Nastaw z winogron

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-06, 19:25

Grape-ZAMBELAS. Może ktoś się spotkał z tą odmianą w Polsce. Zambelas nie nadaje się do produkcji wina, ale jest idealny na destylat. Ma twardą skórę, ale miąższ bardzo smaczny. To jakaś krzyżówka z Hiszpanii , którą chwalą górale z Grecji jako ideał na destylat. Kolor ciemnoczerwony lub czarny, dojrzewa tam na koniec września.

jpawel
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2009-09-08, 23:12
Lokalizacja: Dębica

Post autor: jpawel » 2009-11-10, 15:27

Hej.

Odmiany winiarskie polecane w klimacie polski to:

BIAŁE: Seyval Blanc, Swenson Red (owoc różowy na białe wino)

CIEMNE: Marechal Fosh, Leon

Odmiana łącząca w sobie zalety deserowej i winiarskiej to Swenson Red - wyśmienite w smaku, słodkie, przepyszne.... nadaje sie na wina likierowe - wzmacniane innym alkoholem.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2009-11-11, 10:59 przez jpawel, łącznie zmieniany 1 raz.

bimbimbim
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2008-05-11, 19:34

Post autor: bimbimbim » 2009-11-10, 16:48

Chyba Swenson Red, uważaj na literówki bo Ci wyjdzie Samson Leon.
Jednak winiarze nie darzą żadnej labruski sympatią i nie polecają na wina.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-10, 18:29

Leon odpada :mrgreen:

jpawel
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2009-09-08, 23:12
Lokalizacja: Dębica

Post autor: jpawel » 2009-11-11, 11:00

Sorry, juz poprawiłem.

Spokojnie Panowie.

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2009-11-13, 08:47

na wina białe i przedewszystkim destylaty warto brać pod uwage poza sevalem i solarisem jeszcze aurore i kristal
na czerwone to faktycznie te 4 odmiany leon, marszałek, regent i rondo chyba najmniej kłopotliwe i odpowiednie dla nas odmiany

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-13, 19:32

Poszedłem trochę na skróty i zapytałem na forum winogrona.org , zapytałem dwóch kolegów ze starszyzny tego forum , dodam, że są to ludzie którzy od lat zajmują się hodowlą winogron i wszystkim co się z tym wiąże. Jeden z kolegów odpowiedział , a odpowiedź brzmiała tak: Jeżeli miałbym wybrać jakieś odmiany do produkcji destylatu , które nie będą kłopotliwe w uprawie ( choroby, zagęszczanie się krzewów itp.) i dojrzeją w każdym zakątku Polski, wybrałbym Kristaly i Solaris oraz paradoksalnie odmianę , z której samo wino jest kiepskiej jakości - Isabellę malinową. Jednak winiak jest bardzo smaczny. Nicku tego kolegi nie podaje, bo nie wiem czy by sobie tego życzył.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2009-11-13, 19:46

:D A mi z Izabeli wychodzi całkiem dobre winko, może mój smak jest pokręcony. :mrgreen: Szkoda by mi było owoców, ale wytłoki to już inna bajka. :wink:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-13, 20:09

Tam też kilka osób pisze, że robi wina z Isabelli , posmaki maliny czy truskawki, ale labrusca i jej dzieci nie są ogólnie cenione w śród winiarzy. Na tym forum jest robiony coroczny ranking można wejść i zobaczyć co w Polsce najlepiej wychodzi. Ja szukałem czegoś nie delikatnego, a Isabelle można wyciąć, a i tak będzie rosła , widziałem na tamtym forum.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2009-11-13, 20:26

Wbrew pozorom z izabeli wychodzi bardzo aromatyczne i dość esencjonalne winko. Ja jakoś nie potrafię doszukać się w niej posmaków maliny czy truskawki. niestety dwa ostatnie roczniki były porażone przez mączniaka właściwego, ale w tym roku odrobiłem lekcję i nie dałem mu szans. :mrgreen:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-13, 21:15

Ja nigdy nie robiłem nastawu gronowego z winogron które rosło w Polsce , zawsze to były te deserowe włoskie które trafiają do sklepów , co roku zdarza się że w marketach i na Obornickiej we Wrocku zaczynają lecieć, wtedy można wyszarpać po 1zł za kg. Teraz postanowiłem nabyć trochę patyków (sztobry) z tond temat , bo nie wiedziałem jakie zamówić.

[ Dodano: 2009-11-14, 22:30 ]
Za zgodą starszyzny z forum winogrona.org podaje ich ranking odmian, które najlepiej sprawdziły się w naszych warunkach: 2007r
DESEROWE JASNE
1. Arkadia
2. V 25/20
3. Prim
4. Iza Zaliwska
5. Frumoasa Albae

DESEROWE CIEMNE
1. Nero
2. Kodrianka
3. Festivee
4. Ajwaz
5. Muskat Bleu

NA BIAŁE WINO
1. Seyval Blanc
2. Bianca
3. Solaris
4. Siegerrebe
5. Hibernal

NA CZERWONE WINO
1. Rondo
2. Regent
3. Marechal Foche
4. Dornfelder
5. Iliczewskij Rannij

BEZNASIENNE
1. Einset Seedless
2. Venus
3. Reliance
4. A 1704
5. Canadice

[ Dodano: 2009-11-14, 22:32 ]
2008r Deserowe jasne:
1.Arkadia (81/22)*
2. Muskat Letni (39/8 )
3. V25/20 (31/7)
. Łora (31/6)
5. Aloszenkin (30/9)
Deserowe ciemne:
1. Nero (89/23)
2. Muscat Bleu (54/12)
3. Kodrianka (42/10)
4. Nadieżda AZOS (25/6)
5. Festivee (13/5)
Deserowe różowe:
1. Wiktoria 5 (25/5)
2. Swenson Red (15/5)
3. Rubin (14/2)
4. V68021 (13/3)
5. King Rubi (8/4)
Beznasienne:
1. Einset Seedless (30/7)
2. Venus (26/5)
3. Kiszmisz Łuczistyj (14/2)
. A1704 (14/6)
5. Canadice (9/2)
Przerobowe ciemne:
1. Regent (92/16)
2. Rondo (76/18.)
3. Dornfelder (33/6)
4. Gołubok (16/3)
5. Cabernet Dorsa (15/3)
Przerobowe jasne:
1. Seyval Blanc (42/10)
2. Muskat Odesski (39/10)
3. Bianca (32/9)
4. Siegerrebe (26/5)
5. Pinot Gris (18/3)
*) (łączna ilość punktów / ilość oddanych głosów)
Punktacja , taka jak w latach ubiegłych, czyli:
1. 7pkt
2. 4pkt
3. 3pkt
4. 2pkt
5. 1pkt

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-22, 13:32

,,Użycie dwutlenku siarki jako przeciwutleniacza i środka dezynfekującego jest zabronione, bo powoduje on powstawanie większej ilości „fuzli” i aldehydu etylowego, co z kolei sprawia, ze destylat pachnie jak denaturat, jest bardzo ostry, palący i wysuszający w smaku. Co ważniejsze,te związki są toksyczne dla organizmu ludzkiego i to one powodują ból głowy, i wszystkie inne objawy z kacem związane" taką informację znalazłem w poszukiwaniu destylatów gronowych. Można oczywiście powiedzieć że przy katalizatorze miedzianym ....... itd i przy odebraniu przedgonów na kolumnie ..... itd ale sami zobaczcie ten artykuł i zwróćcie uwagę na ostatnie 3 wersy http://www.kurdesz.com/PL/inne_alkohole ... p?artId=15

Wes
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
Kontaktowanie:

Post autor: Wes » 2009-11-22, 16:11

Panowie,
dobór odmian zależy od tego gdzie ma być winnica.
Co innego poleca się na Lubuskie i Dolny Śląsk, co innego na Suwalszczyznę....
Odmian polecanych na winogrona.org nie będę komentował.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-22, 20:57

Wes pisze: Odmian polecanych na winogrona.org nie będę komentował.
bo tu nie ma co komentować. Koledzy z tego forum robią co roku taką zabawę i tak to traktują , piszą przy tym by ranking traktować jako zabawę i małą wskazówkę, a nie wyrocznie , wielu kolegów nie głosował, a potem miało pretensje czemu ta odmiana wyżej, a ta niżej , z tego co pamiętam wielu uważało że Solaris powinien być wyżej, ale zapomnieli głosować. Ja się nie znam nic, a nic, ale pewne jest to, że trzeba dobierać odmiany pod siebie , w zależności co chcemy otrzymać i jak hodować gdzie mieszkamy itd. Jeden chce mieć zarośniętą altanę czy cień przy stoliku , ktoś inny winka, czy owoce dla dzieci , ja dalej szukam odpowiedzi co decyduję, że z jednych winogron destylat jest smaczniejszy niż z innych , które grona dadzą więcej % łatwo znaleźć można , które dadzą najwięcej kg owoców też znaleźć można i dopytać w najbliższej winnicy. Które grona dają duże plony w mojej okolicy , solidny % i idealny smak destylatu ? oto jest pytanie :D pozdrawiam magas37

Awatar użytkownika
destylatek
101%
101%
Posty: 202
Rejestracja: 2008-02-18, 14:17
Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie

Post autor: destylatek » 2009-11-27, 21:57

Zrobiłem nastaw 55l z winogron (granatowych) nie znam nazwy bo dziadek posadził je jakieś 35 lat temu. Zerwane 20 Października i puszczone na rurę wczoraj . Pulpy z winogron było 3/4 beczki 55L. Dodałem Pektopol i zaszczepiłem Bayanusami. Później dodałem 6kg cukru w dwóch porcjach (3kg cukru w 3L wody). Zdziwiło mnie to że przedgony odbierane bardzo wolno miały kolor słomkowy tak ok 200ml na 22l wsadu. Później juz leciało bezbarwne. Bardzo dobra wydajnośc i mimo szybkiego odbioru (1litr 12min, 2 litr ok 20 min) moc destylatu po zmieszaniu pierwszych dwóch butelek (3-cie butelki zmieszane oddzielnie) wyszła 90%.
Jeżeli chodzi o wydajność to gruszki w porównaniu z innymi owocami to porażka chociaz w smaku bardzo dobre.
Znacznie lepiej jest pić wódkę i pleść głupstwa, niż pić wodę i być zasrańcem - Benjamin Franklin

Pozdrawiam destylatek.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości