Ano właśnie. Nie wszystkie wódki powinny mieć koniakowaty smaczek i kolor i nie wszystkie wódki i spirytusy leżakowane są w beczkach wypalanych w środku.bielok pisze: a dlaczego nie przypalanych ?
...tak sobie myśle że beczki w których się leżakuje wódki chyba nie są przypalane od środku .....
Śliwowica powinna mieć swój własny charakterystyczny aromat i smak, tak samo calvados. Dodanie mocno przypalonych wiórów dębowych całkowicie zmieni charakter tych wódek, natomiast wióry dębowe nie przypalane - odwrotnie: wprowadzą coś ciekawego do leżakowanego alkoholu ale też podkreślą jego specyficzne pochodzenie. Kolor trochę się zmieni na taki jakby słomkowy i to powinno wystarczyć, można ewentualnie lekko podbarwić karmelem ale nie za mocno.
Tylko, że najbardziej osłabia konieczność długiego oczekiwania na efekty i nie ma na to żadnej recepty, nawet czasowstrzymywacz nic nie wskóra .
Pozdrawiam
Winiarek