Nastaw z winogron
Maskowanie wyrobu poprzez różnego rodzaju dodatki smakowe zakłóca sens końcowy... Jeżeli katalizator z wypełnieniem miedzianym załatwia ten problem to po co tego typu ekwilibrystyka?magas37 pisze:Experymenty są fajne, ale na małych dawkach, mój mózg nie dopuszcza takiej mieszanki, cynamon, wanilia i anyż, to dla mnie nie pasuje.
Jeżeli po pierwszej destylacji otrzymałeś 22l. destylatu 62% mocy to po rozcieńczeniu uzyskasz około 50l. nastawu do destylacji drugiej to jaki masz problem z małą ilością nastawu?zask pisze: Mój sprzęt nie obsługuje małych ilości, więc muszę iść na całość. W przyszłości dopiero planuję zainwestować w mały keg.
Chyba,że dysponujesz sprzętem kilkaset litr. a to już inna bajka.
Wracając do tematu przewodniego tego wątku a więc dobór surowca do naszych celów.
Koledzy podawali wiele propozycji jeżeli chodzi o odmiany warte nasadzenia z których można zrobić odpowiedniej jakości destylat,ale i smaczne wino.
Warto brać pod uwagę nie tylko parametry i aromat owoców,ale również małą kłopotliwość
uprawy danej odmiany a więc względną odporność na choroby i odpowiednią mrozoodporność dostosowaną do lokalizacji uprawy.
Myślę,że odpowiednią alternatywą dla liderów omawianych odmian jak Solaris,Seyval B.itd..mogą być mieszańce amerykańskie które łączą wiele cech odmian które nas interesują pod kątem przerobu. Dla przykładu odmiana jasna La Crescent osiąga cukier na poziomie 24Brx a odporność na mróz ma minus 35C.,aromat morelowy.Warte jeszcze uwagi są odmiany:
Adalmina, Prairie Star, Swenson Red a z ciemnych Heridan,Frontenac,Marquette.
Koledzy podawali wiele propozycji jeżeli chodzi o odmiany warte nasadzenia z których można zrobić odpowiedniej jakości destylat,ale i smaczne wino.
Warto brać pod uwagę nie tylko parametry i aromat owoców,ale również małą kłopotliwość
uprawy danej odmiany a więc względną odporność na choroby i odpowiednią mrozoodporność dostosowaną do lokalizacji uprawy.
Myślę,że odpowiednią alternatywą dla liderów omawianych odmian jak Solaris,Seyval B.itd..mogą być mieszańce amerykańskie które łączą wiele cech odmian które nas interesują pod kątem przerobu. Dla przykładu odmiana jasna La Crescent osiąga cukier na poziomie 24Brx a odporność na mróz ma minus 35C.,aromat morelowy.Warte jeszcze uwagi są odmiany:
Adalmina, Prairie Star, Swenson Red a z ciemnych Heridan,Frontenac,Marquette.
Regent jak na hybrydę daje niezłe wino i ma dość dobrą odporność na choroby przy założeniu
że prowadzimy podstawową profilaktykę ochronną.
Nie znosi przeciążenia owocowania bo wówczas trudno dojrzewa a wino ma złe posmaki.
Czy Regenta można uprawiać w środkowej Polsce? Z pewnością tak,przy dobrej wystawie uprawy i ograniczonym owocowaniu można go uprawiać w takiej lokalizacji z powodzeniem.
Jeżeli jednak rozważamy dobór odmian pod kontem naszych wyrobów należy się skupić na odmianach tolerujących przeciążenie i o większej mrozoodporności.
że prowadzimy podstawową profilaktykę ochronną.
Nie znosi przeciążenia owocowania bo wówczas trudno dojrzewa a wino ma złe posmaki.
Czy Regenta można uprawiać w środkowej Polsce? Z pewnością tak,przy dobrej wystawie uprawy i ograniczonym owocowaniu można go uprawiać w takiej lokalizacji z powodzeniem.
Jeżeli jednak rozważamy dobór odmian pod kontem naszych wyrobów należy się skupić na odmianach tolerujących przeciążenie i o większej mrozoodporności.
Poczytaj o ochronie w odpowiednim temacie na tym forum, a ja coś nie będziesz wiedział to u nas na forum kilka osób ma swoje małe i nie tylko małe winnice http://www.winogrona.org/index.php?title=Regent .
Witam
Chciałem podłączyć się ze swoim problemem i prosić o rade szanowne Grono.
Mianowicie dostałem od teścia 2 dymiony z winem i muszę coś zaradzić i dać na rurki.
- dot. 1 dymiona:
wino było zrobione ok 23l winogrona całe owoce i 22l syropu cukrowego 7kg cukru, nie wiem ile był startowe Blg? Bez drożdży, pracowało ok 6 tygodni teraz Blg ma ok -1Blg, alkoholu mają pewnie ok 6-7% nie wiem bo mój alko. nie pokazuje dokładnie poniżej 10%, zlałem je i teraz nie wiem co robić i mam pytanie:
- czy muszę stosować drożdże do restartu, czy mogę dodać cukru i drożdże turbo Spirit fruit , czy zwykłe winne bez pożywki np. (Fermivin) i dopiero na rurki.
dziękuje
PS. po zlaniu resztek zostały monty i pulpa przefermentowana po lekkim dociśnięciu mam ok. 18 L mętnej winnej cieczy czy da się to wykorzystać czy w kanał?
Proszę o radę
Chciałem podłączyć się ze swoim problemem i prosić o rade szanowne Grono.
Mianowicie dostałem od teścia 2 dymiony z winem i muszę coś zaradzić i dać na rurki.
- dot. 1 dymiona:
wino było zrobione ok 23l winogrona całe owoce i 22l syropu cukrowego 7kg cukru, nie wiem ile był startowe Blg? Bez drożdży, pracowało ok 6 tygodni teraz Blg ma ok -1Blg, alkoholu mają pewnie ok 6-7% nie wiem bo mój alko. nie pokazuje dokładnie poniżej 10%, zlałem je i teraz nie wiem co robić i mam pytanie:
- czy muszę stosować drożdże do restartu, czy mogę dodać cukru i drożdże turbo Spirit fruit , czy zwykłe winne bez pożywki np. (Fermivin) i dopiero na rurki.
dziękuje
PS. po zlaniu resztek zostały monty i pulpa przefermentowana po lekkim dociśnięciu mam ok. 18 L mętnej winnej cieczy czy da się to wykorzystać czy w kanał?
Proszę o radę
Ostatnio zmieniony 2015-11-28, 18:19 przez torro, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli winogrono było dojrzałe to pomimo dolanej wody z cukrem i przy przerobieniu przez drożdże na minusowe Blg.zawartość alkoholu będzie dużo wyższa jak przewidujesz.
Może być niezły destylacik.
Ps. Co do tej mętnej cieczy która pozostała po wyciśnięciu ze stałych części wina to lepiej abyś to odstawił w zimne miejsce aby osad osiadł i wówczas zlejesz znad osadu do pozostałego wina a potem destylacja. Nie warto zdechłych drożdży i innych odpadów gotować ponieważ to nie wpłynie pozytywnie na jakość destylatu.
Może być niezły destylacik.
Ps. Co do tej mętnej cieczy która pozostała po wyciśnięciu ze stałych części wina to lepiej abyś to odstawił w zimne miejsce aby osad osiadł i wówczas zlejesz znad osadu do pozostałego wina a potem destylacja. Nie warto zdechłych drożdży i innych odpadów gotować ponieważ to nie wpłynie pozytywnie na jakość destylatu.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości