Spirytus z jabłek
Zobacz tu, może się przyda. www.winiarze.pl/?f=kalkwin/kalkwinweb.php
Ostatnio zmieniony 2008-11-16, 22:01 przez anulek, łącznie zmieniany 1 raz.
witam, jabłka to głownie antonówki. narazie nasypałem 14 kg cukru, 40 kg jabłek i ok 50/60 litrów wody. mam jeszcze zamiar dosypać 6/8 kg cukru i wodu na full. beczka jest 100 litrów. ostatnio po 6 dniach od startu na skali cukromierza było 8 stopni. jak dojdzie do 5 dokoncze zacier. drożdze to red etanol a temperatura to 25/30 stopni C . mam grzałke akwariową. chce uruchomić jeszcze 1 beczke bo data ważności pożywki i drożdzy jest do 2008.
pozdrowienia
pozdrowienia
Rosyjska Formuła 1 - C2H5(OH)
Jestem nowy na tym forum, więc w pierwszej kolejności witam wszytkich serdecznie.
A teraz do rzeczy.
Moje wątpliwości dotyczą destylatu z jabłek, który dojrzewa u mnie w dwóch 5 litrowych gąsiorkach. Do jednego dodałem około 12g wiórek dębowych mocno opalanych ze sklepu winohobby a do drugiego 10 szczapek (długie ca 12 cm, w przekroju ca 0,5 cm)z sezonowanej dębiny.
Pytanie brzmi, czy nie przesadziłem? Dodatki tkwą w destylacie od wczoraj, a już nabiera lekkoherbacianego koloru. Różnic w smaku na razie większych nie zauważyłem.
Destylat wyjściowy ma 53%mocy, wyraźny owocowy aromat i jest dość ostry w smaku.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie bardziej doświadczonych kolegów.
Pozdrawiam.
W.
A teraz do rzeczy.
Moje wątpliwości dotyczą destylatu z jabłek, który dojrzewa u mnie w dwóch 5 litrowych gąsiorkach. Do jednego dodałem około 12g wiórek dębowych mocno opalanych ze sklepu winohobby a do drugiego 10 szczapek (długie ca 12 cm, w przekroju ca 0,5 cm)z sezonowanej dębiny.
Pytanie brzmi, czy nie przesadziłem? Dodatki tkwą w destylacie od wczoraj, a już nabiera lekkoherbacianego koloru. Różnic w smaku na razie większych nie zauważyłem.
Destylat wyjściowy ma 53%mocy, wyraźny owocowy aromat i jest dość ostry w smaku.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie bardziej doświadczonych kolegów.
Pozdrawiam.
W.
Tych szczapków jest zdecydowanie za dużo , zostaw 1/4
Smaku dębiny destylat nabiera dopiro po pewnym czasie . Początkowo ten destylat nie jest zbyt smaczny ale tak po 2-3 miesiącach fajnie się wszystko przegryzie i złagodnienie . Sam kolor od dębu jeszcze o niczym nie świadczy .
U mnie doprawiony destylat zaczął mi smakować dopiero po kilku miesiacach , a po pół roku jest wspaniały w smaku .....niestety już się kończy
Pozdrawiam
Rudy
Smaku dębiny destylat nabiera dopiro po pewnym czasie . Początkowo ten destylat nie jest zbyt smaczny ale tak po 2-3 miesiącach fajnie się wszystko przegryzie i złagodnienie . Sam kolor od dębu jeszcze o niczym nie świadczy .
U mnie doprawiony destylat zaczął mi smakować dopiero po kilku miesiacach , a po pół roku jest wspaniały w smaku .....niestety już się kończy
Pozdrawiam
Rudy
Rudy
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Tatar pisze:Zakładając że otrzymasz 14% zacier to na 100l potrzeba ci ok. 20 kg cukru. Wszystko zależy ile otrzymasz soku z jabłek ,ile będzie w nim cukru . Tyle na początek postaraj się podać przynajmniej ilość soku i z jakich jabłek.
Ja powiem tak na 100 l soku jabłkowego potrzeba :
200 kg jabłek najlepiej jesiennych z których uzyskasz ok.100 l soku.( jak to zrobić i wycisnąć trzeba poczytać albo sokowirówką ja kolega nadmienił.)
1 litr to ok. 1 kg soku.
w 1 L soku jabłkowego mieści się ok.9 % cukru i jest to średni wynik.
Według tabeli Cieślaka to na 1 L ZASTAWU 14 % mocy potrzeba 238 gram cukru.
100 x 238 gr = 23.8 kg cukru.
100 litrów soku x 9 % = 9 kg cukru.
23.8 - 9 kg = 14.8 kg cukru
WYCHODZI 9 KG CUKRU Z JABŁEK + 14.8 KG CUKRU ZWYKŁEGO aby uzyskac nastaw 100 l
Jestem teoretykiem w obecnej chwili ale to są książkowe definicje.Pozdrawiam.Bogdan
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 40 gości