Robiłem ostatnio podobny nastaw (te same składniki) i wyszedł znakomicie, na dodatek na niezbyt lubianych drożdżach szlachetnych biowinu, z 4 krotnie zawyżoną proporcją - względem instrukcji z opakowania
Poczytaj te posty i nastaw tym razem z tego przepisu , nie powinno być problemu.
Nastaw z ryżu zgęstniał! Co z tym zrobić?
Mi się czasami zdarza, że robi się kisiel po 2-3 dniach od nastawienia. Mam na to swój sposób i to bardzo prosty. Biorę wiertarkę i rozbijam zacier. Potem dodaję paczkę drożdży piekarniczych (na 35-40 l) i tak jadę do końca. Nie zdarzyło mi się ponowne "skiślowanie" i z tego wnioskuję, że to nie są żadne bakterie tylko jakaś reakcja. Zauważyłem, że problem ten występuje częściej gdy przesadzę z pożywką, tą tradycyjną. Może moje doświadczenia się komuś przydadzą.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości