Słaby nastaw???
Słaby nastaw???
Witam!!!!
Panowie a może także Panie. Piszę bo podobna sytuacja jeszcze mi się nie zdażyła. Gdzieś latem w okolicach lipca zrobiłem sobie ze starych kompotów ze 100 litrów zacieru. Stało na strychu, aż do teraz (nie było niestety wcześniej czasu). Zacząłem puszczać i oczom nie wierzę!!! Na wstępie 55 %!! Aparatury nie mam zbyt wymyślnej no ale zawsze 80 % na wejściu miałem.
Czy powodem jest ch... zacier ???
Panowie a może także Panie. Piszę bo podobna sytuacja jeszcze mi się nie zdażyła. Gdzieś latem w okolicach lipca zrobiłem sobie ze starych kompotów ze 100 litrów zacieru. Stało na strychu, aż do teraz (nie było niestety wcześniej czasu). Zacząłem puszczać i oczom nie wierzę!!! Na wstępie 55 %!! Aparatury nie mam zbyt wymyślnej no ale zawsze 80 % na wejściu miałem.
Czy powodem jest ch... zacier ???
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 15:52 przez lzp, łącznie zmieniany 2 razy.
Sorry!!!! Zachowałem się jak gówniarz z tym "zacier". Ale jam ze wsi musicie wybaczyć... Tradycyjne nazewnictwo....
Co do szczegółów typowa amatorszczyzna i jeszcze potraktowana przeze mnie trochę po macoszemu. Cukru z 5 kg (kompoty były słodkie jak cholera), drożdźe piekarnicze. Co do sprzetu to chyba niezbyt ważne skoro na innych NASTAWACH miałem tak jak pisałem 80 %.
Moje pytanie. Czy nastaw jest słaby to czy bimber będzie kapal o małej mocy czy poprostu mniej go ukapie bo mniej alkoholu jest w zacierze?
Co do szczegółów typowa amatorszczyzna i jeszcze potraktowana przeze mnie trochę po macoszemu. Cukru z 5 kg (kompoty były słodkie jak cholera), drożdźe piekarnicze. Co do sprzetu to chyba niezbyt ważne skoro na innych NASTAWACH miałem tak jak pisałem 80 %.
Moje pytanie. Czy nastaw jest słaby to czy bimber będzie kapal o małej mocy czy poprostu mniej go ukapie bo mniej alkoholu jest w zacierze?
Ostatnio zmieniony 2009-11-07, 21:09 przez lzp, łącznie zmieniany 1 raz.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
to jo tyż i jest nos dwóch a może wincyj ?Ale jam ze wsi musicie wybaczyć... Tradycyjne nazewnictwo....
Jak żeś destylował ? i czy sprawdzałeś przed gotowaniem smak nastawu ?jaki miał .. gorzkawy czy lekko słodkawy ?
Z mojego doświadczenia i innych to z weków marny efekt % i bardziej się nadają jako pożywka do drożdży czy też jako walor smakowy końcowego urobku.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Tak jak pisałem. Amator jestem. Robiłem zawsze z grochu i była gitara nawet bez jakiś blg (zero to słodkie czy gorzkie?). Poprostu nie miałem czasu się tym zająć i wyszło jak wyszło.
Czyli jak rozumiem jeżeli NASTAW jest mało procentowy to nawet setki 80 % bimbru nie ukapie?
P.S. POPRAWIONE I JA TEŻ ZE WSI .
cukru jak w cukrowni ..... oj słodko
Czyli jak rozumiem jeżeli NASTAW jest mało procentowy to nawet setki 80 % bimbru nie ukapie?
P.S. POPRAWIONE I JA TEŻ ZE WSI .
cukru jak w cukrowni ..... oj słodko
Ostatnio zmieniony 2009-11-07, 22:06 przez lzp, łącznie zmieniany 1 raz.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości