Straty fermentacyjne

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Straty fermentacyjne

Post autor: pluton » 2010-04-04, 15:23

Witam,

Czy ktoś oceniał, ile dobra ucieka w trakcie fermentacji przez komin ?
Fermentacja jest prowadzona w dosyć wysokich temperaturach (20, 25 a może nawet 30C), opary mają niewielkie możliwości skroplenia się i są intensywnie unoszone i usuwane z naczynia fermentacyjnego przez dwutlenek węgla. Wydaje się, że jakieś straty są, ale nigdy nie liczyłem dokładnie.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2010-04-04, 20:16

Kiedyś się nad tym zastanawiałem i nawet zrobiłem zdjęcie. Nie wiem co w tym jest ale płomień "łapie" tą ciecz a zapach po podgrzaniu bimbrowaty. Ale całkiem dobrze mogą to być zupełnie inne frakcje niż alkohol etylowy, mogą być niepotrzebne dla nas.
pluton pisze: opary mają niewielkie możliwości skroplenia się
U mnie akurat mają możliwość skroplenia się i powrotu do zbiornika fermentacyjnego.
Załączniki
skropliny 001cr.jpg
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2010-04-04, 21:54

Spiryt pisze:,,, Ale całkiem dobrze mogą to być zupełnie inne frakcje niż alkohol etylowy, mogą być niepotrzebne dla nas.
pluton pisze: opary mają niewielkie możliwości skroplenia się
U mnie akurat mają możliwość skroplenia się i powrotu do zbiornika fermentacyjnego.
Inne frakcje też na pewno parują, ale mnie ciekawią właśnie straty etanolu.

Jak to robisz, że ci się skrapla ? Masz bulgotkę na jakiejś długiej , chłodzonej rurce ?

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2010-04-04, 22:01

Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2010-04-05, 02:01

Pluton, kiedyś siorbłem denko ze skroplinami z beczki (kiedy był finisz fermentacji), nie wyczułem tam kropelki alkoholu. Są to tak małe straty,że naprawdę szkoda się tym przejmować :D
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-04-05, 06:27

W wodzie z rurki fermentacyjnej również nie wyczuwa się smaku alkoholu. Jakieś straty z pewnością są ale są one nieuniknione oraz niewielkie. Były by większe gdybyśmy produkowali wino (nastaw) o maksymalnym stężeniu alkoholu. 17-19%

Awatar użytkownika
Daniel_257_
101%
101%
Posty: 145
Rejestracja: 2008-01-02, 16:38
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: Daniel_257_ » 2010-04-05, 08:44

Witam

Z rurką fermentacyjną to kolega ma racje przy zwykłych drożdżach jednak turbo już nie.

W nastawach na turbo 24h nie używałem rurki tylko kawałka wężyka i słoiczek z wodą i co się okazało w wodzie ( w słoiczku) był wyraźny zapach i smak spirytusu. Nie odważyłem się tego wypić ale % na pewno miało.

Teraz żałuję że nie zmierzyłem tego areometrem.

Tak czy inaczej w całej piwnicy czuć było wyraźnie spirytusem.

Jak będę robił na turbo następnym razem to postaram się umieścić wężyk w długim cylindrze by maksymalnie nasycić wodę oparami i wtedy zmierzę.

Moim zdaniem przy gwałtownej fermentacji ulatnia się dużo oparów alkoholu w krótkim czasie i dlatego jest do dobry sposób na obserwacje całego procesu. W nastawie na drożdżach winnych proces jest powolny, ale ubytki alkoholu myślę, że są podobne.

Pozdrawiam.

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2010-04-05, 12:35

Daniel_257_ pisze: W nastawach na turbo 24h nie używałem rurki tylko kawałka wężyka i słoiczek z wodą i co się okazało w wodzie ( w słoiczku) był wyraźny zapach i smak spirytusu. Nie odważyłem się tego wypić ale % na pewno miało.
No wlasnie, na rurce w butelce robilem wino na winiak. Cukrowke nastawilem na bulgotce i mam silny zapach drozdzowy wokol fermentatora. Przejde na rurke i butelke juz nawet nie do pomierzenia strat, ale do ograniczenia zapachu.
Pomiary sprobuje porobic przy nastepnym nastawie. Z butelki tez paruje, wiec beda dane beda zanizone, ale zawsze to bedzie cos.
Poza tym zawartosc sloiczka mozesz wlac do kotla i wygotowac :)

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2010-08-21, 16:40

Spiryt pisze:...
U mnie akurat mają możliwość skroplenia się i powrotu do zbiornika fermentacyjnego.
Dogrzebałem się do danych. W pewnej gorzelni stwierdzono, że jeżeli skrapla się to, co paruje podczas fermentacji i zawraca się skropliny do fermentatora, to wydajność kocowa rośnie od 0.05% do 0.11%.
Czyli nic nie robiąc na każde 100 litrów spirytusy tracimy od 50 do 100 ml.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

Rover
101%
101%
Posty: 224
Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Rover » 2010-08-22, 21:11

No tak gra warta świeczki?

[ Komentarz dodany przez: Citizen Kane: 2010-08-22, 22:33 ]
Cytat!
Ostatnio zmieniony 2010-08-22, 22:32 przez Rover, łącznie zmieniany 1 raz.

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2010-08-22, 21:57

Rover pisze:No tak gra warta świeczki?
W domowym zaciszu nie, ale jak jestes starszym kranowym w panstwowej bimbrowni i mozesz sobie codziennie literek uskubac, to moze warto ? :)

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2010-08-23, 06:44

pluton pisze:
Rover pisze:mozesz sobie codziennie literek uskubac,
Witam

7,Nie kradnij.

robol
Polak potrafi !!!

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2010-09-18, 17:23

robol69 pisze:
pluton pisze:
Rover pisze:mozesz sobie codziennie literek uskubac,
Witam

7,Nie kradnij.

robol
11, pobieraj wynagrodzenie za udoskonalanie procesu technologicznego.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości