Nastaw z winogron

marcinbzyk
50%
50%
Posty: 109
Rejestracja: 2020-06-23, 22:45

Re: Nastaw z winogron

Post autor: marcinbzyk » 2020-09-26, 14:29

Miałem nic nie pisac aby nie psuć twojego wątku. Ale chciałbym ci podziękować za to, że w o
ogóle chcesz się dzielić swoją wiedzą i pozwalasz rozwijać swoje umiejętności innym.
Plan na zakładanie małej winnicy jest kolega nawet zrobił mi już w tym roku pierwsze sadzonki. Na pewno pociągnę to dalej.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Nastaw z winogron

Post autor: magas » 2020-09-26, 20:13

Jakiego mojego wątku, ja na forum wchodzę jak do ulubionego baru i gadam jak z kumplami w barze, to forum a nie książka, piszę tak by Google nie używać, dlatego nazwy po polsku jak koniak, koniakowo, łyski, wszystko fonetycznie po polsku, by w Google nie szperać za poprawną pisownią. Teraz to twój wątek, to ty szukasz drogi, drogi na której ja poległem zakładając swoją mini winnicę nie znając się na prowadzeniu ogródka, zmarnowałem tyle sadzonek solarisa na koniak, Izabeli na grappe innych nazw już nie pamiętam, chyba Bianka do kupażu jeszcze była,nie miałem kiedy przy tym robić, uchowały się tylko deserowi, ale tylko dla tego, że je posadziłem u teściowej na ścianie, a tam muszę być raz w tygodniu. Prowadź swój temat, może tobie się uda, pytaj i analizuj, wpadnie Zbynek i Legion to nawet z fotek wyleczą ci choroby. Tylko się określ, czy naprawdę chcesz koniak, a może grappa, albo tsipouro, bo o winach palonych z beczki z innych krajów nie będziemy wspominać, oni dążą podobną drogą jak Francuzi tylko z różnych powodów gorzej im to wychodzi. Robienie dobrego koniaku jest proste, pod warunkiem, że masz dużo czasu, robił to twój ojciec i dziadek , to nie moje słowa, tak powiedział właściciel destylarni z koniakowa.

marcinbzyk
50%
50%
Posty: 109
Rejestracja: 2020-06-23, 22:45

Re: Nastaw z winogron

Post autor: marcinbzyk » 2020-10-09, 16:47

No i tak mój nastAw z winogron jest już wytrawny. Dziś wycisnąłem ręcznie i mam 30l wiadro skórek, szypułki i ziarenka. I teraz zastanawiam się czy mogę z tego jeszcze zrobić cukrówke na ala rakiję?

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Re: Nastaw z winogron

Post autor: czytam » 2020-10-10, 09:58

Rób grapę.

marcinbzyk
50%
50%
Posty: 109
Rejestracja: 2020-06-23, 22:45

Re: Nastaw z winogron

Post autor: marcinbzyk » 2020-10-11, 10:09

A więc tak beczkę miałem trochę za małą. Dałem prawie całe wiadro skórek i do tego 30l wody i 8kg cukru. Potem pójdzie na pot still z refluksem.

marcinbzyk
50%
50%
Posty: 109
Rejestracja: 2020-06-23, 22:45

Re: Nastaw z winogron

Post autor: marcinbzyk » 2020-12-06, 12:33

Jestem już po pierwszej destylacji gęstego skórki, szypułki, całe owoce. Keg z płaszczem wodnym spisał się doskonale. Zestaw składał się z cebuli, Aromatyzer ze sprężynkami, przystawka refluksowa.
Zaczęło kąpać przy 89C. W kegu i tak pierwsze 100ml odlane.
Kolejne 0,5l o mocy ok 90% i więcej osobno(na początku myślałem za ostre Pogoń po 3dniach chyba najbardziej aromatyczne ze wsziego.)
Kolejne 2l o mocy poniżej 90% odebrałem jako jeszcze przedginiaste tak mi się wydawało ( okazało się najlepszym sercem)
Kolejne 4l o mocy ok 85 % które wydawało mi się najlepszym sercem (po 2dniach wali zieleniną i myślę, że pójdzie do 2giej partii)
Ok 300ml o mocy 80% to już zanieczyszczone pogonem do powtórnej destylacji.
To mój drugi przebieg na tym zestawie i cały czas się uczę, nie jest proste jak się wydaje.

Awatar użytkownika
dynio1977
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2018-08-23, 14:22

Re: Nastaw z winogron

Post autor: dynio1977 » 2020-12-06, 13:24

Czemu nie posłuchałeś @magasa?
Z twojego opisu wynika że jechałeś na 1 raz z refluksem

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Nastaw z winogron

Post autor: magas » 2020-12-06, 13:46

Każdy musi sam się przekonać co jemu najlepiej smakuje. Ważne by robić to świadomie, by każde kolejne doświadczenie przybliżało nas do własnego stylu, który jest podyktowany naszym gustem. Co dobre dla mnie nie musi być dobre dla innych, dlatego na świecie mamy tak dużo różnych alkoholi, np dla mnie nr 1 na świecie jest słód jęczmienny nr2 brak nr3 brak nr4 to koniak nr 5 żyto nr 6 burbony i te wszystkie odmiany ze zbóż niesłodowanych, 7 rumu itd itd. Gdzieś po drodze w środku zgubiłem śliwowicę, mirabelkę prawdziwą , morelę, gruszkę W. , antonówkę, wiśnię i czereśnie.

zmorek
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2014-09-22, 11:25

Re: Nastaw z winogron

Post autor: zmorek » 2020-12-08, 09:40

Zestaw składał się z cebuli, Aromatyzer ze sprężynkami, przystawka refluksowa
Jestem na początku swojej "drogi" zakupiłem sprzęt z miedzianych destylatorów i czekam na dostawę, moje pytanie brzmi po co stosowałeś aromatyzer?

marcinbzyk
50%
50%
Posty: 109
Rejestracja: 2020-06-23, 22:45

Re: Nastaw z winogron

Post autor: marcinbzyk » 2020-12-08, 13:18

Aromatyzer był wypełniony sprężynkami miedzianymi w celu no właśnie chyba sam nie wiem po co teoretycznie chciałem to bardziej oczyścić. Ale już następne próby będą już bez, sam się uczę nowego sprzętu.

marcinbzyk
50%
50%
Posty: 109
Rejestracja: 2020-06-23, 22:45

Re: Nastaw z winogron

Post autor: marcinbzyk » 2020-12-15, 17:28

Jestem już częściowo po drugiej destylacji "gęstego" z winogron. Postawiłem, że nie będę dawał skórek i szypułek wszystko wycisnąlem ręcznie i do kotła poszła samo rzadkie. Do wszystkiego dolalem wszystko to co mi nie pasowało w pierwszym procesie. Wkład miał na pewno powyżej 20%.
Sprzęt ustawiłem bez sprężynek i z wyłączonym refluksem. Czyli cebula i pusta rura. Rozgrzałem i powoli zacząłem odbierać przedgony o mocy ok90% było tego ok 200ml. Gdy na papudze zaczęło kąpać. 88% i próba węchowa wyszła ok podstawilem damę i zacząłem brać serce a było tego w przeciągu 2,5h 5l i musiałem przerwać proces zdarzenie losowe. Przez cały ten okres proces był bardzo stabilny i urobek leciał między 85 a 88 vol. O pięknym zapachu i aromacie winogron.
W suterenie było dosyć chłodno i refluks robił swoje. Destylat na świeżo był o 2 klasy lepszy jak ten z pierwszej próby z refluksem. Był dużo bardziej delikatny i o bardziej złożonym aromacie. Cdn.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Nastaw z winogron

Post autor: magas » 2020-12-15, 20:46

Nie łapię trochę, to w zasadzie pierwsza destylacja, z tą różnicą, że wzmocnione wino do 20%, bardzo duże te %ty ci lecą, coś musisz poszukać, albo mierzysz zbyt ciepły destylat, albo aż tak zimno masz w pomieszczeniu i robi ci się refluks jak w maszynach Stratosa, gdzie wentylatorki rurę chłodzą. Nie wylewaj pogonów i sprawdź ten destylat za tydzień, bo to jedna niby prosta destlacja, ale niby, bo strasznie wysoki %. Przy klasycznej prostej destylacji lecą dużo niższe %, drugi raz jest dopiero nadaje się do spożycia, bo podkreślam na prostej destylacji wsad o mocy 28-30 najlepiej frakcjonuje. Jednak u ciebie to wygląda na destlacje z lekkim refluksem, może ja źle czytam, bo na maxa zmęczony jestem.

Awatar użytkownika
dynio1977
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2018-08-23, 14:22

Re: Nastaw z winogron

Post autor: dynio1977 » 2020-12-15, 21:10

Zgadzam się w 100% z Magas'em, nie ma możliwości żeby z 25L (z tego co widziałem na zdjęciach masz kega 30l) na aparacie prostym bez wypełnienia i bez mocnego refluksu uleciało aż 5L 85-88% serca. Coś tu nie gra...

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka



marcinbzyk
50%
50%
Posty: 109
Rejestracja: 2020-06-23, 22:45

Re: Nastaw z winogron

Post autor: marcinbzyk » 2020-12-15, 21:42

Keg jest 50l w płaszczu. Temp w piwnicy mam nie większa jak 15 stopni. Wkładu było 40l plus 4l 80% z pierwszej destylacji. Praktycznie całą 5tke Popradem na mocy grzania ok 1500W.

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 495
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Re: Nastaw z winogron

Post autor: elofura » 2020-12-15, 22:59

To Ty jesteś w połowie procesu dopiero...
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości