Słaby nastaw???

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2009-11-07, 23:45

A jakie drożdze zapodasz? 17g cukru wyrabia 1%. Najlepsze drożdze wyrabiają do powiedzmy 20%....

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-07, 23:47

:brawo , nie ma co leczyć zmierzyć blg i się wyjaśni :D , chyba że wyjdzie na minusie i wtedy to będzie temat na forum, mało prawdopodobne , ale możliwe. :D

lzp
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2008-06-03, 20:45

Post autor: lzp » 2009-11-07, 23:53

Chyba normalne ze spożywczaka

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2009-11-08, 01:28

Nieeee no jak te bydlaki zładły 50 blg to Ty je po części odlej i sprzedawaj dla reszty kapaczy po horendalnych cenach.....

lzp
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2008-06-03, 20:45

Post autor: lzp » 2009-11-08, 02:14

Spoko!! Oczywiście podzielę się zyskami :-)

Awatar użytkownika
kompotZgruszek
50%
50%
Posty: 104
Rejestracja: 2009-01-24, 01:43
Lokalizacja: bimbeland

Post autor: kompotZgruszek » 2009-11-08, 02:33

Zakup cukromierza będzie najlepszą inwestycją jeśli chodzi o te tematy :lol: Popytaj w sklepach z asortymentem dla gospodarstw dom. itp. Do cukromierza jest dołączona instrukcja jak mierzyć itd.
Na tym forum chyba nie ma wróżek więc bez tych podstawowych pomiarów nikt Ci więcej nic nie powie co zrobiłeś źle
pzdr
Jeśli chcesz, żeby coś było dobrze zrobione, zrób to sam.

lzp
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2008-06-03, 20:45

Post autor: lzp » 2009-11-08, 15:39

Właśnie zrobiłem pomiar cukromierzem i praktycznie jest tak jak powiedział magas37. Cukromierz chlupnął do probówki jak kamień w wodę i zero znajduje się gdzieś pół centymetra poniżej krawędzi płynu.
Słucham mądrzejszych kolegów zatem.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-08, 18:37

Ja się nie znam na takich zjawiskach , pytania które się nasuwają to, ile wyszło alkoholu z tego brykania , bo wiemy tylko, że był słabszy, z ilu litrów nastawu , czy aparatura ,,szczelna'' , czy nastaw nie został zaatakowany przez coś co nie jest fermentacją alkoholową , przyczyn może być wiele np nieszczelny dymion :nie_wiem

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-11-08, 20:20

lzp pisze:A tu kolegę zdziwię !!!! Nie poszedł. W poniedziałek zostanie właśnie leczony. Jakie blg powinno być na wejściu??
A czy można wiedzieć ile urobku koledze wyszło mimo wszystko i o jakiej %.

Ja kiedyś zrobiłem nastaw na gorzelnianych i blg wynosiło 22.
Wszystko przestało chodzić i trza było robić restart.
Myślę że do 18 blg to wystarczy aby cały proces się udał z fermentacją do końca.
Obecnie zrobiłem nastaw eksperymentalnie na g - 995 i na beczkę 120 litrów wsypałem 34 kg ( na dwa razy.) i ciężko idzie choć blg jest obecnie 6.
Przez 5 dni spadło blg tylko 4 i szkoda robić tak ciężkich nastawów.
Mnie osobiście się nie spieszy i może se chodzić i fermentować , nawet 2 miesiące.

Polecam koledze te drożdże u naszego kol forumowego.(98.)

lzp pisze:Właśnie zrobiłem pomiar cukromierzem i praktycznie jest tak jak powiedział magas37. Cukromierz chlupnął do probówki jak kamień w wodę i zero znajduje się gdzieś pół centymetra poniżej krawędzi płynu.
Słucham mądrzejszych kolegów zatem.
Czyli z 2 - 3 blg na plusie. :wink:
Masz tego OWARU 100 l , a więc dodaj 15 kg cukru i matkę drożdżową.
Po sprawdzeniu blg jak będzie ok 4 dodać następne 9 kg i to wszystko.
Pako pisze:Malo, mało cukru i to jest powód tego wszystkiego
Ale on zrobił pomiar :nie_wiem chyba już po bryknięciu.

lzp
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2008-06-03, 20:45

Post autor: lzp » 2009-11-08, 22:20

Co do urobku to nic nie wyszło bo jak zobaczyłem 55 % to dałem sobie spokój (szkoda gazu i wody).
Czyli z 2 - 3 blg na plusie.
Po czym wnosisz??
Pomiar oczywiście po bryknięciu.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-08, 22:34

Nic nie kumam, ale ja tak mam często, nie destylowałeś , nic nie wyszło , a pomiar po destylacji :o

lzp
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2008-06-03, 20:45

Post autor: lzp » 2009-11-08, 22:40

Może wyraziłem się nieprecyzyjnie. Zacząłem destylować. Zaczęło kapać o mocy 55 %. Zmieniłem alkoholomierz bo myślałem, że się zepsuł. Nic. Tak samo. Więc po ukapaniu około 1 litra skończyłem z w/w powodów. Pomiaru cukromierzem dokonałem dziś na reszcie nastawu który nie był destylowany. Poprostu choć ch..owy to go jeszcze nie wylałem.

Awatar użytkownika
vooyeck
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-08-24, 19:23
Lokalizacja: M@łpolska

Post autor: vooyeck » 2009-11-09, 00:18

Szkoda że nie dokończyłeś procesu i nie dokapałeś do końca, bo teraz pewnie pozostały resztki alkoholu i restart może być utrudniony. Zawsze można było powtórnie przedestylować na lepszy procent.
pozdrawiam
Wujek

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-09, 00:23

tam nie ma z czego robić restartu, blg poniżej zera , albo ma coś z maszyną , albo jakieś gówno wdało się w nastaw , obojętnie jaki powód to czas zbudować maszynkę co daje więcej niż 80%

lzp
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2008-06-03, 20:45

Post autor: lzp » 2009-11-09, 06:52

Maszynka jest ok, bo wczoraj puściłem z innego nastawu i było dobrze. Nowa maszyna w trakcie tworzenia :-)
Krótko mówiąc. Z tego gówna raczej się bata nie ukręci.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 48 gości