Jakieś sugestie!
Coś dodać, podgrzać itp.
Nastaw z dżemów
Jeśli pracuje, to rób nic, czekaj, kolega piotrek1975 czyta więcej i użył fajniejszych drożdży, g-995 są idealne do takiej zabawy, żarłoki żrą cukier z przetworów jak wściekłe, do tego ich tolerancja na temperaturę czyni te drożdże bardzo popularne. Nie pamiętam dokładnie, ale one pracują już od 9 stopni, oczywiście jak będą miały 25 stopni też będą pracować, ale dużo szybciej.
Re: Rozterki nowicjusza - nastaw, zacier
Tak jak prawi magas pozostaw do w spokoju, jedyne co dodam to jak fermentacja zwolni to radziłbym Ci to jednak trzymać pod przykryciem z rurką fermentacyjną.
Jak będziesz mierzył ten nastaw używając cukromierza to nie wkładaj cukromierza do tej beczki tylko odlej szklankę nastawu, przefiltruj to przez gazę i dopiero na takim czystym sprawdzaj zawartość cukru – będzie dokładniej.
Jak będziesz mierzył ten nastaw używając cukromierza to nie wkładaj cukromierza do tej beczki tylko odlej szklankę nastawu, przefiltruj to przez gazę i dopiero na takim czystym sprawdzaj zawartość cukru – będzie dokładniej.
Zawartość cukru sprawdzasz po to by wiedzieć czy już fermentacja się zakończyła czy jeszcze trwa.hako pisze:Czy jest sens sprawdzać zawartość cukru, jeżeli tak to w jakim celu?
Rozterki nowicjusza - nastaw, zacier
Dziś zawartość spadła do 10kg/hl widać, że buzuje jednak szłem na łatwiznę i wkładałem cukromierz do beczki.
Dobrze rozumiem, że Jak zawartość spadnie do 0 to wtedy do kotła;)
Jak spadnie do 0 to jak długo może taki zacier stać? Czy musi iść od razu do kotła?
Ile można uzyskać destylatu z takiej 60l beczki? Kolumna AAbratek;)
Dobrze rozumiem, że Jak zawartość spadnie do 0 to wtedy do kotła;)
Jak spadnie do 0 to jak długo może taki zacier stać? Czy musi iść od razu do kotła?
Ile można uzyskać destylatu z takiej 60l beczki? Kolumna AAbratek;)
Jak na cukromierzu pokaże Ci się "0" to jeszcze poczekaj parę dni, bo może jeszcze spaść poniżej "0".
W przypadku cukrówek, prawidłowo wyskalowany cukromierz może pokazać nawet -3, -5Blg i to dopiero jest pełne "0" cukru po fermentacji.
Odfermentowany nastaw z całym osadem i resztkami nie powinien stać długo 2-3 tygodnie. Jeżeli go przecedzisz i sklarujesz może postać dłużej - tak jak wino.
Jeżeli ma postać dłużej to powinien być szczelnie zamknięty.
W przypadku cukrówek, prawidłowo wyskalowany cukromierz może pokazać nawet -3, -5Blg i to dopiero jest pełne "0" cukru po fermentacji.
Odfermentowany nastaw z całym osadem i resztkami nie powinien stać długo 2-3 tygodnie. Jeżeli go przecedzisz i sklarujesz może postać dłużej - tak jak wino.
Jeżeli ma postać dłużej to powinien być szczelnie zamknięty.
Rozterki nowicjusza - nastaw, zacier
Czy można jakoś sprawdzić czy nastaw jest gotowy?
BLG poniżej zera, drożdże przestały pracować.
Dziś przecedziłem nastaw i mam zamiar jeszcze chwilę poczekać ok tygodnia.
Alkoholomierz nic nie pokazał(0 alkoholu w nastawie) czy to normalne, czy coś poszło nie tak?
BLG poniżej zera, drożdże przestały pracować.
Dziś przecedziłem nastaw i mam zamiar jeszcze chwilę poczekać ok tygodnia.
Alkoholomierz nic nie pokazał(0 alkoholu w nastawie) czy to normalne, czy coś poszło nie tak?
Wszystko będzie dobrze, możesz destylować, a alkoholomierz zostaw, przyda się po destylacji, bo przed destylacją procentu nim nie zmierzysz, tu lektura o ustalaniu % w nastawie, ale nie będzie ci się chciało obliczać. http://www.winiarze.pl/artykuly/winiars ... -mocy-wina
Rozterki nowicjusza - nastaw, zacier
Dzięki za pocieszającą odpowiedź;)
Jak to najlepiej przepuścić, dysponuję kolumną aabratek(z rury 70ki)?
Na krótkiej rurze, czy na długiej?
Jak i czym wypełnić kolumnę, gdzie upchać miedź, a gdzie druciaki z nierdzewki?
Jak to najlepiej przepuścić, dysponuję kolumną aabratek(z rury 70ki)?
Na krótkiej rurze, czy na długiej?
Jak i czym wypełnić kolumnę, gdzie upchać miedź, a gdzie druciaki z nierdzewki?
Ostatnio zmieniony 2015-05-04, 00:01 przez hako, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości