Truskawki co z nimi zrobić?

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Truskawki co z nimi zrobić?

Post autor: berni » 2010-06-21, 22:13

Witam. Mam mnóstwo truskawek nie nadających się do sprzedaży około 200 kg .Na razie zmielone czekają w beczce :cry: Są za drobne. Pytanie - jakie drożdże zastosować najlepiej?
Ostatnio zmieniony 2010-06-22, 08:51 przez berni, łącznie zmieniany 1 raz.
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-06-22, 00:42

Jeśli jeszcze nie fermentują to rób wino. A więc drożdże winne. Wydobędą więcej aromatów z owoców. Jak nie wyjdzie wino to je wtedy przeznaczysz do przerobu. A takie wino truskawkowe możesz przeznaczyć też do uszlachetniania wina z jabłek. Koniecznie też sprawdź °Balinga nastawu. Truskawki mogą wymagać dosłodzenia.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-06-22, 00:55

Truskawki koniecznie wymagają dosłodzenia i kwasku cytrynowego , robiłem fermenty z truskawek ,,wina" nie nadają się do dłuższego przechowywania , ale jeśli truskawki były smaczne to i młode ,,winko" może być dobre , ale czytając między wierszami post kolegi berniego wiadome jest , że po fermentacji będzie na pewno destylował , truskawek było dużo , były małe , a co za tym idzie poszły ze szypułkami , w niby winie nie przejdzie , zbyt mocne trawiaste smaki , ale w destylacie może być ciekawe.

Fenol
101%
101%
Posty: 230
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2010-06-22, 07:46

Mała rada, zmiksuj i dodaj pektopol, nastaw się upłynni i po fermentacji ładnie sklaruje.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości