Nastaw na TURBO 24H pure

trebor
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2009-10-27, 09:17
Lokalizacja: EU

Nastaw na TURBO 24H pure

Post autor: trebor » 2009-11-28, 15:45

Witam

Zrobiłem mój pierwszy nastaw na cukrówkę na drożdżach ALCOTEK TURBO 24H pure wiadomo od kogo :D
6kg cukru woda do 25l. Temp startowa 24 stopnie. W pomieszczeniu temp 23-24 stopnie.
Drożdże pracowały od początku ładnie.

W tej chwili minęły 32h. Temp w zbiorniku 29-30 stopni. BLG=0 zmierzyłem. Nastaw mętny, biały jak mleko i nagazowany jak szampan, cierpki w smaku, ale jakby słodkawy. Na powierzchni dużo piany i słychać e chyba ciągle drożdże pracują.

ALCOTEK TURBO 24H pure powinny chyba sobie poradzić nastawem szybciej?
Co mam w tej sytuacji robić? Czekać aż drożdże przestaną pracować? Bo jeśli gaz się ulatnia, robi się piana, i syczy to jeszcze pracują.

Pozdrawiam
trebor

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Nastaw na TURBO 24H pure

Post autor: czornulek » 2009-11-28, 15:54

trebor pisze: Co mam w tej sytuacji robić? Czekać aż drożdże przestaną pracować? Bo jeśli gaz się ulatnia, robi się piana, i syczy to jeszcze pracują.

Pozdrawiam
trebor
Tak, dokładnie. Po skończonej pracy drożdży niech kolega wystawi to w chłodne miejsce (balkon, piwnica) żeby się wyklarowało.

Pozdrawiam
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

trebor
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2009-10-27, 09:17
Lokalizacja: EU

Post autor: trebor » 2009-11-28, 16:01

czornulek,
Dzięki, myślałem, że jak Turbo 24 to po dobie turbo klar i na rurę :D
Miałem zamiar dzisiaj destylować. Chyba muszę poczekać, a wszystko się uspokoi. Może jutro :?:

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-11-28, 16:07

Turbo klar :wink: To zmienia postać rzeczy :D
Skoro kolega pisze, że nastaw BLG=0 to do jutra powinny skończyć. O piątej pobódka, zlanie z nad osadu + turbo 24 klar jak w instrukcji, w przerwie na klarowanie można do kościoła na poranną mszę iść, a jak kolega wróci to prawie kryształ i na rury :D
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

trebor
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2009-10-27, 09:17
Lokalizacja: EU

Post autor: trebor » 2009-11-30, 09:41

czornulek,
Ty masz nosa :D
Wstałem wczoraj trochę później o 7.00. Drożdże już swoje zrobiły. Zlałem znad osadu i dodałem turbo klar. Kryształ to nie jest ale osadu sporo zostało.
Dzisiaj rura pierwszy raz. Zobaczymy co będzie!

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-11-30, 10:09

Miałem dzisiaj bryknąć 20L wódki po filtracji węglem (żeby zwiększyć %) a tu tak na południu halny wieje, że mi płomień z palnika zdmuchuje :?
Niech kolega opisze co z tego dobrego wyszło. Pozdrawiam :wink:
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

mani51
60%
60%
Posty: 223
Rejestracja: 2009-03-30, 18:59
Lokalizacja: ja jestem?

Post autor: mani51 » 2009-11-30, 13:51

ja zrobiłem tak

niedziela godzina 17, 12kg cukru wody do 50l. Jak temperatura spadła do 30°C dodałem rozpuszczone drożdże jak w temacie. Temperatura w pomieszczeniu 10 - 12°C. Temperatura w beczce 32 - 33°C(beczka ocieplona). Środa - koniec fermentacji temperatura sama spadła do około 16°C. Wczoraj gotowałem połowę, dzisiaj lub jutro przepuszczę resztę i pewnie koło niedzieli rozcieńczę i przepuszczę wszystko jeszcze raz.

nie stosawałem żadnego turbo klara chociaż mam w domu dwa opakowania.

Awatar użytkownika
kroldo
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2009-08-30, 16:10
Lokalizacja: Polska

Post autor: kroldo » 2009-11-30, 17:27

Witam :D
Ile Kolega otrzyma z tych 50litrów.Bo czas jak dla mnie krótki.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-30, 18:49

Czas krótki bo z TURBO 24H pure , jeśli byłoby 6kg cukru byłoby jak nazwa wskazuje 24h i po fermentacji , ale wtedy drożej wyjdzie :D

Awatar użytkownika
kroldo
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2009-08-30, 16:10
Lokalizacja: Polska

Post autor: kroldo » 2009-11-30, 18:59

Ja na turbo 24 12kg.cukru czas ok 14 dni,wyciągam ok 6.5L.93%+podpałka a ciekaw jestem jaki jest wynik po trzech dniach.Oczywiście za pierwszym razem.
Pozdrawiam :mrgreen:

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-30, 19:13

Sory , faktycznie nie było jaki blg przed destylacją , u kolegi 6.5L to wynik jak dla mnie :1st 93% już trochę gorzej, ale to kwestia aparatu , albo alkoholomierza. Ja nigdy nie przykładałem wagi , ani nie liczyłem ile mi wychodzi z 1kg cukru alkoholu, muszę zobaczyć, bo mam wrażenie że z 10% mniej , sprawdzę następnym razem i przy okazji sprawdzę cukromierz , może ja też zbyt szybko zlewałem :nie_wiem . pozdro magas37

Awatar użytkownika
kroldo
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2009-08-30, 16:10
Lokalizacja: Polska

Post autor: kroldo » 2009-11-30, 20:22

Hej magas37 :D
Aparat VSOP :1st
Ale i tak nie wiem jaki jest wynik po trzech dniach :?: .
Pozdrawiam serdecznie :D
Ostatnio zmieniony 2009-12-01, 08:14 przez kroldo, łącznie zmieniany 2 razy.

mani51
60%
60%
Posty: 223
Rejestracja: 2009-03-30, 18:59
Lokalizacja: ja jestem?

Post autor: mani51 » 2009-11-30, 21:51

ja też jeszcze nie wiem ile z tego wyciągnę bo nie posiadam cukromierza czy jak to się tam zowie więc nie wiem czy wszystko zostało przerobione ale drożdże przestały pracować i w smaku nie czułem już cukru. Nie wiem też czy w niedzielę zlałem z beczki dokładnie połowę ale wygotowałem z tego trochę ponad trzy litry razem z przedgonem i pogonem. Alkoholomierz wskazał 98% ale to wiadomo, że tyle nie może być :)

dzisiaj nie miałem czasu więc może jutro przepuszczę resztę i podzielę sie wynikami

Awatar użytkownika
kroldo
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2009-08-30, 16:10
Lokalizacja: Polska

Post autor: kroldo » 2009-11-30, 21:57

To na razie cierpliwość w tym temacie to podstawa.Ale czekam na wynik końcowy.Nie jest źle ale % to kosmos.
Pozdrowionka :D

trebor
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2009-10-27, 09:17
Lokalizacja: EU

Post autor: trebor » 2009-12-01, 07:48

Witam
Zrobione
Z 25l zostało o. 22-23l wsadu na rurę (dwa razy zlewałem znad osadu).

Wyniki:
- przegon: 0,2l (zapach taki kwiatkowy)
- pogon: 0,28l (zapach normalny) odbiór do 95 stopni
- eliksir: 2,2l - 93% (zapach jak spirytusu, bardzo łagodny, smak lekko ostry) odbiór do 94 stopni. Kapiący destylat miał temp. ok 35 stopni.

Destylacja jeden raz.
Oceńcie jeśli można moje poczynania :D


W trakcie destylacji zdarzały się chwilowe skoki temp. na górze. Trzymałem na 78,0-78,4 (regulując ilość czynnika chłodzącego), a tu raptem na kilka sekund (2-4) spadek do 76,4 i wraca do poziomu wyjściowego. Sytuacja powtórzyła się kilka razy. Jakby cyklicznie. Czy to normalne? Jaka jest tego przyczyna? Coś takiego zaczęło się pojawiać gdy temp była ok. 89 stopni i więcej.
(aparat em steel+FK20).

Teraz na warsztat pójdzie nastaw na drożdżach ALCOTEC STAR VODKA HYPER PURE.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości