Miód pszczeli do nastawu.

a_smakosz
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2009-12-30, 19:56

Miód pszczeli do nastawu.

Post autor: a_smakosz » 2010-03-24, 07:10

Przy okazji mycia baniek po miodzie okazało się że w każdej jest trochę towaru na dnie, to tak jakby rozpuścić jakieś 0,5- 1 kg cukru. Tylko że szwagier z sąsiadem ( pędzi od ładnych paru lat) twierdzą, że miód nie nadaje się do nastawu, bo to są cukry proste. Prawda czy fałsz?

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-03-24, 07:32

Fałsz.

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-03-24, 08:36

@a_smakosz
Moim zdaniem szkoda używać miodu do nastwów. Lepiej zrobić jakiś miód pitny, np trójniaczek. A swoją drogą jak by przypadkiem nie wyszedł miód pitny to masz wsad do destylatora. :wink:
Drożdze inwertują sachrozę na cukry proste i dopiero takimi się odżywiają.

a_smakosz
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2009-12-30, 19:56

Miód i nastaw.

Post autor: a_smakosz » 2010-03-24, 20:45

No to figę się znają! Też mi się tak zdawało! Miodu nie mam zamiaru marnować,bo go nie było w tym roku, ale chodzi o te resztki, w sumie to by było jakieś parę kilo cukru. Do konsumpcji za bardzo się nie nadaje, bo jak wcześniej napisałem są to resztki z dna. Ale to doobbrre!!! Dzięki za wszelkie informacje na FORUM! Na temat miodu słucham, bo jak widzę to stare rolniki i bimrowniki nie mają bladego pojęcia! :mrgreen:

[ Dodano: 2010-03-24, 20:47 ]
Dobre było to gotowane! :lol:

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2010-03-24, 21:28

Kiedyś zrobiłem na pot stillu nastaw z miodu i wyszedł bimber nieciekawy w smaku, nie wiem czym to było spowodowane, może coś się przypaliło albo bimber z miodu ma już taki charakterystyczny smak i zapach. :nie_wiem
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

a_smakosz
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2009-12-30, 19:56

Miód inastaw

Post autor: a_smakosz » 2010-03-24, 21:49

Kilka la temu kolega zakupił bańkę miodu, chyba 20l, zrobił z tego miód pitny-wino. Po jakimś roku wlał mi garnucha, było niczego sobie. Podziwiam jego cierpliwość, śmiał się. Ja też wiem że to była namiastka miodu pitnego :) .

[ Dodano: 2010-03-24, 21:54 ]
Chwila! Czy miód to sacharoza?

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2010-03-24, 22:11

nie, glukoza i fruktoza ale też wiele innych składników, witaminy, mikroelementy, kwasy organiczne, olejki eteryczne
Łącznie z miodu wyodrębniono ponad 50 substancji aromatycznych, wśród których znajdują się wyższe alkohole alifatyczne, aldehydy i ketony a także estry i związki polifenolowe
[/quote]
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-03-25, 08:24

a_smakosz
Jak kolega przerobił 20l miodu to myślę że zrobił miód pitny a nie jego namiastkę. :mrgreen:
Na tej stronie: http://www.kurdesz.com/PL/inne_alkohole ... ?artId=107 opisano produkcję miodu pitnego w Francji w XIX i XX wieku. Wspomiano też o destylacji miodów pitnych.
@Spiryt
Trudno przewidzieć które związki aromatyczne z miodu przedostaną się do destylatu. Wszystko zależy jakiego rodzaju miód jest fermentowany. Francuzi w przeciwieństwie do Polski używali miodów jasnych i delikatnych:
Do cenionych gatunków należały miody koniczynowe, z esparcety, lucerny i ewentualnie akacjowe. Stosowanie innych odmian zawsze negatywnie odbijało się na produkcie końcowym.
Takie destylaty prawdopodobnie też miały miej aromatów.
Ostatnio zmieniony 2010-03-25, 23:49 przez SRG, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2010-03-25, 20:51

Podzielam zdanie Spiryta, też kiedyś puściłem nastaw z miodu na pot stillu, smak i zapach tragedia destylatu. Puszczałem to chyba potem 3 razy i coś nieprzyjemnego było dalej.
Pozdrawiam

Darek26
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2010-03-19, 15:04

Post autor: Darek26 » 2010-03-26, 18:50

Witam dwa lata temu miałem nastaw na miodzie wielokwiatowym alkohol bajka jak dla mnie był bardzo łagodny,a kobietom smakował :)
Darek261

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości