Miód pszczeli do nastawu.
Miód pszczeli do nastawu.
Przy okazji mycia baniek po miodzie okazało się że w każdej jest trochę towaru na dnie, to tak jakby rozpuścić jakieś 0,5- 1 kg cukru. Tylko że szwagier z sąsiadem ( pędzi od ładnych paru lat) twierdzą, że miód nie nadaje się do nastawu, bo to są cukry proste. Prawda czy fałsz?
Miód i nastaw.
No to figę się znają! Też mi się tak zdawało! Miodu nie mam zamiaru marnować,bo go nie było w tym roku, ale chodzi o te resztki, w sumie to by było jakieś parę kilo cukru. Do konsumpcji za bardzo się nie nadaje, bo jak wcześniej napisałem są to resztki z dna. Ale to doobbrre!!! Dzięki za wszelkie informacje na FORUM! Na temat miodu słucham, bo jak widzę to stare rolniki i bimrowniki nie mają bladego pojęcia!
[ Dodano: 2010-03-24, 20:47 ]
Dobre było to gotowane!
[ Dodano: 2010-03-24, 20:47 ]
Dobre było to gotowane!
Miód inastaw
Kilka la temu kolega zakupił bańkę miodu, chyba 20l, zrobił z tego miód pitny-wino. Po jakimś roku wlał mi garnucha, było niczego sobie. Podziwiam jego cierpliwość, śmiał się. Ja też wiem że to była namiastka miodu pitnego .
[ Dodano: 2010-03-24, 21:54 ]
Chwila! Czy miód to sacharoza?
[ Dodano: 2010-03-24, 21:54 ]
Chwila! Czy miód to sacharoza?
nie, glukoza i fruktoza ale też wiele innych składników, witaminy, mikroelementy, kwasy organiczne, olejki eteryczne
[/quote]Łącznie z miodu wyodrębniono ponad 50 substancji aromatycznych, wśród których znajdują się wyższe alkohole alifatyczne, aldehydy i ketony a także estry i związki polifenolowe
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
a_smakosz
Jak kolega przerobił 20l miodu to myślę że zrobił miód pitny a nie jego namiastkę.
Na tej stronie: http://www.kurdesz.com/PL/inne_alkohole ... ?artId=107 opisano produkcję miodu pitnego w Francji w XIX i XX wieku. Wspomiano też o destylacji miodów pitnych.
@Spiryt
Trudno przewidzieć które związki aromatyczne z miodu przedostaną się do destylatu. Wszystko zależy jakiego rodzaju miód jest fermentowany. Francuzi w przeciwieństwie do Polski używali miodów jasnych i delikatnych:
Jak kolega przerobił 20l miodu to myślę że zrobił miód pitny a nie jego namiastkę.
Na tej stronie: http://www.kurdesz.com/PL/inne_alkohole ... ?artId=107 opisano produkcję miodu pitnego w Francji w XIX i XX wieku. Wspomiano też o destylacji miodów pitnych.
@Spiryt
Trudno przewidzieć które związki aromatyczne z miodu przedostaną się do destylatu. Wszystko zależy jakiego rodzaju miód jest fermentowany. Francuzi w przeciwieństwie do Polski używali miodów jasnych i delikatnych:
Takie destylaty prawdopodobnie też miały miej aromatów.Do cenionych gatunków należały miody koniczynowe, z esparcety, lucerny i ewentualnie akacjowe. Stosowanie innych odmian zawsze negatywnie odbijało się na produkcie końcowym.
Ostatnio zmieniony 2010-03-25, 23:49 przez SRG, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości