Truskawki co z nimi zrobić?
Truskawki co z nimi zrobić?
Witam. Mam mnóstwo truskawek nie nadających się do sprzedaży około 200 kg .Na razie zmielone czekają w beczce Są za drobne. Pytanie - jakie drożdże zastosować najlepiej?
Ostatnio zmieniony 2010-06-22, 08:51 przez berni, łącznie zmieniany 1 raz.
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!
Jeśli jeszcze nie fermentują to rób wino. A więc drożdże winne. Wydobędą więcej aromatów z owoców. Jak nie wyjdzie wino to je wtedy przeznaczysz do przerobu. A takie wino truskawkowe możesz przeznaczyć też do uszlachetniania wina z jabłek. Koniecznie też sprawdź °Balinga nastawu. Truskawki mogą wymagać dosłodzenia.
Truskawki koniecznie wymagają dosłodzenia i kwasku cytrynowego , robiłem fermenty z truskawek ,,wina" nie nadają się do dłuższego przechowywania , ale jeśli truskawki były smaczne to i młode ,,winko" może być dobre , ale czytając między wierszami post kolegi berniego wiadome jest , że po fermentacji będzie na pewno destylował , truskawek było dużo , były małe , a co za tym idzie poszły ze szypułkami , w niby winie nie przejdzie , zbyt mocne trawiaste smaki , ale w destylacie może być ciekawe.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości