dać resztki tych cytryn - myślę że po wyciągnięciu z nich soku nie powinno być za kwaśne,
co do cukru to określenie "...dam 4 kilo..." to takie mocno ogólne
musisz sobie odpowiedzieć czy ostatnim razem nie zrobiłeś zbyt słodkiego zacieru, co mogło być przyczyną nieprzerobienia go przez drożdże, jeśli znowu dasz za dużo to historia się powtórzy
kolego - radzę abyś zaopatrzył się w cukromierz, to naprawdę niewiele kosztuje (tyle co 2-3kg cukru
), a masz wtedy możliwość kontroli
: 2006-07-17, 14:06
autor: angol
ostatnim razem to bylo 8 kg na 25 litrow i turbo drozdze! Jesli uzyskam ok 3 litry spirytu, tzn ze 4 kg bedzie akurat, co będzie ok 6 kg w sumie (pozostaly i nowy) wszystko jest orientacyjne, aby byc pewnym, musialbym miec laboratorium, (cukromierze kwasy fenole zozole
itp)
co do zakupu masz racje, tylko musze najpierw wyniuchac, gdzie to kupic w tym durnym kraju...) (kowal wie, o czym mowie)
Czy wiecie, ze w Angli wyrob spirytusu do celow leczniczych jest dozwolony...?
korekta: kowal
: 2006-07-17, 14:39
autor: greg
w "tym durnym kraju" możesz sobie kupić wszystko przez Internet np.
tutaj
: 2006-07-17, 15:31
autor: angol
no tak, tylko ze jezeli mam zaplacic za transport 4,70 to ja juz wole dac tego cukru tym razem za malo i poszukac w sklepie. Ponoc w Wilkinsonie mozna cos znalezc...
: 2006-07-17, 16:28
autor: greg
4,70 dotyczy chyba paczki zagranicznej. Pod koniec zeszłego roku, za paczkę do Londynu skasowali mnie około 1,50. Najlepiej sam zapytaj u źródła
: 2006-08-09, 10:48
autor: angol
No i kupilem ten cukromierz, ale przyznam sie, ze nie wiem jak go uzywac...
jest tam podzialka -20 do chyba 120, wlozylem to do winka, ktore nie wyrobilo (to z odzysku) wskazalo ok 50 i nie wiem jak mam to traktowac, ile tam jest tego cukru?
korekta: kowal
: 2006-08-09, 16:13
autor: Citizen Kane
Nie było z cukromierzem instrukcji? Wartość 120 wskazuje, że mogą to być °Oechsle. Jest taki napis na podziałce? 50 w tej skali odpowiada 12,7 Blg, czyli można przyjąć, że tyle ma niewychodzony nastaw.
: 2006-08-09, 16:50
autor: angol
Tak to sa te oschele czy jakos tam, no to ile to jest cukru w kg na 10 litrow?
a instrukcji nie bylo...
CK mozesz mi podac jakis przelicznik? wy to znacie jak lyse konie te cale jednostki, a ja nie chemik tylko elektromechanik
albo podaj mi link gdzie moge o tym pocztac, prosze.
: 2006-08-09, 21:03
autor: Citizen Kane
Proszę bardzo...
Kod: Zaznacz cały
°Oechsle Balling gram cukru/litr
0 0,0 0,0
5 1,3 13,3
10 2,6 26,6
15 3,9 39,9
20 5,2 53,2
25 6,5 66,5
30 7,7 79,8
35 9,0 93,1
40 10,2 106,4
45 11,5 119,7
50 12,7 133,0
55 13,9 146,3
60 15,1 159,6
65 16,2 172,9
70 17,4 186,2
75 18,6 199,5
80 19,7 212,8
85 20,8 226,1
90 22,0 239,4
95 23,1 252,7
100 24,2 266,0
105 25,3 279,3
110 26,4 292,6
115 27,4 305,9
120 28,5 319,2
125 29,6 332,5
130 30,6 345,8
135 31,6 359,1
140 32,7 372,4
: 2006-08-10, 09:34
autor: angol
dzieki ci bardzo teraz to juz bede madry i niezadowolony ze nie mam takich warunkow do produkcji jak mialem w Polsce
.
bym kupil zolit posial kukurydzę, dolal oleju rzepakowego i petroleum jak znalazl....
[ Dodano: 10-08-2006 ]
A powiedzcie mi jeszcze co oznaczaja jednostki 0 do -20?
korekta: kowal