Syrop 100% Jak go przerobic

Awatar użytkownika
acersew
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2009-03-14, 20:21
Lokalizacja: Małopolska

Syrop 100% Jak go przerobic

Post autor: acersew » 2009-12-14, 22:17

Witam koledzy po dłuższej przerwie

Teść z hurtowni przywiozł 100L soku 100% takiego jak do piwa sie dodaje i się tak zastanawiam jak sie za to zabrac czy drożdże red ethanol czy może bajanusy sam nie wiem

Może wy macie jakieś propozycje żeby to fajnie przerobić.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-12-14, 22:27

Witam - jaki "sok " naturalny czy "identyczny z naturalnym " ???? zawiera chemię ??? .

pozdrawiam
98%

Awatar użytkownika
acersew
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2009-03-14, 20:21
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: acersew » 2009-12-14, 22:33

to jest syrop wysokosłodzony wiśniowy i z tego co jest na etykietkach to sa tam jakies srodki konserwujace, regulatory kwasowosci, zageszczacze, itd. czyli nie naturalny.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-12-14, 22:37

Witam warto by określić ilość "cukru w cukrze ' - winomierzem /cukromierzem ile to to ma blg - aby nie za mało /za dużo bo albo nie ruszy ale rusy i trzeba będzie 'wzmocnić "cukrem po 4-5 dniach . optymalnie dla winiarskich bylo by 22-26 blg ( ~220 / 260g /l syropu -soku )

pozdrawiam
98%

bnp

Post autor: bnp » 2009-12-14, 22:37

podaj skład etykiety to się zobaczy

Awatar użytkownika
acersew
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2009-03-14, 20:21
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: acersew » 2009-12-14, 22:40

slodkie to to jest niesamowicie, jutro zmierze ile to ma blg o ile nie braknie skali (haha)

[ Dodano: 2009-12-14, 22:42 ]
jak bede jutro mierzyl blg to zerwe etykiete i zeskanuje

jacuś
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2009-01-11, 20:48

Post autor: jacuś » 2009-12-14, 22:44

acersew pisze:to jest syrop wysokosłodzony wiśniowy i z tego co jest na etykietkach to sa tam jakies srodki konserwujace, regulatory kwasowosci, zageszczacze, itd. czyli nie naturalny.
Taki syrop może zawierać nawet ponad 800 g cukrów / litr. Takiej ilości żaden drożdżak nie jest w stanie ruszyć. Rozcieńcz małą próbkę do max. 30 Blg, daj na mszę i spróbuj wtedy z dobrymi drożdżami aktywnymi, może poradzą sobie pomimo obecnosci substancji konserwujących. Jeżeli ruszy możesz przygotować nastaw z większej ilości.
Pozdrawiam Jacek.

EDIT.
acersew pisze:slodkie to to jest niesamowicie, jutro zmierze ile to ma blg o ile nie braknie skali (haha)...
Bez rozcieńczania na pewno braknie.

jacuś
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2009-01-11, 20:48

Post autor: jacuś » 2009-12-14, 22:52

zbynekkk pisze:
jacuś pisze: Taki syrop może zawierać nawet ponad 80 g cukrów / litr. Takiej ilości żaden drożdżak nie jest w stanie ruszyć.
80 gram- strasznie chuderlawe masz te drożdże :mrgreen:
Drogi zbynkkku zdążyłem wyedytować i poprawić przed Twoją kąśliwą uwagą :D
Pozdrawiam Jacek.
Ostatnio zmieniony 2009-12-15, 22:21 przez jacuś, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-12-14, 23:16

Posłodzić nimi nastaw, czy wodę każdy potrafi , pytanie tylko jakie posmaki wniesie i czy warto , jest tego dużo więc szkoda by się zmarnowało , musi kolega wrzucić na forum etykietę. Ja dosładzałem syropami jeden nastaw i było ok , potem znów dostałem po terminie syropy paula , czy jakoś tak, ale te już dały taki dziwny posmak. Na forum napewno znajdą się koledzy co rozszyfrują czy warto i czy puścić na winnych czy na turbo pozdr. magas37

jacuś
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2009-01-11, 20:48

Post autor: jacuś » 2009-12-15, 21:55

Witam.
Paolą dosładzałem kiedyś wino w trakcie fermentacji, wyszło OK.
Pozdrawiam Jacek.
Ostatnio zmieniony 2009-12-15, 22:28 przez jacuś, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
acersew
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2009-03-14, 20:21
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: acersew » 2009-12-15, 22:20

jedna z etykiet jest taka

Obrazek

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-12-15, 22:25

Witam znam tą firmę niedaleko mnie ma /miała siedzibę - brała od nas syrop glukozowy / glukozowo-fruktozowy do soków .

zresztą jak mamy reklamy w telewizji że "0"cukru - to ja się z ty zgadzam " :wink:" ( coś jak "łódka Bols ' ) bo zamiast cukru dają właśnie syrop glukozowy - który powstaje z skrobi pszenicznej - ale o tym pisałem .

nie jest źle - rozcieńcz ale nie spodziewaj się tego co po owocówkach ..
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
acersew
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2009-03-14, 20:21
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: acersew » 2009-12-15, 22:36

inne maja taka etykiete

Obrazek

[ Dodano: 2009-12-15, 22:40 ]
ten wlasnie syrop dzisiaj rozcienczylem 1/4 i blg bylo na poziomie 22 dalem troszke bajanusow i po 6 godz delikatnie ryszylo moze cos z tego bedzie

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-12-15, 22:45

Witam czemu nie ma być jak będzie - 'przerobi " jednak w porównaniu w naturalnym owocem to tak jak maluch do merca ....
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
acersew
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2009-03-14, 20:21
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: acersew » 2009-12-15, 22:54

moze owocowka nie wyjdzie z tego ale mam nadzieje ze czysty destylat bedzie podobny do tego jak z cukrowki bo na posmaku wisni mi zbytnio nie zalezy
Witam czemu nie ma być jak będzie - 'przerobi " jednak w porównaniu w naturalnym owocem to tak jak maluch do merca ....
wszystko jechac na bayanusach czy moze na turbo albo red ethanol??

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 40 gości