Spirytus z jabłek

Awatar użytkownika
francis
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2007-05-30, 12:18
Lokalizacja: Warszawa - Okolice

Post autor: francis » 2008-11-16, 20:21

jaka dajecie proporcje jabłek, wody, cukru ? . potrzebuje ilosci na 100 litrów.

pozdrowienia
Rosyjska Formuła 1 - C2H5(OH)

anulek
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2007-11-15, 20:35

Post autor: anulek » 2008-11-16, 21:01

Zobacz tu, może się przyda. www.winiarze.pl/?f=kalkwin/kalkwinweb.php
Ostatnio zmieniony 2008-11-16, 22:01 przez anulek, łącznie zmieniany 1 raz.

Tatar
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2008-09-09, 21:28
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Tatar » 2008-11-16, 21:44

Zakładając że otrzymasz 14% zacier to na 100l potrzeba ci ok. 20 kg cukru. Wszystko zależy ile otrzymasz soku z jabłek ,ile będzie w nim cukru . Tyle na początek postaraj się podać przynajmniej ilość soku i z jakich jabłek.

Awatar użytkownika
francis
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2007-05-30, 12:18
Lokalizacja: Warszawa - Okolice

Post autor: francis » 2008-11-17, 21:59

witam, jabłka to głownie antonówki. narazie nasypałem 14 kg cukru, 40 kg jabłek i ok 50/60 litrów wody. mam jeszcze zamiar dosypać 6/8 kg cukru i wodu na full. beczka jest 100 litrów. ostatnio po 6 dniach od startu na skali cukromierza było 8 stopni. jak dojdzie do 5 dokoncze zacier. drożdze to red etanol a temperatura to 25/30 stopni C . mam grzałke akwariową. chce uruchomić jeszcze 1 beczke bo data ważności pożywki i drożdzy jest do 2008.

pozdrowienia
Rosyjska Formuła 1 - C2H5(OH)

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-11-17, 22:06

francis pisze: [...] drożdze to red etanol [...]
Lepsze byłyby tutaj bayanusy.

pzdr

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2008-11-17, 22:09

@ francis

Po co pytasz skoro i tak robisz po swojemu, powiedz, po co Ci tam tyle wody. To w końcu, z czego ma być ten spirytus z jabłek czy cukru?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
francis
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2007-05-30, 12:18
Lokalizacja: Warszawa - Okolice

Post autor: francis » 2008-11-17, 22:29

pytam się bo chce wiedziec czy robie dobrze, według wskazówek chciałem uruchomic druga beczke. spirytus ma być z jabłek.tak wiedz jabłek jest za mało ?


pozdrowienia
Rosyjska Formuła 1 - C2H5(OH)

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-17, 22:33

Spirytus z jabłek, jaki robiłem (z pomocą oczywiście) był tylko z jabłek i tylko taki może nosić miano "spirytusu z jabłek". To co robisz to cukrówka z dodatkiem jabłek.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
francis
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2007-05-30, 12:18
Lokalizacja: Warszawa - Okolice

Post autor: francis » 2008-11-17, 22:45

czyli wody wogule nie dodaje ? ale cukier ma chyba być ?
Rosyjska Formuła 1 - C2H5(OH)

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-11-17, 22:48

Zero cukru i wody, to samo ze śliwką. Pektopol tylko na początku.
Pozdrawiam

waldecc
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2008-06-15, 14:31

Post autor: waldecc » 2008-12-30, 22:12

Jestem nowy na tym forum, więc w pierwszej kolejności witam wszytkich serdecznie.

A teraz do rzeczy.

Moje wątpliwości dotyczą destylatu z jabłek, który dojrzewa u mnie w dwóch 5 litrowych gąsiorkach. Do jednego dodałem około 12g wiórek dębowych mocno opalanych ze sklepu winohobby a do drugiego 10 szczapek (długie ca 12 cm, w przekroju ca 0,5 cm)z sezonowanej dębiny.

Pytanie brzmi, czy nie przesadziłem? Dodatki tkwą w destylacie od wczoraj, a już nabiera lekkoherbacianego koloru. Różnic w smaku na razie większych nie zauważyłem.

Destylat wyjściowy ma 53%mocy, wyraźny owocowy aromat i jest dość ostry w smaku.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie bardziej doświadczonych kolegów.

Pozdrawiam.

W.

Rudy
40%
40%
Posty: 76
Rejestracja: 2007-10-04, 21:01
Lokalizacja: południe

Post autor: Rudy » 2008-12-30, 22:42

Tych szczapków jest zdecydowanie za dużo , zostaw 1/4
Smaku dębiny destylat nabiera dopiro po pewnym czasie . Początkowo ten destylat nie jest zbyt smaczny ale tak po 2-3 miesiącach fajnie się wszystko przegryzie i złagodnienie . Sam kolor od dębu jeszcze o niczym nie świadczy .
U mnie doprawiony destylat zaczął mi smakować dopiero po kilku miesiacach , a po pół roku jest wspaniały w smaku .....niestety już się kończy :)
Pozdrawiam
Rudy
Rudy

marer
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2007-09-20, 13:48

Post autor: marer » 2008-12-30, 22:55

Ja również dziś przedestylowałem winko.
Po rozcieńczeniu do 55% mam 3 litry destylatu.
Dodałem do tego 3 gramy wiór dębowych średnio przypieczonych .
Czy 3 gramy na 3 litry będzie OK.
Może jeszcze coś dodać ?
Czy wystarczy tylko odstawic na parę miesięcy ?
Pozdrawiam Marer

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-12-30, 23:16

Jak kupne płatki dębowe i słabej jakości to może być nawet za dużo.

A czy Ty nie masz kubków smakowych? Rób tak, jak Ci pasuje. Jak stwierdzisz, że dość dębu to filtruj i już. Trzeba kontrolować smak dojrzewającego trunku - oczywiście tak aby go nie wypić w ten sposób :mrgreen:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-01-17, 21:42

Tatar pisze:Zakładając że otrzymasz 14% zacier to na 100l potrzeba ci ok. 20 kg cukru. Wszystko zależy ile otrzymasz soku z jabłek ,ile będzie w nim cukru . Tyle na początek postaraj się podać przynajmniej ilość soku i z jakich jabłek.

Ja powiem tak na 100 l soku jabłkowego potrzeba :
200 kg jabłek najlepiej jesiennych z których uzyskasz ok.100 l soku.( jak to zrobić i wycisnąć trzeba poczytać albo sokowirówką ja kolega nadmienił.)
1 litr to ok. 1 kg soku.
w 1 L soku jabłkowego mieści się ok.9 % cukru i jest to średni wynik.
Według tabeli Cieślaka to na 1 L ZASTAWU 14 % mocy potrzeba 238 gram cukru.
100 x 238 gr = 23.8 kg cukru.
100 litrów soku x 9 % = 9 kg cukru.
23.8 - 9 kg = 14.8 kg cukru

WYCHODZI 9 KG CUKRU Z JABŁEK + 14.8 KG CUKRU ZWYKŁEGO aby uzyskac nastaw 100 l

Jestem teoretykiem w obecnej chwili ale to są książkowe definicje.Pozdrawiam.Bogdan

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości