-
Ramper
- 20%
- Posty: 29
- Rejestracja: 2008-11-20, 14:20
- Lokalizacja: Starachowice
Post
autor: Ramper » 2010-04-18, 13:20
Witam szanownych kolegów!
Mam problem związany z wyklarowaniem zacieru turbo klarem.
Zrobiłem zacier (dodam tylko, że nie pierwszy raz i zawsze wszystko było o.k) z drożdży wg przepisu turbo star vodka, po jakimś czasie dodałem turbo klar wg instrukcji i jak zwykle to robiłem i nic, dodałem drugi zestaw turbo klar i nic jak było "mleko" tak jest.
Co może być przyczyną? Dodam tylko, że po raz pierwszy dodałem szczyptę kwasku cytrynowego i nie sprawdzałem zawartości Blg.
Pozdrawiam Ramper!
-
bnp
Post
autor: bnp » 2010-04-18, 13:26
przyczyną może być nie zakończona fermentacja. Klarujemy po zakończeniu objawów fermentacji.
-
czornulek
- 101%
- Posty: 1065
- Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post
autor: czornulek » 2010-04-18, 17:09
I jedno opakowanie na 25l nastawu
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.
-
kitaferia
- 101%
- Posty: 2265
- Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
- Lokalizacja: EuroSojuz
Post
autor: kitaferia » 2010-04-18, 17:23
Po zakończonej fermentacji dobrze jest zlać nastaw z nad osadu, odgazować i dopiero klarować - wtedy zawsze się uda.
Pozdrawiam
-
Ramper
- 20%
- Posty: 29
- Rejestracja: 2008-11-20, 14:20
- Lokalizacja: Starachowice
Post
autor: Ramper » 2010-04-19, 08:38
o jacie!!!!! skleroza
przecież zapomniałem zlać nastaw jak zwykle.
Dzięki za pomoc - jak widać za dożo mięsa się je
Pozdrawiam!!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości