Nastaw na TURBO 24H pure
@ trebor
Skoki temperatury może spowodować:
- przeciąg w pomieszczeniu (okno, drzwi, wentylacja)
- otwieranie drzwi pomiędzy pomieszczeniami o rożnej temperaturze i dzięki temu gwałtowny skok temperatury mieszającego się powietrza w pomieszczeniu, w którym destylujesz
- skok ciśnienia wody w sieci wodociągowej (hydrofor, blok wielorodzinny)
- skok temperatury wody w sieci wodociągowej (hydrofor, studnia głębinowa)
Na pierwsze dwie ewentualne dolegliwości remedium stanowi piankowe wdzianko na kolumnę, na drugie automatyczny układ sterowania chłodzeniem, przy czym z pierwszymi dolegliwościami również częściowo sobie radzi.
pozdrawiam
Skoki temperatury może spowodować:
- przeciąg w pomieszczeniu (okno, drzwi, wentylacja)
- otwieranie drzwi pomiędzy pomieszczeniami o rożnej temperaturze i dzięki temu gwałtowny skok temperatury mieszającego się powietrza w pomieszczeniu, w którym destylujesz
- skok ciśnienia wody w sieci wodociągowej (hydrofor, blok wielorodzinny)
- skok temperatury wody w sieci wodociągowej (hydrofor, studnia głębinowa)
Na pierwsze dwie ewentualne dolegliwości remedium stanowi piankowe wdzianko na kolumnę, na drugie automatyczny układ sterowania chłodzeniem, przy czym z pierwszymi dolegliwościami również częściowo sobie radzi.
pozdrawiam
V.S.O.P.
misiek
Jakość to podstawa
http://www.centrumdestylacji.pl
http://www.vsop.com.pl/galeria/V.S.O.P. ... wa%201.JPG
misiek
Jakość to podstawa
http://www.centrumdestylacji.pl
http://www.vsop.com.pl/galeria/V.S.O.P. ... wa%201.JPG
przegotowałem resztę
jako że mam niedobór butelek to byłem zmuszony odbierać do balonika 5L w którym był destylat z nastawu na drożdżach Turbo STAR VODKA hyper pure fermentation (7kg cukru). Łącznie z tym co otrzymałem w niedzielą i dzisiaj mam dwa prawie pełne baloniki 5L plus jakieś 0,5L pogonu, przedgonu było tez coś koło tego ale dokładnie nie wiem bo wylwewam w kanał - to wszystko uzyskałem z 19kg cukru tak więc myślę, że wynik nie najgorszy. Alkoholomierz oczywiście wskazuje 97-98%.
jak dla mnie to na zimę TURBO 24H pure są idealne bo nie muszę się wcale przejmować temperaturą w pomieszczeniu a wręcz lepiej jest że jest zimno bo szybciej kończy się fermentacja i nastaw lepiej się klaruje bez żadnych dodatków
jako że mam niedobór butelek to byłem zmuszony odbierać do balonika 5L w którym był destylat z nastawu na drożdżach Turbo STAR VODKA hyper pure fermentation (7kg cukru). Łącznie z tym co otrzymałem w niedzielą i dzisiaj mam dwa prawie pełne baloniki 5L plus jakieś 0,5L pogonu, przedgonu było tez coś koło tego ale dokładnie nie wiem bo wylwewam w kanał - to wszystko uzyskałem z 19kg cukru tak więc myślę, że wynik nie najgorszy. Alkoholomierz oczywiście wskazuje 97-98%.
jak dla mnie to na zimę TURBO 24H pure są idealne bo nie muszę się wcale przejmować temperaturą w pomieszczeniu a wręcz lepiej jest że jest zimno bo szybciej kończy się fermentacja i nastaw lepiej się klaruje bez żadnych dodatków
VSOP.
To już wiem:
- drzwi miałem otwarte na zewnątrz, przeciąg mógł być
- mam hydrofor i studnię głębinową, czuję jak się włącza na wężu niestety.
Postaram się to zmienić i sprawdzę co będzie.
Dzięki i pozdrawiam
To już wiem:
- drzwi miałem otwarte na zewnątrz, przeciąg mógł być
- mam hydrofor i studnię głębinową, czuję jak się włącza na wężu niestety.
Postaram się to zmienić i sprawdzę co będzie.
Dzięki i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-12-02, 07:29 przez trebor, łącznie zmieniany 1 raz.
ja też mam hydrofor i da się wyraźnie wyczuć ręką zmianę temperatury na końcu głowicy przed i po załączeniu pompy w studni a mimo to temperatura na zagięciu głowicy jest stała tzn jest +/- 0.1°C ale nie zauważyłem żadnego związku z załączaniem się pompy - abratek jest pod tym względem wspaniały bo na zimnych palcach to już nie było tak wesoło.
miałem nawet pomysł żeby do regulacji przepływu wody przez palce zastosować zawór termostatyczny stosowany w ogrzewaniu podłogowym ale jego cena odstraszyła mnie i wolałem zrobić abratka
a tak duże skoki temperatury to miałem gdy gotowałem bez wypełnienia w kolumnie.
miałem nawet pomysł żeby do regulacji przepływu wody przez palce zastosować zawór termostatyczny stosowany w ogrzewaniu podłogowym ale jego cena odstraszyła mnie i wolałem zrobić abratka
a tak duże skoki temperatury to miałem gdy gotowałem bez wypełnienia w kolumnie.
Jeżeli w kolumnie masz dobre wypełnienie i odpowiednią wysokość, (tak. ok. 20 półek teoretycznych),Miły pisze:A przy długich kolumnach nie ???inżynier pisze:aczkolwiek gwoli sprawiedliwości, to przy krótkich kolumnach, albo kiepskim wypełnieniu deflegmator daje dodatkowe 2-3 półki.
pzdr
to na deflegmator idzie azeotrop i jego działanie jako dodatkowej półki jest pomijalne.
pozdrawiam - inżynier
To jasne, że przy 20 półkach te 2-3 dodatkowe niewiele już wnoszą. Niemniej jednak są one obecne tak samo w krótkiej jak i w długiej kolumnie.
Rozumiem, że użył Kolega skrótu myślowego licząc na znajomośc rzeczy forumowiczów.
Jednak dla początkujacych kapaczy ten skrót myslowy może nie być jasny, stąd moje wtrącenie.
pzdr
Rozumiem, że użył Kolega skrótu myślowego licząc na znajomośc rzeczy forumowiczów.
Jednak dla początkujacych kapaczy ten skrót myslowy może nie być jasny, stąd moje wtrącenie.
pzdr
Ostatnim razem robiłem nastaw z 20 kg cukru , z tym żeryba82 pisze:Nastaw na alcotec turbo 24h:
- 80l wody
- 20kg cukru
- 1.5 paczki drożdży
wody dolałem do pełna beczki 70 l.
Na wstępie dałem torebkę kwasku cytrynowego,
po 2 dniach słoiczek koncentratu pomidorowego,
temperatura w pomieszczeniu lekko na minusie
w beczce grzałka akwariowa z termostatem ,
alcotec turbo 24h 1 paka (jak dla mnie najlepsze)...
na minusowe blg czekałem tydzień
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości