No niestety ale tak.... Może jutro dokończę.
Nastaw z winogron
Re: Nastaw z winogron
A to sorry, nie przyjrzałem się dokladnie. Jeżeli tylko pilnowałeś korekty wskazań alkoholomierza wzgl temp. to trzeba było jechać z sercem do 55%vol, a dopiero to co poniżej przeznaczyć do następnego razumarcinbzyk pisze:Keg jest 50l w płaszczu.
Jeżeli nie masz więcej wsadu, to radzę na dokończenie założyć przystawke refluksową między rurę a zakręt i w momencie jak na papudze będziesz miał 55% uruchomić przepływ na refluksie tak aby było cały czas 75-80% do 98°C w kegu żeby wyciągnąć z tego jak najwiecej
-
- 50%
- Posty: 109
- Rejestracja: 2020-06-23, 22:45
Re: Nastaw z winogron
Taki jest plan. Co do dalszej produkcji mam jesz 3 wkłady wina zrobionego na brendy co mi się udało zebrać lub dostać fermentacja że skórkami potem odciśnięte wyszło tego 150l z samego soku.
-
- 50%
- Posty: 109
- Rejestracja: 2020-06-23, 22:45
Re: Nastaw z winogron
Dopiero dziś udało się ukończyć przerwany proces. Jakie wnioski cały czas stabilnie i powoli leci najlepiej ustawić sobie na początku określana moc grzania np 1500W i ustawić odpowiednio wodę na chłodnicy i cierpliwie czekać. Procent zaczyna wysoko i w trakcie procesu cały czas powoli idzie w dół, tak samo jak i tempo odbioru na początku szybciej potem nieznacznie wolniej. W pomieszczeniu miałem dziś ok 10stopni a więc chłodno refluks robi swoje. Sprzęt cebula i pusta rura wyniki podam jak wszystko wymieszam i rozcieńcze. Ciekawe czy będzie duża różnica smakowa w porównaniu z odpędem z samego soku.
Najbardziej aromatyczne kapało pomiędzy 60-75%, chociaż to poniżej 60% (łapane osobno) też jest bardzo aromatyczne ale cięższe w odbiorze.
Dosyć zimno w piwnicy temp. Na kegu 96C a w papudze 55%.
Najbardziej aromatyczne kapało pomiędzy 60-75%, chociaż to poniżej 60% (łapane osobno) też jest bardzo aromatyczne ale cięższe w odbiorze.
Dosyć zimno w piwnicy temp. Na kegu 96C a w papudze 55%.
Re: Nastaw z winogron
Nie chcę Cię martwić, ale jeżeli masz standardową chłodnice od Zygmunta (słaba wydajność) to radzę zakupić do papugi alkoholomierz z termometrem i robić korektę odczytu, bo jeżeli nie używałeś refluksu to nie ma szans żeby przy 96° w kegu leciało jeszcze 55% (mam taki sam zestaw i warunki w piwnicy-dzisiaj temp.powietrza 11°C, śliwowica druga destylacja, odbiór 1,5kW, temp.wody z sieci 11,5°C) i 55% miałem już przy 93° w kegu, wg alkoholomierza 60% (temp. destylatu na papudze 34°C)marcinbzyk pisze: Dosyć zimno w piwnicy temp. Na kegu 96C a w papudze 55%.
Trochę mogłeś pociągnąć pogonów bo przy 96° w kegu leci urobek 35-40%. Jeżeli bedzie trochę leciało pogonami to daj do dłuższego leżakowania (polecam kamionki z od Magasa)
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
-
- 50%
- Posty: 109
- Rejestracja: 2020-06-23, 22:45
Re: Nastaw z winogron
No właśnie zestaw mam taki jak piszesz. Alkoholomierz mam taki jak piszesz. Temp przy odbiorze była cały czas 20C +-2*. Sam byłem zaskoczony, problem miałem bo gdy zaczęło kąpać, 96C w kegu zaczęła się woda w płaszczu gotować i trzeba było zmniejszać na regulatorze i tempo odbioru znacznie zwalniało. A jak było 96,5C to już kapało po kropelce 50%., Dla porównania sprawdzałem i drugim spławikiem było to samo, wiadomo nie są one certyfikowane, ale mam nadzieję, że jest ok.
Re: Nastaw z winogron
A widzisz, zapomniałem ze wspominałeś o płaszczu. 1,5kW w płaszczu to nie to samo co na zwykłych grzałkach. Jeżeli odczytywałeś w takich temp to będzie ok. Pogratulować tylko że udało Ci się utrzymać taki odbiór aż do 96° w keg'u.
Teraz do beczki i zapominasz na 3lata
Edit: jaką miałeś szybkość odbioru?
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Teraz do beczki i zapominasz na 3lata
Edit: jaką miałeś szybkość odbioru?
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
-
- 50%
- Posty: 109
- Rejestracja: 2020-06-23, 22:45
Re: Nastaw z winogron
No właśnie ta woda w płaszczu trochę ogranicza. Zastanawiamy się z kolegą czy wymienić na olej... No tym wynikiem sam zaskoczony byłem. Nawet jak leciało to 50% aromat był ok ale ciekawe jak będzie po odstaniu.
Co do beczki to najlepsza by była pewnie od magasa 60l francuska lekko palona. A tak wogule w jakich beczkach starzeje się koniak ewentualnie grappa, brendy.....?
Co do beczki to najlepsza by była pewnie od magasa 60l francuska lekko palona. A tak wogule w jakich beczkach starzeje się koniak ewentualnie grappa, brendy.....?
Re: Nastaw z winogron
Z tego co wiem, ale mogę się mylić Brandy (Koniak to też brendy ale z okolic m.Cognac) najczęściej leżakuje się w beczkach po winie
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
-
- 50%
- Posty: 109
- Rejestracja: 2020-06-23, 22:45
Re: Nastaw z winogron
Dziś przyszła pora na nastaw z samego soku z winogron. To już inna bajka, nastaw o mniejszej zawartości alko i od razu inne zachowanie sprzętu.
Cały proces rozpoczął się w wyższyn zakresie temp, dało się zauważyć bardzo szybki spadek procentowy odbieranego urobku. Było to wszystko bardzo aromatyczne ale to już nie to. Mam pewne kłopoty z odbiorem surówki ponieważ kocioł z płaszczem jest zalany wodą i jak już jest końcówka procesu woda w płaszczu gotuje się a sporo towaru zostaje jeszcze w kotle muszę to wszystko jeszcze dopracować.
Wniosek na dziś przy nastawach nisko alkoholowych niestety trzeba kręcić na 2 razy.
Cały proces rozpoczął się w wyższyn zakresie temp, dało się zauważyć bardzo szybki spadek procentowy odbieranego urobku. Było to wszystko bardzo aromatyczne ale to już nie to. Mam pewne kłopoty z odbiorem surówki ponieważ kocioł z płaszczem jest zalany wodą i jak już jest końcówka procesu woda w płaszczu gotuje się a sporo towaru zostaje jeszcze w kotle muszę to wszystko jeszcze dopracować.
Wniosek na dziś przy nastawach nisko alkoholowych niestety trzeba kręcić na 2 razy.
Re: Nastaw z winogron
Temp wrzenia medium grzewczego musi byc wyższa niż odbierającego ciepło, inaczej to (_!_)marcinbzyk pisze: Mam pewne kłopoty z odbiorem surówki ponieważ kocioł z płaszczem jest zalany wodą i jak już jest końcówka procesu woda w płaszczu gotuje się a sporo towaru zostaje jeszcze w kotle muszę to wszystko jeszcze dopracować.
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Re: Nastaw z winogron
Dosyp soli do płaszcza, temp. wrzenia nasyconej solanki to bodajże 108-109 stopni.marcinbzyk pisze: ↑2020-12-21, 19:27...Mam pewne kłopoty z odbiorem surówki ponieważ kocioł z płaszczem jest zalany wodą i jak już jest końcówka procesu woda w płaszczu gotuje się a sporo towaru zostaje jeszcze w kotle muszę to wszystko jeszcze dopracować.
Wniosek na dziś przy nastawach nisko alkoholowych niestety trzeba kręcić na 2 razy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- 50%
- Posty: 109
- Rejestracja: 2020-06-23, 22:45
Re: Nastaw z winogron
No właśnie z tym dosypywaniem soli to jestem sceptyczny czy to nie zadziała źle na grzałki.
Myślałem nad jakimś olejem typowo do płaszczy. Ale czy to można w układzie otwartym grzać i będzie bezpiecznie nie wiem..
Myślałem nad jakimś olejem typowo do płaszczy. Ale czy to można w układzie otwartym grzać i będzie bezpiecznie nie wiem..
Re: Nastaw z winogron
A może płyn do chłodnic samochodowych? Chyba są takie o temp. wrzenia ok. 120*C
Kuję żelazo, póki gorące
Re: Nastaw z winogron
Jeżeli masz zbiornik od @Zygmunta tak jak PS to na jego stronie jest taki opis:
"Płaszcz jest otwarty atmosferycznie- nie ma ryzyka wybuchu, nie tworzy się niebezpieczne ciśnienie, jak w przypadku zbiorników z płaszczem wodnym. Z uwagi na konieczność zgłaszania zbiorników ciśnieniowych do Urzędu Dozoru Technicznego nie wykonujemy zbiorników z płaszczem wodnym- jedynie olejowe, zupełnie otwarte, pracujące bezciśnieniowo."
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"Płaszcz jest otwarty atmosferycznie- nie ma ryzyka wybuchu, nie tworzy się niebezpieczne ciśnienie, jak w przypadku zbiorników z płaszczem wodnym. Z uwagi na konieczność zgłaszania zbiorników ciśnieniowych do Urzędu Dozoru Technicznego nie wykonujemy zbiorników z płaszczem wodnym- jedynie olejowe, zupełnie otwarte, pracujące bezciśnieniowo."
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości