Nastaw na TURBO 24H pure
Nastaw na TURBO 24H pure
Witam
Zrobiłem mój pierwszy nastaw na cukrówkę na drożdżach ALCOTEK TURBO 24H pure wiadomo od kogo
6kg cukru woda do 25l. Temp startowa 24 stopnie. W pomieszczeniu temp 23-24 stopnie.
Drożdże pracowały od początku ładnie.
W tej chwili minęły 32h. Temp w zbiorniku 29-30 stopni. BLG=0 zmierzyłem. Nastaw mętny, biały jak mleko i nagazowany jak szampan, cierpki w smaku, ale jakby słodkawy. Na powierzchni dużo piany i słychać e chyba ciągle drożdże pracują.
ALCOTEK TURBO 24H pure powinny chyba sobie poradzić nastawem szybciej?
Co mam w tej sytuacji robić? Czekać aż drożdże przestaną pracować? Bo jeśli gaz się ulatnia, robi się piana, i syczy to jeszcze pracują.
Pozdrawiam
trebor
Zrobiłem mój pierwszy nastaw na cukrówkę na drożdżach ALCOTEK TURBO 24H pure wiadomo od kogo
6kg cukru woda do 25l. Temp startowa 24 stopnie. W pomieszczeniu temp 23-24 stopnie.
Drożdże pracowały od początku ładnie.
W tej chwili minęły 32h. Temp w zbiorniku 29-30 stopni. BLG=0 zmierzyłem. Nastaw mętny, biały jak mleko i nagazowany jak szampan, cierpki w smaku, ale jakby słodkawy. Na powierzchni dużo piany i słychać e chyba ciągle drożdże pracują.
ALCOTEK TURBO 24H pure powinny chyba sobie poradzić nastawem szybciej?
Co mam w tej sytuacji robić? Czekać aż drożdże przestaną pracować? Bo jeśli gaz się ulatnia, robi się piana, i syczy to jeszcze pracują.
Pozdrawiam
trebor
Re: Nastaw na TURBO 24H pure
Tak, dokładnie. Po skończonej pracy drożdży niech kolega wystawi to w chłodne miejsce (balkon, piwnica) żeby się wyklarowało.trebor pisze: Co mam w tej sytuacji robić? Czekać aż drożdże przestaną pracować? Bo jeśli gaz się ulatnia, robi się piana, i syczy to jeszcze pracują.
Pozdrawiam
trebor
Pozdrawiam
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.
Turbo klar To zmienia postać rzeczy
Skoro kolega pisze, że nastaw BLG=0 to do jutra powinny skończyć. O piątej pobódka, zlanie z nad osadu + turbo 24 klar jak w instrukcji, w przerwie na klarowanie można do kościoła na poranną mszę iść, a jak kolega wróci to prawie kryształ i na rury
Skoro kolega pisze, że nastaw BLG=0 to do jutra powinny skończyć. O piątej pobódka, zlanie z nad osadu + turbo 24 klar jak w instrukcji, w przerwie na klarowanie można do kościoła na poranną mszę iść, a jak kolega wróci to prawie kryształ i na rury
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.
ja zrobiłem tak
niedziela godzina 17, 12kg cukru wody do 50l. Jak temperatura spadła do 30°C dodałem rozpuszczone drożdże jak w temacie. Temperatura w pomieszczeniu 10 - 12°C. Temperatura w beczce 32 - 33°C(beczka ocieplona). Środa - koniec fermentacji temperatura sama spadła do około 16°C. Wczoraj gotowałem połowę, dzisiaj lub jutro przepuszczę resztę i pewnie koło niedzieli rozcieńczę i przepuszczę wszystko jeszcze raz.
nie stosawałem żadnego turbo klara chociaż mam w domu dwa opakowania.
niedziela godzina 17, 12kg cukru wody do 50l. Jak temperatura spadła do 30°C dodałem rozpuszczone drożdże jak w temacie. Temperatura w pomieszczeniu 10 - 12°C. Temperatura w beczce 32 - 33°C(beczka ocieplona). Środa - koniec fermentacji temperatura sama spadła do około 16°C. Wczoraj gotowałem połowę, dzisiaj lub jutro przepuszczę resztę i pewnie koło niedzieli rozcieńczę i przepuszczę wszystko jeszcze raz.
nie stosawałem żadnego turbo klara chociaż mam w domu dwa opakowania.
Sory , faktycznie nie było jaki blg przed destylacją , u kolegi 6.5L to wynik jak dla mnie 93% już trochę gorzej, ale to kwestia aparatu , albo alkoholomierza. Ja nigdy nie przykładałem wagi , ani nie liczyłem ile mi wychodzi z 1kg cukru alkoholu, muszę zobaczyć, bo mam wrażenie że z 10% mniej , sprawdzę następnym razem i przy okazji sprawdzę cukromierz , może ja też zbyt szybko zlewałem . pozdro magas37
ja też jeszcze nie wiem ile z tego wyciągnę bo nie posiadam cukromierza czy jak to się tam zowie więc nie wiem czy wszystko zostało przerobione ale drożdże przestały pracować i w smaku nie czułem już cukru. Nie wiem też czy w niedzielę zlałem z beczki dokładnie połowę ale wygotowałem z tego trochę ponad trzy litry razem z przedgonem i pogonem. Alkoholomierz wskazał 98% ale to wiadomo, że tyle nie może być
dzisiaj nie miałem czasu więc może jutro przepuszczę resztę i podzielę sie wynikami
dzisiaj nie miałem czasu więc może jutro przepuszczę resztę i podzielę sie wynikami
Witam
Zrobione
Z 25l zostało o. 22-23l wsadu na rurę (dwa razy zlewałem znad osadu).
Wyniki:
- przegon: 0,2l (zapach taki kwiatkowy)
- pogon: 0,28l (zapach normalny) odbiór do 95 stopni
- eliksir: 2,2l - 93% (zapach jak spirytusu, bardzo łagodny, smak lekko ostry) odbiór do 94 stopni. Kapiący destylat miał temp. ok 35 stopni.
Destylacja jeden raz.
Oceńcie jeśli można moje poczynania
W trakcie destylacji zdarzały się chwilowe skoki temp. na górze. Trzymałem na 78,0-78,4 (regulując ilość czynnika chłodzącego), a tu raptem na kilka sekund (2-4) spadek do 76,4 i wraca do poziomu wyjściowego. Sytuacja powtórzyła się kilka razy. Jakby cyklicznie. Czy to normalne? Jaka jest tego przyczyna? Coś takiego zaczęło się pojawiać gdy temp była ok. 89 stopni i więcej.
(aparat em steel+FK20).
Teraz na warsztat pójdzie nastaw na drożdżach ALCOTEC STAR VODKA HYPER PURE.
Pozdrawiam
Zrobione
Z 25l zostało o. 22-23l wsadu na rurę (dwa razy zlewałem znad osadu).
Wyniki:
- przegon: 0,2l (zapach taki kwiatkowy)
- pogon: 0,28l (zapach normalny) odbiór do 95 stopni
- eliksir: 2,2l - 93% (zapach jak spirytusu, bardzo łagodny, smak lekko ostry) odbiór do 94 stopni. Kapiący destylat miał temp. ok 35 stopni.
Destylacja jeden raz.
Oceńcie jeśli można moje poczynania
W trakcie destylacji zdarzały się chwilowe skoki temp. na górze. Trzymałem na 78,0-78,4 (regulując ilość czynnika chłodzącego), a tu raptem na kilka sekund (2-4) spadek do 76,4 i wraca do poziomu wyjściowego. Sytuacja powtórzyła się kilka razy. Jakby cyklicznie. Czy to normalne? Jaka jest tego przyczyna? Coś takiego zaczęło się pojawiać gdy temp była ok. 89 stopni i więcej.
(aparat em steel+FK20).
Teraz na warsztat pójdzie nastaw na drożdżach ALCOTEC STAR VODKA HYPER PURE.
Pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości