Nastaw z ryżu zgęstniał! Co z tym zrobić?

Awatar użytkownika
wojto
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2009-11-28, 21:56
Lokalizacja: Stąd

Post autor: wojto » 2010-03-16, 23:56

Robiłem ostatnio podobny nastaw (te same składniki) i wyszedł znakomicie, na dodatek na niezbyt lubianych drożdżach szlachetnych biowinu, z 4 krotnie zawyżoną proporcją - względem instrukcji z opakowania :D
Poczytaj te posty i nastaw tym razem z tego przepisu , nie powinno być problemu.
<i>Polacy jako pierwsza nacja na świecie, opracowali sposób na picie denaturatu, płynu Borygo, kwasu siarkowego i wody kolońskiej.</i>

minderr
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2008-08-30, 19:32

Post autor: minderr » 2010-06-02, 22:57

Mi się czasami zdarza, że robi się kisiel po 2-3 dniach od nastawienia. Mam na to swój sposób i to bardzo prosty. Biorę wiertarkę i rozbijam zacier. Potem dodaję paczkę drożdży piekarniczych (na 35-40 l) i tak jadę do końca. Nie zdarzyło mi się ponowne "skiślowanie" i z tego wnioskuję, że to nie są żadne bakterie tylko jakaś reakcja. Zauważyłem, że problem ten występuje częściej gdy przesadzę z pożywką, tą tradycyjną. Może moje doświadczenia się komuś przydadzą.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości