Spirytus z jabłek

Awatar użytkownika
Ariush
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2006-11-08, 14:07
Lokalizacja: Lubuskie

Post autor: Ariush » 2006-12-23, 19:17

@Winiarek

Węgiel do grilla "ze sklepu" to bym się bał użyć. Ale też myślałem o zrobieniu samemu. Tylko nie wiem czy w każdym piecu wyjdzie dobrze, mam kominek.
Myślałem o Atmos'ie, w pewnej fazie palenia, drewno wygląda w nim jak węgiel drzewny do grilla.
Jeśli teoria nie pasuje do rzeczywistości, trzeba zmienić... rzeczywistość

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2006-12-23, 21:09

@Ariush

Możesz też włożyć kawałki drewna do np. puszki po farbie( oczywiście wypalonej i wyczyszczonej) zatkanej pokrywką z otworkiem i to włożyć do kominka
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

bnp

Post autor: bnp » 2006-12-23, 21:42

Ja używałem węgla grilowego zanim dostałem aktywny, jest dużo gorszy , jakieś tam właściwości adsorpcyjne posiada jednakże przechodzi do destylatu ,,aromat” ,mimo wielokrotnej obróbce wodno-termicznej. Nie polecam.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2006-12-23, 21:50

I teraz chyba widzę różnicę. Używając kolumny (bardzo krótkiej, ale jednak kolumny) mam produkt któremu potrzeba już tylko dojrzewania. Jeśli chodzi o wiórki to ja je jednak kupuję, a gdybym miał określić ich ilość - w gąsiorze 5l jest kilkanaście sztuk.
I oczywiście czas, czas i jeszcze raz czas.

pzdr

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2006-12-23, 23:02

bnp pisze:Ja używałem węgla grilowego zanim dostałem aktywny...
Węgiel drzewny a węgiel aktywowany to są dwie różne rzeczy i do zupełnie innych celów je się stosuje i zawsze to podkreślam gdy piszę o użyciu węgla drzewnego.
Ponieważ szanse przy zakupie węgla drzewnego do grilla, że będzie to węgiel drzewny z lipy lub brzozy są małe, najlepiej taki węgiel wykonać samemu. Tylko proszę nie pytajcie skąd wziąć lipę lub brzozę. O takim węglu drzewnym pisze i Ćwierciakiewiczowa i Nowak.

Winiarek

Awatar użytkownika
Ariush
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2006-11-08, 14:07
Lokalizacja: Lubuskie

Post autor: Ariush » 2006-12-24, 00:31

Węgiel drzewny, temat niby prosty, ale jednak go jeszcze podrążę. Czy ten węgiel do naszych zastosowań powinien być jakoś specjalnie zgazowany, jak np. w Atmos'ie lub w metodzie puszkowej Pietro (zaproponowanej powyżej). Zajrzałem do kominka i są tam spore kawałki "żaru", a że palę brzozą to mogę go wykorzystać.
Jeśli teoria nie pasuje do rzeczywistości, trzeba zmienić... rzeczywistość

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2006-12-24, 12:55

Nie mam pojęcia co się wyprawia w Atmos'ie ale metoda puszkowa Pietro jest jak najbardziej do zastosowania.
Po świętach wstukam cytaty z Ćwierczakiewiczowej na temat spirytusu, węgla drzewnego i Starki. Bardzo ciekawe ale jak na okres świąteczny to za dużo pukania w klawisze.

Winiarek

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-12-26, 11:56

winiarek5 pisze:Po świętach wstukam cytaty... ale jak na okres świąteczny to za dużo pukania w klawisze.
hmm... skaner lub aparat cyfrowy i OCR - chyba prościej :lol:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2006-12-26, 13:10

AAbratek pisze:hmm...
Skaner mam (odnalazłem go ostatnio!). Nie wiem jednak jak go podłączyć do komputera :shock: . Zasilacz i wszelkie kable połączeniowe znajdują się albo na strychu, albo w pomieszczeniu, o którym się mówi "na sianie", albo w stajni albo w stodole. Mogę włożyć otwartą książkę do skanera a całość sfotografować kamerą cyfrową, nie wiem jednak czy OCR sobie poradzi z takim obrazem.

Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2006-12-26, 13:56

Nie poddam się tak łatwo. Trzeba próbować!
Wszystko jest: komputer, skaner, książka, OCR i zdjęcie cyfrowe.
Hmm... mam jednak takie przeczucie, że coś tu pokręciłem. Niby wszystko jest a nic się nie dzieje.
Po świętach i tym się zajmę, bo narazie szare komórki w letargu, tylko żołądek w swoim żywiole i na pełnych obrotach :D .

Pozdrawiam

Winiarek
Załączniki
Skaner, książka, OCR i zdjęcie cyfrowe.JPG

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-12-26, 14:27

Taaak żołądek już nadwyrężony... :wink:

jak widzę mamy chyba ten sam model skanera ( Plustek UT12 lub 24 ) :D - nie powinieneś mieć problemów z połączeniem do laptopa, bo złączem jest USB a prąd ma z własnego zasilacza

jeśli chodzi o OCR i aparat to jest to też możliwe o ile fotki będą dobrej jakości (spory rozmiar)


jeśli potrzebujesz porady - wal na PW
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2008-10-24, 08:30

cześć koledzy
mam w 80l. beczcze zacier z jabłek dodałem 10kg cukru czy dodać coś jeszcze cukru (na 10kg) czy też zostawć to tak.
Pozdrawiam
Rafał

Awatar użytkownika
rudysteffan
40%
40%
Posty: 95
Rejestracja: 2008-07-31, 12:32
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: rudysteffan » 2008-10-24, 08:38

Heja!

@mlody
Zależy co chcesz osiągnąć... Jeśli ma to być coś na kształt calvados'u to nie dodawaj już nic. Jeśli zaś ilość jabłek była znikoma a chcesz uzyskać z tego spirytus - możesz dodać ca 6kg cukru. Oczywiście jeśli robisz na drożdżach, które przeżyją wyższy procent nastawu.

Pozdrawiam
Stefan
Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni...

cihy
40%
40%
Posty: 88
Rejestracja: 2006-05-12, 15:25

Post autor: cihy » 2008-10-25, 15:08

Witam
mam sok z jabłek ( jabłka + malakser + pektopol 2-3 dni i praska=100% sok )cukier 5/1na dzikicj fermentacji co z tego wyjdzie zobaczymy :D
cihy

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2008-10-28, 08:25

@rudystefan
To jest praktycznie sam sok z jabłek nie dodawałem prawiewcale wody tylko tyle co było potrzebne z przepisu na rostwarzenie poktopolu.
Cały miąsz wycisnołem i do nastawu dodałem drożdze aktywne z euro-win
Pozdrawiam
Rafał Urbańczyk

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości