Nastaw z Musli

Awatar użytkownika
zbyszek73
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2009-12-25, 01:24
Lokalizacja: Mazowsze

Nastaw z Musli

Post autor: zbyszek73 » 2010-05-23, 20:11

Witam mam parę kilo musli (MUSLI WIOSENNE MARZENIE)
po przeczytaniu składu widzę ze jest to atrakcyjny towar
musli zbożowe 85%
płatki owsiane i jęczmienne
maka kukurydziana ,ryżowa
cukier,chipsy bananowe
kostka wiśniowa 3,4%
przecier wiśniowy34,9%
jabłko,włókno ananasa
kostka malinowa3,3%
przecier malinowy 33%
dodam do tego z 3 kg cukru
drożdże szlachetne do miodów .Zamojskich
no i woda do 30l razem z musli
co wy na to?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2010-05-23, 22:32 przez zbyszek73, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Re: Nastaw z Musli

Post autor: SRG » 2010-05-24, 01:21

zbyszek73 pisze: musli zbożowe 85%
płatki owsiane i jęczmienne
maka kukurydziana ,ryżowa
Układ pokarmowy zwierzęcy (człowieka) to strawi, drożdże już nie. Aby było to "jadalne" dla drożdży skrobię trzeba inwertować (czyli po prostu zatrzeć tak jak piwo czy zaciery zbożowe)
cukier..... dodam do tego z 3 kg cukru drożdże szlachetne do miodów .Zamojskich
no i woda
I tylko z tym dadzą sobie radę drożdże.
chipsy bananowe kostka wiśniowa 3,4% przecier wiśniowy34,9% jabłko,włókno ananasa kostka malinowa3,3% przecier malinowy 33%
mogą oddać aromaty. Tak że jeśli bez zacierania to cukru będzie za mało. Wyjdzie takie cieniutkie piwo. :wink:

Awatar użytkownika
zbyszek73
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2009-12-25, 01:24
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: zbyszek73 » 2010-05-24, 04:59

dzięki za odpowiedź nie mam enzymów do zacierania więc nie wiem czy te płatki mi się scukrzą przy zacieraniu tak jak słód więc zrobię z tego nastaw dam więcej cukru tak żeby było ok 25 blg tylko ciekawe czy drożdże dadzą rade

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-05-24, 10:15

Same płatki się nie scukrzą. Dały by radę po dodaniu słodu czy enzymów.
Za enzymami "zapukaj" na PW do Kol. @98. Ma je na aukcji na Allegro: http://www.allegro.pl/item1045564364_pr ... ozdze.html (Enzymy i drożdże również) Słody znajdziesz na http://www.browar.biz/sklep.php? czy w innym podobnym internetowym sklepie.
Drożdże mogły by być G-995 zamiast "Zamojskich". Odporne i chętne do pracy nawet w niskich temp. (Też u @98)
Zabawa z zacieraniem mogła by dać ciekawy produkt. (Mogło by to być np. oryginalne piwo) Wszystko zależy czy masz dużo tego do utylizacji. :wink:

Awatar użytkownika
zbyszek73
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2009-12-25, 01:24
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: zbyszek73 » 2010-05-24, 15:04

witam oprócz drożdży zamojskich mam gorzelniane T3 jednak nie będę zacierał zrobię z tego nastaw drożdże T3załatwią mi to w 4dni akurat mam wolne od roboty to odpoczynek z destylacją w tle
a propos piwka to jeszcze muszę zabutelkować dortmundera

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-05-24, 15:45

W takim razie spróbuj oddestylować aromaty na "Pot-still'u". (Jeśli będą przyjemne) Bo ilość cukru do odzyskania nie jest imponująca. (Zawsze można później rektyfikować destylat na kolumnie)

Awatar użytkownika
zbyszek73
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2009-12-25, 01:24
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: zbyszek73 » 2010-05-26, 19:37

zrobiłem ten nastaw w ten sposób
10l wody
2kg Musli
2 kg cukru
musli zagotowałem w 10lwody w tym rozpuściłem 2 kg cukru
po o stygnięciu dodałem pożywkę i drożdże do miodów od Zamojskich
i co widzę z tego towaru zrobiła się niezła pulpa mam zamiar dolać następne 10l wody i dodać 2 kg cukru czy tak można?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-05-26, 19:58

Wszystko można. Ale jeśli będziesz gotował, to te fusy mogą się przypalić. Przyznałeś się że wiesz jak robić piwo. Może warto jednak tą zupę zatrzeć??? Gorzelnia używa słodu w ilości 10% do reszty wsadu. Myślę że 30% słodu powinno dać sobie radę ze skrobią (Na wszelki wypadek 1kg słodu na 2kg musli) Enzymy będą trawić skrobię nawet podczas fermentacji.

Awatar użytkownika
zbyszek73
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2009-12-25, 01:24
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: zbyszek73 » 2010-05-26, 20:09

witam może bym i zatarł ale nie mam ni słodu ni enzymów
zrobiłem ten nastaw z tego co miałem
a piwko domowe jest super polecam gotowe zestawy ze słodów zacieranie jest proste
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zbyszek73
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2009-12-25, 01:24
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: zbyszek73 » 2010-05-26, 21:08

dzięki zawsze się udają teraz czekam na owoce to eksperymenty odstawie
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości