Nastaw z Musli
Nastaw z Musli
Witam mam parę kilo musli (MUSLI WIOSENNE MARZENIE)
po przeczytaniu składu widzę ze jest to atrakcyjny towar
musli zbożowe 85%
płatki owsiane i jęczmienne
maka kukurydziana ,ryżowa
cukier,chipsy bananowe
kostka wiśniowa 3,4%
przecier wiśniowy34,9%
jabłko,włókno ananasa
kostka malinowa3,3%
przecier malinowy 33%
dodam do tego z 3 kg cukru
drożdże szlachetne do miodów .Zamojskich
no i woda do 30l razem z musli
co wy na to?
Pozdrawiam
po przeczytaniu składu widzę ze jest to atrakcyjny towar
musli zbożowe 85%
płatki owsiane i jęczmienne
maka kukurydziana ,ryżowa
cukier,chipsy bananowe
kostka wiśniowa 3,4%
przecier wiśniowy34,9%
jabłko,włókno ananasa
kostka malinowa3,3%
przecier malinowy 33%
dodam do tego z 3 kg cukru
drożdże szlachetne do miodów .Zamojskich
no i woda do 30l razem z musli
co wy na to?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2010-05-23, 22:32 przez zbyszek73, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Nastaw z Musli
Układ pokarmowy zwierzęcy (człowieka) to strawi, drożdże już nie. Aby było to "jadalne" dla drożdży skrobię trzeba inwertować (czyli po prostu zatrzeć tak jak piwo czy zaciery zbożowe)zbyszek73 pisze: musli zbożowe 85%
płatki owsiane i jęczmienne
maka kukurydziana ,ryżowa
I tylko z tym dadzą sobie radę drożdże.cukier..... dodam do tego z 3 kg cukru drożdże szlachetne do miodów .Zamojskich
no i woda
mogą oddać aromaty. Tak że jeśli bez zacierania to cukru będzie za mało. Wyjdzie takie cieniutkie piwo.chipsy bananowe kostka wiśniowa 3,4% przecier wiśniowy34,9% jabłko,włókno ananasa kostka malinowa3,3% przecier malinowy 33%
Same płatki się nie scukrzą. Dały by radę po dodaniu słodu czy enzymów.
Za enzymami "zapukaj" na PW do Kol. @98. Ma je na aukcji na Allegro: http://www.allegro.pl/item1045564364_pr ... ozdze.html (Enzymy i drożdże również) Słody znajdziesz na http://www.browar.biz/sklep.php? czy w innym podobnym internetowym sklepie.
Drożdże mogły by być G-995 zamiast "Zamojskich". Odporne i chętne do pracy nawet w niskich temp. (Też u @98)
Zabawa z zacieraniem mogła by dać ciekawy produkt. (Mogło by to być np. oryginalne piwo) Wszystko zależy czy masz dużo tego do utylizacji.
Za enzymami "zapukaj" na PW do Kol. @98. Ma je na aukcji na Allegro: http://www.allegro.pl/item1045564364_pr ... ozdze.html (Enzymy i drożdże również) Słody znajdziesz na http://www.browar.biz/sklep.php? czy w innym podobnym internetowym sklepie.
Drożdże mogły by być G-995 zamiast "Zamojskich". Odporne i chętne do pracy nawet w niskich temp. (Też u @98)
Zabawa z zacieraniem mogła by dać ciekawy produkt. (Mogło by to być np. oryginalne piwo) Wszystko zależy czy masz dużo tego do utylizacji.
zrobiłem ten nastaw w ten sposób
10l wody
2kg Musli
2 kg cukru
musli zagotowałem w 10lwody w tym rozpuściłem 2 kg cukru
po o stygnięciu dodałem pożywkę i drożdże do miodów od Zamojskich
i co widzę z tego towaru zrobiła się niezła pulpa mam zamiar dolać następne 10l wody i dodać 2 kg cukru czy tak można?
Pozdrawiam
10l wody
2kg Musli
2 kg cukru
musli zagotowałem w 10lwody w tym rozpuściłem 2 kg cukru
po o stygnięciu dodałem pożywkę i drożdże do miodów od Zamojskich
i co widzę z tego towaru zrobiła się niezła pulpa mam zamiar dolać następne 10l wody i dodać 2 kg cukru czy tak można?
Pozdrawiam
Wszystko można. Ale jeśli będziesz gotował, to te fusy mogą się przypalić. Przyznałeś się że wiesz jak robić piwo. Może warto jednak tą zupę zatrzeć??? Gorzelnia używa słodu w ilości 10% do reszty wsadu. Myślę że 30% słodu powinno dać sobie radę ze skrobią (Na wszelki wypadek 1kg słodu na 2kg musli) Enzymy będą trawić skrobię nawet podczas fermentacji.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości