Miły pisze:A czy koledzy potrafią powiedzieć, która odmiana jabłek dostępna w Polsce jest najlepsza do stworzenia dobrego destylatu z jabłek? Dwa lata temu popełniłem taki wybryk z przypadkowej odmiany jabłek i byłem mocno zawiedziony smakiem podobnie jak gruszkówką zrobioną również z przypadkowej odmiany gruszek. Co do gruszek mam już jasność, bo w ubiegłym roku zakupiłem już właściwą odmianę gruszek Williams i destylat, który otrzymałem jest naprawdę dobry. Porównywałem go do gruszkówki przywiezionej z Francji i tamta się umywała.
Tak przy okazji bardzo proszę o informację jaka jest szacunkowa zawartość cukru w 1 kg tej właściwej odmiany dojrzałych jabłek oraz gruszek Williams i ile Koledzy dodają cukru dla otrzymania 12% nastawu (nie licząc ilości cukru przeznaczonego na dodatek wody) ?
Jabłka - Grochówki małe zielone, niewiem jaką mają nazwę w innych rejonach polski
są najlepsze, moje wino z tych odmian z dodatkiem aronii z 1995 roku jest wyborne, mimo że prawie profesjonalnie uprawiam winorośl.
W winnicy posiadam odmiany takie które winifikuję bez udziału wody i cukru ( uwielbiam wina lekkie wytrawne ). Ale to już proces w którym trzeba umiejętnie prowadzić i obciążać krzewy.
Ale niestety dwa błędy technologiczne i jestem na tym forum
. 10 % takiego wina musiałem przepuścic i powiem taki winiak bez wody i cukru 11% ,( może za wydajny nie był robiłem na zwykłej aparaturce garnek - odstojnik - chłodnica) ale wyszedł jak na pierwszą w życiu próbe całkiem aromatyczny o średniej 55 - 60% nie za bardzo wiedziałem kiedy te pogony zaczęły płynąć
Ale co do win jakościowych i drożdży proszę pytać.
Pozdrawiam