Nastaw z dżemów

Awatar użytkownika
bwie.
70%
70%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Post autor: bwie. » 2010-03-07, 00:34

I to chyba jest kompendium wiedzy na temat obliczania nastawów z cukru, prościej już chyba nie można ;P
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

nastaw

Post autor: berni » 2010-03-07, 08:01

Jestem akurat akurat po produkcji więc uważam że mogę coś doradzić.Moja żonka przeglądnęła spiżarkę i ,,odrzuciła'' około 15 litrów dżemów. Rozcieńczyłem to do 20 sprawdziłem blg 16.Dodałem 1 kg. cukru blg 19 dałem drożdże bayanusy po tygodniu blg 7 dodałem jeszcze kilo cukru.Po dwóch tygodniach blg -1 i na rure wyszło około 2,5 litra nektaru 93% o lekkim powonieniu owoców.Pyszota. Wszystko starałem się robić w temperaturze pow. +15.Wydaje mi się ,że T3 nie służą do owoców to typowe cukrówki

Awatar użytkownika
zbyszek73
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2009-12-25, 01:24
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: zbyszek73 » 2010-03-07, 18:53

drożdże ruszyły po około 30 minutach wygląda to tak

[ Dodano: 2010-03-07, 18:56 ]
i widok na zawartość
Załączniki
DSCF3896.JPG
DSCF3898.JPG

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-03-07, 22:51

bwie pisze:I to chyba jest kompendium wiedzy na temat obliczania nastawów z cukru, prościej już chyba nie można ;P
Można. Należy zapamietać tylko jedną cyfrę 6. Kilogram sypkiego cukru zamienia się w 0,6 litra płynnego i przy idealnych warunkach w 0,6 litra alkoholu. Jest to przybliżenie, ale wystarczająco dokładne. No i nie nastawiać cukrówek na większą końcową zawartość alkoholu niż 15%. Na przykład w 100 litrach nastawu powinno być 15 litrów cukru (czyli 25 kilogramów). Reszta to woda. Pozostają oczywiście dodatki - drożdże, pożywki, kwas...

Awatar użytkownika
zbyszek73
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2009-12-25, 01:24
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: zbyszek73 » 2010-03-08, 20:29

drożdże już zrobiły co swoje blg 0 po wypiciu czuć jak grzeje alkohol czyli jutro na pot still
na pewno napiszę co z tego wyszło
pozdrawiam Zbyszek

Awatar użytkownika
zbyszek73
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2009-12-25, 01:24
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: zbyszek73 » 2010-03-15, 14:07

cześć bimberek z dżemów wyszedł dobry ale nie rewelacyjny tu racje miał bodzio
możne był by lepszy gdyby był z jednego rodzaju dżemu ale jest pijalny
nie napisze ile ma %bo nie mam alkoholomierza
Pozdrawiam Zbyszek

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: berni » 2010-03-18, 20:41

Do tych dżemów może być ciekawa uwaga po pierwszym odsączeniu zalałem ,,fusy dżemowe'' ciepłą wodą wiadomo blg słabiutkie tylko 2 ale nie o to chodzi.Wydaje mi się,że wypłukałem całkiem spore ilości witamin bo jak dodałem do wcześniej pracujących T3 to po dwóch godzinach ruszyły jak szalone .
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!

hako
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2015-03-01, 20:37

Rozterki nowicjusza - nastaw, zacier

Post autor: hako » 2015-04-02, 20:32

Witam Wszystkich.
Proszę o pomoc i ocenę moich działań.
Zrobiłem prządki w piwniczce mamusi i nazbierało się trochę dżemów, soków i kompotów po zblendowaniu wyszło około 14 litrów gęstej pulpy rozpuściłem to w wodzie do 40l, cukromierz pokazał 13kg/hl, dodałem jakąś pożywkę (Supervit) postało to kilka dni, następnie dodałem 10kg cukru i wyszło wysokie wskazanie cukromierza zacząłem dodawać wodę i zatrzymałem się na 22kg/hl (to jest to BLG?) w sumie wyszło ok. 60l nastawu dodałem drożdże (Spiriferm arom) dziś (trzeci dzień) zauważyłem, że zrobił się w beczce gruby kożuch po zamieszaniu zaczęło ostro buzować.
Jak długo taki nastaw ma pracować?
Co z tego może wyjść;) przymierzam się do zrobienia kolumny wzór Aabratek.

Za cenne uwagi w języku nowicjusza z góry dziękuję;)

Artur
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez hako, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Rozterki nowicjusza - nastaw, zacier

Post autor: Citizen Kane » 2015-04-02, 21:36

hako pisze:dodałem jakąś pożywkę (Supervit) postało to kilka dni
Błąd, ryzykujesz takim postępowaniem, że wystąpi zakażenie bakteryjne. Drożdże należy dodać możliwie jak najszybciej. Nie chcę uprawiać czarnowidztwa, ale ten gruby kożuch, może (choć nie musi) być złym sygnałem.
hako pisze:Jak długo taki nastaw ma pracować?
Do zakończenia oznak fermentacji.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2015-04-02, 21:53

Gruby kożuch to może być pulpa owocowa, którą powinien co dzień zatapiać, a problem to brak aparatu do pędzenia.

hako
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2015-03-01, 20:37

Rozterki nowicjusza - nastaw, zacier

Post autor: hako » 2015-04-03, 21:04

magas pisze:Gruby kożuch to może być pulpa owocowa, którą powinien co dzień zatapiać, a problem to brak aparatu do pędzenia.
Też stawiam na pulpę wczoraj to wymieszałem.
Dziś to wyglądało nawet ciekawie (zdjęcie w załączniku)
Miało też ciekawy winny zapach ;)

Czy jest sens sprawdzać zawartość cukru, jeżeli tak to w jakim celu?
Czy ewentualnie dodać jeszcze kilka kilo?
Jak długo może taki zaczyn fermentować (pomieszczenie jest ciepłe-kotłownia)
Czy po fermentacji przecedzać, czy lać wszystko do aparatury?
Co z tego może wyjść ;) ?

Pozdrawiam i Życzę Wesołych Świąt
Załączniki
2015-04-03 17.18.05 (360x640).jpg
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez hako, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2015-04-04, 10:13

Cukru już nie dodawaj. Jak skończy fermentować, powinno być wytrawne i gorzkie w smaku.
Przed destylacją możesz farfocle odcedzić. Zależnie od destylacji wyjdzie spirytus lub bimberek.
Pzdr.
OLO 69

hako
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2015-03-01, 20:37

Post autor: hako » 2015-04-04, 10:26

Dziękuję za informację. Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez hako, łącznie zmieniany 2 razy.

hako
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2015-03-01, 20:37

Rozterki nowicjusza - nastaw, zacier

Post autor: hako » 2015-04-06, 19:25

Po 6-ciu dniach mój zacier ma 14 BLG, czy to normalne?;)

piotrek1975
30%
30%
Posty: 49
Rejestracja: 2013-09-21, 19:37

Post autor: piotrek1975 » 2015-04-06, 21:52

Nie bardzo, u mnie mieszanka kompotowo-dżemowa z początkującym 20 Blg po 6 dniach to jest na poziomie 0-bez dodawania dodatkowego cukru.
Drożdże Bayanus G995+pożywki z witaminami z grupy B.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 39 gości