Nastaw z winogron

torro
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2015-11-20, 20:41

Post autor: torro » 2015-11-28, 21:24

Alko mierzyłem wino i pokazało poniżej 10 % i się zastanawiałem czy nie za mało, bo było bez drożdży tylko natural.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez torro, łącznie zmieniany 1 raz.

janik
80%
80%
Posty: 429
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2015-11-28, 21:54

Jak wcześniej @Legion napisał alkoholomierzem nie zmierzysz procent alkoholu w winie.
Zrób tak jak zalecamy, jeśli chciałbyś zrobić restart bo to cię chyba gryzie to wiedz, że to nie wpłynie na jakość destylatu tylko ewentualnie zwiększysz uzysk alkoholu kosztem jakości.
Pozdrawiam. :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

torro
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2015-11-20, 20:41

Post autor: torro » 2015-11-28, 22:26

Super wielkie dzięki za nieocenioną pomoc!

[ Dodano: 2015-11-28, 22:31 ]
Zapytam jeszcze od jakiej wartości % trzeba użyć drożdży do restartu albo do jakiej wartości % można użyć zwykłych lub turbo

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2015-11-28, 22:51

torro pisze:...Zapytam jeszcze od jakiej wartości % trzeba użyć drożdży do restartu...
Czy już wiesz czym zmierzysz/określisz ten % w nastawie/winie?
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

torro
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2015-11-20, 20:41

Post autor: torro » 2015-11-28, 23:07

Szczerze. No nie nie wiem.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez torro, łącznie zmieniany 1 raz.

janik
80%
80%
Posty: 429
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2015-11-28, 23:12

Restart wina,czy innego nastawu stosuje się jeśli zadane drożdże nie podejmą pracy,lub w trakcie fermentacji jakiś czynnik wpłynie na przerwanie procesu fermentacji gdzie zakładany procent alkoholu nie został osiągnięty a w nastawie pozostała znaczna ilość cukru do przerobienia.
Ilość mocy alkoholu uzyskanego w trakcie fermentacji zależy od charakterystyki i rodzaju drożdży oraz ilości cukru zawartego w nastawie. Niektóre drożdże mogą pracować w sprzyjających warunkach nawet do ok.20% alkoholu.

Jednak warto zaznaczyć, że nie zawsze naszym celem przy fermentacji jest uzyskanie maksymalnego stężenia alkoholu ze względu na pewne zakłócenie odbioru pełnego smaku i aromatu trunku przez nasze zmysły.

Również w nastawach smakowych duże stężenie alkoholu powoduje zwiększenie ilości etanolu, ale tym samym zmniejsza efekt aromatu i zapachu przypisany dla danego wsadu nastawy czy będa to owoce lub zboża.
Ostatnio zmieniony 2015-11-29, 13:05 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

torro
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2015-11-20, 20:41

Post autor: torro » 2015-11-28, 23:24

To jest to luxus dziękuję

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2015-11-29, 18:25

torro pisze:Zapytam jeszcze od jakiej wartości % trzeba użyć drożdży do restartu
Może dodam tylko, że znając Blg startowe nastawu zawartość % można policzyć.
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
Fermiol
50%
50%
Posty: 135
Rejestracja: 2016-02-27, 20:47

Post autor: Fermiol » 2016-10-06, 09:15

Wczoraj przepuściłem niecałe 30l nastawu z winogron. Zauważyłem, że na granicy przedgonów leciał baardzo aromatyczny destylat. 10x bardziej intensywny od reszty.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2016-10-06, 14:54

Potwierdzam. Raz za mocno odebrałem przedgon i zimą wymieszałem go z płynem do spryskiwaczy. Aromat w samochodzie po pryśnięciu na szyby był nieziemski. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

janik
80%
80%
Posty: 429
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2016-10-09, 19:29

Fermiol pisze:Wczoraj przepuściłem niecałe 30l nastawu z winogron. Zauważyłem, że na granicy przedgonów leciał baardzo aromatyczny destylat. 10x bardziej intensywny od reszty.
Dlatego z cięciem przedgonu trzeba uważać, aby nie pozbawić uzysku cennych aromatów, które szczególnie przy nastawach winogronowych bardzo są uwydatnione z przodu. Jeśli mamy zamiar starzeć destylat w beczce dębowej to tym bardziej nie należy przesadzać.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Fermiol
50%
50%
Posty: 135
Rejestracja: 2016-02-27, 20:47

Post autor: Fermiol » 2016-10-09, 20:11

Odlałem tylko 50ml. 3 min stabilizacji na małym gazie, potem jeszcze mniejszy gaz. Następnym razem będę jeszcze ostrożniejszy. To co opisuje miało taki smak, że miałem niezłego zonka, jak spróbowałem co leci potem.

franzklaki
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2011-12-23, 00:38

Post autor: franzklaki » 2016-10-16, 19:52

Posiadam 40 kg słodkiego winogrona na zacier. Wody to chyba uzupełnić trzeba gdzieś do 150 l. Ile dać cukru i drożdży do tego? Jakie drożdże?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez franzklaki, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2016-10-16, 19:58

franc powiedz mi dlaczego ty chcesz zacierać te 40 kg. słodkości,
możesz mi wyoślić jak to chcesz zrobić?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez franta, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

franzklaki
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2011-12-23, 00:38

Post autor: franzklaki » 2016-10-16, 20:02

Po prostu chcę to potem przedestylować - w tym roku obrodził mi winogron i trochę go szkoda nie zerwać. A za winem nie przepadam :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez franzklaki, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości