Nastaw ze starych przetworów
Witam!
Pomiar areometrem bedzie prawdopodobnie niemożliwy - to głównie powidła i jabłka, oba rodzaje przetworów są bardzo gęste, i pozostaną zbyt gęste nawet po dodaniu sensownej ilości wody.
Można co prawda mocno rozcieńczyć małą próbkę brei wodą i wtedy zmierzyć Blg, potem przemnożyć wynik przez krotność rozcieńczenia - obarczone to będzie zapewne błędem.
Bezpośredni pomiar zawartości cukru umożliwiłbyłby refraktometr, ale u "gorzelników" to raczej rzadko spotykany sprzęt - mają go przede wszystkim winiarze, ale "domowi" też nie za często.
Pomiar areometrem bedzie prawdopodobnie niemożliwy - to głównie powidła i jabłka, oba rodzaje przetworów są bardzo gęste, i pozostaną zbyt gęste nawet po dodaniu sensownej ilości wody.
Można co prawda mocno rozcieńczyć małą próbkę brei wodą i wtedy zmierzyć Blg, potem przemnożyć wynik przez krotność rozcieńczenia - obarczone to będzie zapewne błędem.
Bezpośredni pomiar zawartości cukru umożliwiłbyłby refraktometr, ale u "gorzelników" to raczej rzadko spotykany sprzęt - mają go przede wszystkim winiarze, ale "domowi" też nie za często.
Ostatnio zmieniony 2010-07-05, 22:30 przez Astemio, łącznie zmieniany 2 razy.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Masz rację @Astemio że będzie to dość gęsta breja, a rozcieńczenie i tak jest konieczne, ale ważne jest aby nie fermentować zbyt małej ilości cukru. Po co gotować tą zupę jeśli nie uzyska się z tego zadowalającej ilości destylatu? Ze względu na zawarte owoce potrzeba brać poprawkę kilku stopni. Czyli jeśli wykaże 20° to trzeba przyjąć 17-18°. A więc dosładzać.
Chodziło mi o rozcieńczenie próbki, małej, znanej ilości brei np. 10-krotną ilością wody, tylko znowu nie napisałem tego jasno i przejrzyście.
Wynik pomiaru rozcieńczonej próbki w Blg trzeba wtedy pomnożyć przez 10 i będzie znany przybliżony Blg gęstwy.
Poprawiłem już to w tym poprzednim poście.
Coś się chyba złego ze mną dzieje... , coraz częściej zdarzają mi się takie rzeczy .
Wynik pomiaru rozcieńczonej próbki w Blg trzeba wtedy pomnożyć przez 10 i będzie znany przybliżony Blg gęstwy.
Poprawiłem już to w tym poprzednim poście.
Coś się chyba złego ze mną dzieje... , coraz częściej zdarzają mi się takie rzeczy .
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Przetwory przegotowane i właśnie się studzą. Wyszło tego dwa duże gary. W jednym same powidła śliwkowe i trochę kompotów ze śliwek, a w drugim jabłka, buraki, ćwikła i gruszki.
Gar śliwkowy pięknie pachnie, tylko śliwki są gęste i teraz mam problem bo nie wiem ile wody do tych śliwek dodać (gęstych śliwek jest około 7 litrów). Drożdże winiarskie do tego nastawu wezmę z osadu po winie z Dzikiej róży.
Natomiast drugi nastaw też jest gęsty i główny jego zapach to buraki. Będzie przeznaczony na substancję bez smaku i zapachu.
Obydwa nastawy rozcieńczę do 25BLG i zobaczę co potrafią drożdże tokay na których wyszło przednie wino z Dzikiej Róży.
Gar śliwkowy pięknie pachnie, tylko śliwki są gęste i teraz mam problem bo nie wiem ile wody do tych śliwek dodać (gęstych śliwek jest około 7 litrów). Drożdże winiarskie do tego nastawu wezmę z osadu po winie z Dzikiej róży.
Natomiast drugi nastaw też jest gęsty i główny jego zapach to buraki. Będzie przeznaczony na substancję bez smaku i zapachu.
Obydwa nastawy rozcieńczę do 25BLG i zobaczę co potrafią drożdże tokay na których wyszło przednie wino z Dzikiej Róży.
Kolego Doman_13 spędziłeś na forum ponad 60h , to nie jest dużo , ale też nie mało , jest jedna rzecz dla której warto żyć, nastaw z czerwonego buraka i nie zmienia się nic , to tylko tyle , mam jakieś dziwne przeczucie , że twój post wywoła burzę mózgów ps ile kosztują drożdże Tokaj w markecie czy u kolegi 98% 1,5zł - 3zł , czy warto je łowić z osadu
Co do drożdży z osadu to racja, bo nastawy nie wystartowały. Poszły dopiero na świeżej matce drożdżowej z drożdży tokaj kupionych dawno temu w markecie po 5zł.
Co do nastawu w którym są buraki, jabłka, gruszki do którego będą stopniowo dosypywane jabłka spadające z drzew. Ten nastaw jest przeznaczony na 96% bez smaku i zapachu - dla mnie totalny experyment.
A śliweczki pachną pięknie i bulgotają też fajnie. Będzie dobra śliwowica
Co do nastawu w którym są buraki, jabłka, gruszki do którego będą stopniowo dosypywane jabłka spadające z drzew. Ten nastaw jest przeznaczony na 96% bez smaku i zapachu - dla mnie totalny experyment.
A śliweczki pachną pięknie i bulgotają też fajnie. Będzie dobra śliwowica
Mnie osobiście nastaw na burakach nie dziwi
O ziemniakach to dopiero co niektórzy mogli by pomyśleć a wychodzi
U mnie kończy pracę nastaw na starych przetworach śliwkowych,normalnie będzie wcześniejsza śliwowica Mam tego 50l początkowo miałem obawy że nie wystartuje,gęsta breja ale po dobrym napowietrzeniu , bayanus-y dały radę
I ciekawostka : do tej breji dodałem pektopolu i ładnie mi się oddzieliło tworząc kożuch .Do zmierzenia blg wystarczyło spuścić trochę rzadkiego
O ziemniakach to dopiero co niektórzy mogli by pomyśleć a wychodzi
U mnie kończy pracę nastaw na starych przetworach śliwkowych,normalnie będzie wcześniejsza śliwowica Mam tego 50l początkowo miałem obawy że nie wystartuje,gęsta breja ale po dobrym napowietrzeniu , bayanus-y dały radę
I ciekawostka : do tej breji dodałem pektopolu i ładnie mi się oddzieliło tworząc kożuch .Do zmierzenia blg wystarczyło spuścić trochę rzadkiego
By nie ciągnąć dalej tematu o czerwonych burakach , bo za chwile ktoś napisze , że zna gościa co robi z żyta , albo pszenicy pijalny bimber to napiszę ci kolego, że ziemniaki są surowcem z którego robi się niektóre wódki sklepowe , ale nie robi się nastawu z frytek , czy plasterków ziemniaków , nie robi się nastawu , a zacier, który ma na celu , a co ja będę pisał o zacieraniu jak nigdy nie zacierałem , http://open-bar.pl/news/read/id/101
sprawa ma się tak:
połączyłem nastawy w jeden balon i wyszło tego jakieś 40 litrów. Jak dosładzam 1 kg cukru to drożdże wznawiają pracę na 4 dni i dalej stoją, czkając na następną dawkę cukru.
Zapach tego wynalazku jest nieciekawy ale muszki do balona lgną więc nie musi być tak źle.
Zdecydowałem się na połączenie wszystkiego bo celuję w czysty destylat.
Na śliwowicę przyjdzie czas przy urodzaju śliwek.
Dziękuję za rady.
połączyłem nastawy w jeden balon i wyszło tego jakieś 40 litrów. Jak dosładzam 1 kg cukru to drożdże wznawiają pracę na 4 dni i dalej stoją, czkając na następną dawkę cukru.
Zapach tego wynalazku jest nieciekawy ale muszki do balona lgną więc nie musi być tak źle.
Zdecydowałem się na połączenie wszystkiego bo celuję w czysty destylat.
Na śliwowicę przyjdzie czas przy urodzaju śliwek.
Dziękuję za rady.
Ja też miałem , a może mam ciągotki do mieszania , zawsze ze złym skutkiem , ale ty kolego teraz połączyłeś śliwki z ćwikłą i burakami , nie chcę robić sobie jaj i szydzić , bo czasem się pisze w takich sytuacjach jakieś śmieszne posty , ale znów przesadziłeś , wiem , że to twój nastaw , a mi nic do tego , ale i tak mi żal , na urodzaj śliwek tu gdzie mieszkam trzeba z rok poczekać , pozdrawiam z wyrazami sympatii , a nie złośliwości , magas37
Megas 37
Twoje posty już nie jeden raz naprowadziły mnie na właściwą drogę albo pomogły wielce. Więc wierzę w sympatię
nastawy połączyłem bo śliwki które chciałem wystartować osadem po winie z DR pomieszały swój zapach i smak z DR i wyszła kuuuupa. Mam naukę na całe życie...
Tak więc połączyłem dwie kupy zapachowo - smakowe i dosładzam co tydzień 0,5 kg cukru.
Jest w tym nastawie już 3 kg cukru a drożdże dalej w nim pracują.
Jak drożdże padną to idzie to na wysoką kolumnę...
Pozdrawiam
Twoje posty już nie jeden raz naprowadziły mnie na właściwą drogę albo pomogły wielce. Więc wierzę w sympatię
nastawy połączyłem bo śliwki które chciałem wystartować osadem po winie z DR pomieszały swój zapach i smak z DR i wyszła kuuuupa. Mam naukę na całe życie...
Tak więc połączyłem dwie kupy zapachowo - smakowe i dosładzam co tydzień 0,5 kg cukru.
Jest w tym nastawie już 3 kg cukru a drożdże dalej w nim pracują.
Jak drożdże padną to idzie to na wysoką kolumnę...
Pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 32 gości