Słaby nastaw???
- kompotZgruszek
- 50%
- Posty: 104
- Rejestracja: 2009-01-24, 01:43
- Lokalizacja: bimbeland
Zakup cukromierza będzie najlepszą inwestycją jeśli chodzi o te tematy Popytaj w sklepach z asortymentem dla gospodarstw dom. itp. Do cukromierza jest dołączona instrukcja jak mierzyć itd.
Na tym forum chyba nie ma wróżek więc bez tych podstawowych pomiarów nikt Ci więcej nic nie powie co zrobiłeś źle
pzdr
Na tym forum chyba nie ma wróżek więc bez tych podstawowych pomiarów nikt Ci więcej nic nie powie co zrobiłeś źle
pzdr
Jeśli chcesz, żeby coś było dobrze zrobione, zrób to sam.
Ja się nie znam na takich zjawiskach , pytania które się nasuwają to, ile wyszło alkoholu z tego brykania , bo wiemy tylko, że był słabszy, z ilu litrów nastawu , czy aparatura ,,szczelna'' , czy nastaw nie został zaatakowany przez coś co nie jest fermentacją alkoholową , przyczyn może być wiele np nieszczelny dymion
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
A czy można wiedzieć ile urobku koledze wyszło mimo wszystko i o jakiej %.lzp pisze:A tu kolegę zdziwię !!!! Nie poszedł. W poniedziałek zostanie właśnie leczony. Jakie blg powinno być na wejściu??
Ja kiedyś zrobiłem nastaw na gorzelnianych i blg wynosiło 22.
Wszystko przestało chodzić i trza było robić restart.
Myślę że do 18 blg to wystarczy aby cały proces się udał z fermentacją do końca.
Obecnie zrobiłem nastaw eksperymentalnie na g - 995 i na beczkę 120 litrów wsypałem 34 kg ( na dwa razy.) i ciężko idzie choć blg jest obecnie 6.
Przez 5 dni spadło blg tylko 4 i szkoda robić tak ciężkich nastawów.
Mnie osobiście się nie spieszy i może se chodzić i fermentować , nawet 2 miesiące.
Polecam koledze te drożdże u naszego kol forumowego.(98.)
Czyli z 2 - 3 blg na plusie.lzp pisze:Właśnie zrobiłem pomiar cukromierzem i praktycznie jest tak jak powiedział magas37. Cukromierz chlupnął do probówki jak kamień w wodę i zero znajduje się gdzieś pół centymetra poniżej krawędzi płynu.
Słucham mądrzejszych kolegów zatem.
Masz tego OWARU 100 l , a więc dodaj 15 kg cukru i matkę drożdżową.
Po sprawdzeniu blg jak będzie ok 4 dodać następne 9 kg i to wszystko.
Ale on zrobił pomiar chyba już po bryknięciu.Pako pisze:Malo, mało cukru i to jest powód tego wszystkiego
Może wyraziłem się nieprecyzyjnie. Zacząłem destylować. Zaczęło kapać o mocy 55 %. Zmieniłem alkoholomierz bo myślałem, że się zepsuł. Nic. Tak samo. Więc po ukapaniu około 1 litra skończyłem z w/w powodów. Pomiaru cukromierzem dokonałem dziś na reszcie nastawu który nie był destylowany. Poprostu choć ch..owy to go jeszcze nie wylałem.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 48 gości