Słaby nastaw???

lzp
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2008-06-03, 20:45

Słaby nastaw???

Post autor: lzp » 2009-11-07, 20:43

Witam!!!!

Panowie a może także Panie. Piszę bo podobna sytuacja jeszcze mi się nie zdażyła. Gdzieś latem w okolicach lipca zrobiłem sobie ze starych kompotów ze 100 litrów zacieru. Stało na strychu, aż do teraz (nie było niestety wcześniej czasu). Zacząłem puszczać i oczom nie wierzę!!! Na wstępie 55 %!! Aparatury nie mam zbyt wymyślnej no ale zawsze 80 % na wejściu miałem.
Czy powodem jest ch... zacier ???
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 15:52 przez lzp, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-11-07, 20:48

witam za mało napisał Kolega - jakie drożdże , ile cukru itp.. jaki "sprzęcik " itp...
mało wskazówek - wielkie pytanie :idea: .

NO I NIE ZACIER !!! TYLKO NASTAW !!!


pozdrawiam
98%

lzp
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2008-06-03, 20:45

Post autor: lzp » 2009-11-07, 21:00

Sorry!!!! Zachowałem się jak gówniarz z tym "zacier". Ale jam ze wsi musicie wybaczyć... Tradycyjne nazewnictwo....
Co do szczegółów typowa amatorszczyzna i jeszcze potraktowana przeze mnie trochę po macoszemu. Cukru z 5 kg (kompoty były słodkie jak cholera), drożdźe piekarnicze. Co do sprzetu to chyba niezbyt ważne skoro na innych NASTAWACH miałem tak jak pisałem 80 %.

Moje pytanie. Czy nastaw jest słaby to czy bimber będzie kapal o małej mocy czy poprostu mniej go ukapie bo mniej alkoholu jest w zacierze?
Ostatnio zmieniony 2009-11-07, 21:09 przez lzp, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-11-07, 21:08

Ale jam ze wsi musicie wybaczyć... Tradycyjne nazewnictwo....
:wink: to jo tyż i jest nos dwóch :wink: a może wincyj ? :brawo

Jak żeś destylował ? i czy sprawdzałeś przed gotowaniem smak nastawu ?jaki miał .. gorzkawy czy lekko słodkawy ?
Z mojego doświadczenia i innych to z weków marny efekt % i bardziej się nadają jako pożywka do drożdży czy też jako walor smakowy końcowego urobku.

lzp
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2008-06-03, 20:45

Post autor: lzp » 2009-11-07, 21:10

Nie no smak to nawet ok. Takie półwytrawne wino.

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-11-07, 21:14

to chyba stanęło na 0 blg albo 1 blg bo powinno być gorzkawe wręcz ohydne w smaku.
Jakie dałeś proporcje bo nic tu nie napisałeś ? i czy mierzyłeś zawartość cukru w tych 100 l nastawu ?

lzp
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2008-06-03, 20:45

Post autor: lzp » 2009-11-07, 21:18

No jest u góry. Ale raczej z oka. Tych weków to ze 100 litrów. Słodkie to było jak cholera. Z 5 kg cukru. Wody nie dolewałem. Drożdże nie pamiętam dokładnie ale z 5 dkg. Nie mierzyłem.

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2009-11-07, 21:25

Nastaw miał blg ok. 50 albo i więcej i drożdze zdechły po kilku procentach... Dlaczego nie zmierzyłeś blg przed zadaniem drożdzy? Przy takim blg jak pisze to poszło 200l nastawu wiejskiemu psu w d.....

lzp
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2008-06-03, 20:45

Post autor: lzp » 2009-11-07, 21:29

Tak jak pisałem. Amator jestem. Robiłem zawsze z grochu i była gitara nawet bez jakiś blg (zero to słodkie czy gorzkie?). Poprostu nie miałem czasu się tym zająć i wyszło jak wyszło.
Czyli jak rozumiem jeżeli NASTAW jest mało procentowy to nawet setki 80 % bimbru nie ukapie?

P.S. POPRAWIONE I JA TEŻ ZE WSI :wink: .

cukru jak w cukrowni ..... oj słodko
Ostatnio zmieniony 2009-11-07, 22:06 przez lzp, łącznie zmieniany 1 raz.

mima22
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2008-10-21, 13:36

Post autor: mima22 » 2009-11-07, 21:35

Dla mnie sprawa jest prosta.
Ile alkocholu można mieć z pięciu kilogramów
cukru, które wrzucone były do 100 l. płynu,
plus 100 razy po dwie łyżki cukru?

lzp
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2008-06-03, 20:45

Post autor: lzp » 2009-11-07, 21:38

Niby tak. Ale przecież cukier w kompotach?
sobolu jak wyliczyłeś to 50 blg?

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-11-07, 22:02

przykład :
Konfitury z truskawek l
1 kg dojrzałych truskawek
1 kg cukru
1 szklanka wody

Wyjdzie nam prawie 2 litry konfituru.

Czyli 1 litr 0,5 kg a 100 l 50 kg.
Dodać jeszcze 5 kg i cukier z truskawek to ok.60 kg cukru na beczkę 100 - 120 l :shock: :shock: :shock:

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2009-11-07, 23:02

A czy ja mówie że wyliczyłem te 50 blg? to był strzał.
Nastaw "półtoraka" na narnych drożdzach a zobaczysz o czym piszę.
Moja babka robiła 1:1, kilo cukru kilo owoców, widać od razu że cukru musi być w ty mponad 50%.
Nie znając ilości cukru w konfiturach możemy gdybać do jutra.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-07, 23:22

Nastaw po gotowaniu pewnie poszedł w kibel , a na forum było pisane by w takich przypadkach nie wylewać tylko zmierzyć zawartość cukru, rozwodnić i zaszczepić odnowa :wink:

lzp
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2008-06-03, 20:45

Post autor: lzp » 2009-11-07, 23:29

A tu kolegę zdziwię !!!! Nie poszedł. W poniedziałek zostanie właśnie leczony. Jakie blg powinno być na wejściu??

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości